Maca ja goji-marjat ovat jo menneen talven lumia! Fitbie-sivusto listasi kahdeksan uutta ainesta, joita syömällä voit vastustaa syöpää, saada energiaa sekä torjua ikääntymistä.
Kefiiri
Kefiirissä on enemmän proteiinia ja vähemmän sokeria kuin jogurtissa. Kuitenkin siinä on sama kermainen koostumus, kirpeä maku ja probiootteja. Tämä terveellinen bakteeri on tunnettu immuniteetin kehittäjänä ja voi ehkäistä paksusuolen syöpää, sanoo ravitsemusterapeutti Tamara Freuman.
Kokeile kefiiriä jogurtin sijaan salaatin kastikkeena tai smoothieissa.
Pikkujamssipapu
Pikkujamssipapu on kevyesti makea, ja sen rapeat juurimukulat sisältävät inuliinia. Inuliini on prebiootti, joka suosii maitohappobakteerien kasvua ruoansulatuksessa. Vatsaa hoikentavat kuidut toimivat prepiootteina auttaen vatsan hyödyllisiä bakteereja. Pikkujamssipapu on myös erinomainen C-vitamiinin lähde, joka voi torjua kollageenejä ja ehkäistä ryppyjä.
Kokeile pikkujamssipapua kypsytettynä tai raakana kaalisalaatissa, tacoissa ja salaateissa tai vaikkapa sekoitettuna limemehuun chilijauheripauksen kera.
Chia-siemenet
Ruokalusikallinen näitä hassun makuisia siemeniä sisältää yhtä paljon kuituja kuin kulhollinen kaurahiutaleita. Lisäksi siinä on luustoa rakentavaa kalsiumia ja sydämelle terveellisiä Omega-3-rasvahappoja.
– Chia-siemenet ovat myös hyvä raudan lähde, sillä monilla naisilla on raudanpuutosta, huomauttaa Freuman.
Kokeile Chia-siemeniä muroissa, salaateissa ja keitoissa, tai käytä niitä vanukkaiden sakeuttamiseen.
Idut
Kolme päivää vanhat parsakaalin taimet voivat sisältää 50 kertaa enemmän solusalpaaja sulforaphaaneja verrattuna täysikasvuiseen varteen.
– Iduissa ei kuitenkaan ole pistävää makua, kertoo ravitsemusterapeutti Kate Geagan.
Kokeile ituja voileivällä, wrapeissa, pitsoissa, uuniperunoissa, padoissa, öljyssä kypsennettyinä, tacoissa – ja missä vain keksit niitä käyttää.
Musta valkosipuli
Musta valkosipuli antaa makean karamellimaisen aromin ja sisältää luontaisia antioksidantteja raakaan sipuliin nähden kaksinkertaisen määrän.
– Tämä yhdiste auttaa alentamaan kolesterolia ja voi auttaa pienentämään syöpäriskiä, kertoo ravitsemusterapeutti Janet Helm.
Eikä mustasta valkosipulista tule pahanhajuista hengitystä.
Kokeile mustaa valkosipulia fonduessa, pitsassa ja (usko tai älä) kekseissä, suklaaleivonnaisissa ja kakuissa.
Rakkolevä
Rakkolevä ehkäisee mahdollisesti rintasyöpää. Rakkolevässä on K-vitamiinia, kalsiumia ja muita elintärkeitä ravintoaineita.
– Sen luonnolliset alginaattikuidut voivat auttaa torjumaan lihavuutta, sanoo ravintofysiologi Christine Avanti.
Kokeile tätä jauheena, tai sekoita lihapulliin ja keittoihin.
Ravintohiivahiutaleet
Näissä juustonkaltaisissa hiutaleissa on uskomattomat yhdeksän grammaa kylläiseksi tekevää proteiinia, ja ne tarjoavat B-vitamiinia enemmän kuin suositeltavan päiväannoksen. Ravintohiivahiutaleet antavat energiaa, torjuvat stressiä ja vähentävät kroonisten sairauksien riskejä.
Kokeile maidottomia ravintohiivahiutaleita parmesanin korvikkeena popcorneihin, perunoille, pastalle tai munakokkelissa.
Ohra
Tässä makeassa pähkinäisessä superviljassa on runsaasti niasiinia (hyväksi hiuksille ja iholle) sekä syöpää vastaan taistelevia lignaneja.
– Liukenevat kuidut pitävät kolesterolitasosi terveellisinä ja pienentävät sydänsairauksien riskiä, sanoo Geagan.
Kokeile ohraa pastan, riisin tai kaurahiutaleiden korvikkeena.
Lähde: www. fitbie.msn.com
Tämä on karu totuus lisäaineiden vaikutuksesta ihmiseen
Antti Heikkilä: Tällainen ruoka säästää elimistösi myrkyiltä
Kaipaatko superruokaa? Koko elimistö kuntoon näillä Suomen luonnon antimilla!
Nämä ruoka-aineet eivät tee hyvää suolistollesi
Herkuttele itsesi terveeksi – Nämä ruoka-aineet sisältävät eniten vitamiineja
Kehosi mätänee sisältä! Pelasta se oikealla vuorokausirytmillä
Luulitko tätä ruokaa terveelliseksi? Nämä ruuat tappavat
Maarit sai lopullisen avun kivuliaisiin suolisto-ongelmiin suolihuuhtelusta
Tätä et tiennyt: Raakaravinto voi tuhota suolistosi!
Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva