Axios: Israel kertoi rauhanehdot ja vaatii YK:n päätöksen jyräämistä

Israel vaatii YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen jyräämistä.

Israel on kertonut Yhdysvalloille ehdot, joilla se suostuu diplomaattiseen ratkaisuun Libanonissa.

Yksi Israelin vaatimuksista on, että Israelin puolustusvoimille sallitaan sellainen "aktiivinen valvonta", joka varmistaisi, ettei Hizbollah pysty uudelleenaseistautumaan tai rakentamaan sotilasinfrastruktuuria Etelä-Libanoniin.

Lisäksi Israel vaatii, että sen ilmavoimat saavat vapaasti toimia Libanonin ilmatilassa.

Tiedossa ei ole, mitä muita mahdollisia ehtoja Israelilla on. Israel toimitti diplomaattisen ratkaisun reunaehdot Yhdysvalloille kirjaillisesti, Axios kirjoittaa.

Vaatimuksista kertoo yhdysvaltalaismedia Axios, joka perustaa tietonsa israelilais- ja yhdysvaltalaisviranomaisten sanomisiin. 

Miksi Israel on alkanut tulittaa rauhanturvaajia? – Tutkija arvioi Lähi-idän tilanteen kärjistyvän entisestään lähiviikkoina 8:34
Miksi Israel on alkanut tulittaa rauhanturvaajia? – Tutkija arvioi Lähi-idän tilanteen kärjistyvän entisestään lähiviikkoina.

Molemmat Axioksen raportoimat diplomaattisen ratkaisun ehdot rikkovat YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä numero 1701.

Päätöksen mukaan YK:n rauhanturvajoukot ja Libanonin armeija valvovat Israelin ja Libanonissa toimivan äärijärjestö Hizbollahin välistä tulitaukoa.

Vaatimuksessa "aktiivisesta valvonnasta" on vahvoja kaikuja vähintään osittaisesta Libanonin miehityksestä. Israel miehitti Etelä-Libanonia 1980-luvulta vuoteen 2000.

Israel on väittänyt käyvänsä "rajattua" maasotaa Libanonissa Hizbollahia vastaan. Hyökkäyksen julkilausuttu tavoite on mahdollistaa Pohjois-Israelin asuinalueilta evakuoitujen israelilaisten kotiinpaluu.

Hizbollah on pitänyt tulitauon ehtona sitä, että Israel päättää Gazan pommittamisen.

Hizbollah aloitti rakettihyökkäykset Israeliin pian sen jälkeen, kun Gazan kaistalla toimiva terroristijärjestö Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin viime vuoden lokakuussa. 

Israel aloitti maahyökkäyksen Etelä-Libanoniin 1. lokakuuta. Tätä ennen Israel teki maahan valtavan ilmaiskujen sarjan, tappoi Hizbollahin johtajan Hassan Nasrahin ja iski järjestön viestintävälineitä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat