Jokakesäinen ongelma Suomessa: Älä jätä koiraa kuumaan autoon!

Koiraa ei saa jättää kuumaan autoon edes pienen shoppausreissun ajaksi!

Joka kesä Suomessakin kuullaan ikäviä uutisia kuumalla säällä autoon jätetyistä koirista. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY ja Kennelliitto muistuttavat jälleen koiranomistajia kesän vaaroista: koiraa ei saa jättää kuumaan autoon edes pienen shoppausreissun ajaksi.

– Monet koiranomistajat eivät tule ajatelleeksi, miten nopeasti auton sisälämpötila nousee tappavan kuumaksi. Ruotsin Kennelliiton mittauksessa vain parinkymmenen asteen ulkolämpötilassa auton sisälämpö nousi tunnissa yli viiteenkymmeneen asteeseen. Helteellä lämpö nousee vaarallisen korkeaksi vieläkin nopeammin, muistuttaa SEYn toiminnanjohtaja HelinäYlisirniö.

– Ikkunoiden raolleen jättäminen ei estä lämpötilan nousua. Karvaiset eläimet saavat lämpöhalvauksen huomattavasti helpommin kuin ihmiset, sillä ne eivät kykene hikoilemalla säätelemään elimistönsä lämpöä".

Ensiapua koiralle – toimi näin

Jos huomaat koiran kärsivän parkkipaikalla kuumassa autossa, apua pitää hakea nopeasti. Tilanne on päässyt vakavaksi, mikäli koira ei enää läähätä ja ole levoton, vaan makaa vain apaattisena paikallaan.

Jos auton omistajaa ei löydy, yhteyttä voi ottaa poliisiin. Virkavalta voi tarvittaessa murtautua autoon.

Lämpöhalvauksen saanut koira siirretään välittömästi varjoon ja kastellaan kylmällä vedellä. Kun koira virkoaa, se kannattaa viedä eläinlääkärille tarkistettavaksi. Matkan ajaksi koira kääritään kylmään ja märkään pyyhkeeseen.

Kennellitto on painattanut maksuttomia En jätä koiraa kuumaan autoon! -tarroja, joilla muita koiraihmisiä voi muistuttaa kuuman auton vaaroista.

– Uskomme, että positiivinen esimerkki toimii tässä asiassa parhaiten. Jokainen voi pitää huolen siitä, että omalla koiralla asiat ovat hyvin ja kannustaa muitakin parempaan koiranpitoon, kertoo Kennelliiton viestintäpäällikkö KaijaUnhola.


Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat