Israel iski pakolaisleireille, Hizbollah sotilastukikohtaan

Lähes kaikki Gazan asukkaat ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ainakin kerran viimeisen vuoden aikana Israelin iskujen vuoksi.

Israelin tekemissä iskuissa Gazassa sijaitseviin pakolaisleireihin kuoli sunnuntaina yhteensä ainakin 20 ihmistä.

Ainakin 15 ihmistä kuoli myöhään sunnuntaina Israelin pommituksissa Gazan keskiosassa, Gazan siviilipuolustusvirasto kertoi. Lisäksi 50 ihmistä haavoittui.

Viraston mukaan Israel iski Nuseiratin pakolaisleirillä sijaitsevaan kouluun, jota on käytetty suojapaikkana kodeistaan pakenemaan joutuneille ihmisille.

Iskussa kuoli viraston mukaan naisia, lapsia ja kokonaisia perheitä.

Israelin asevoimat sanoi tutkivansa raportteja tapahtuneesta.

Isku tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun Israel tappoi ilmaiskussaan ainakin 28 ihmistä Gazan Deir al-Balahissa.

Israelin armeija on säännöllisesti syyttänyt Hamasia piiloutumisesta koulurakennuksiin. Hamas on kiistänyt väitteet.

Viisi lasta kuoli lennokki-iskussa

Aiemmin sunnuntaina siviilipuolustusvirasto kertoi viiden lapsen kuolleen Israelin lennokki-iskussa al-Shatin pakolaisleiriin. Leiri sijaitsee Gazan kaupungin länsipuolella.

Viraston mukaan Israel kohdisti iskun ryhmään leikkimässä olleita lapsia.

Israelin hyökkäyksessä Gazaan on kuollut valtavasti lapsia. Gazan terveysministeriön mukaan Israel on tappanut ainakin yli 42  200 ihmistä viimeisen vuoden aikana, joista suurin osa on lapsia ja naisia. YK:n mukaan luvut ovat luotettavia.

Israelin iskujen takia lähes kaikki Gazan 2,4 miljoonaa asukasta ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ainakin kerran viimeisen vuoden aikana.

Pohjois-Gazan sairaaloihin vihdoin helpotusta

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoi myöhään sunnuntaina, että WHO:n ja Punaisen Puolikuun operaatiossa onnistuttiin sunnuntaina toimittamaan polttoainetta ja tarvikkeita kahteen Pohjois-Gazassa sijaitsevaan sairaalaan.

Tedros sanoi viestipalvelu X:ssä, että WHO ja sen kumppanit onnistuivat tavoittamaan sairaalat yhdeksän yrityksen jälkeen viikon sisään. Sairaaloille toimitettiin muun muassa yli 40 000 litraa polttoainetta, jolla sairaaloiden generaattorit saadaan pidettyä toiminnassa, sekä välttämättömiä lääkkeitä ja lääkintätarvikkeita.

WHO on arvostellut Israelia siitä, että se estää toimituksia Gazaan.

– Sairaaloiden huoltotarve on jatkuva, jotta ne toimisivat, Tedros sanoi ja toisti vaatimuksensa humanitaaristen operaatioiden helpottamisesta sekä tulitauosta.

Hizbollah iski Israelin tukikohtaan, neljä sotilasta kuoli

Neljä sotilasta kuoli sunnuntaina äärijärjestö Hizbollahin tekemässä lennokki-iskussa Israelin sotilastukikohtaan, Israelin asevoimat kertoo.

Lisäksi ainakin 60 ihmistä haavoittui.

Sotilastukikohta sijaitsee Haifan eteläpuolella maan pohjoisosassa.

Aiemmin sunnuntaina Hizbollah kertoi laukaisseensa sotilaskohteeseen useita lennokkeja vastauksena Israelin tekemiin ilmaiskuihin.

Hizbollah on ampunut raketteja ja lennokkeja säännöllisesti Israeliin yli vuoden ajan. Iskut lisääntyivät syyskuun lopussa, kun taistelut alueella kärjistyivät.

Lue myös:

    Uusimmat