Jos renkaisiin ei ole merkitty pyörimissuuntaa, miten päin ne asennetaan? – "Varsin tyypillistä on, että..."

3:48img
Oikea-aikaisen renkaanvaihdon lisäksi tulee muistaa myös renkaiden jälkikiristys. Myös rengaspaineiden tulee olla oikein. Katso videolta, miten rengaspaineet voi tarkistaa huoltoasemalla.
Julkaistu 12.11.2021 17:59

Ville Järveläinen

Kaikkiin renkaisiin ei välttämättä ole merkitty suunniteltua pyörimissuuntaa. Asiantuntija kertoo, kuinka silloin tulee toimia renkaita vaihdettaessa. Entä mitä pitää muistaa renkaiden jälkikiristyksestä?

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo MTV Uutisille, että suunniteltu pyörimissuunta merkataan renkaaseen joko nuolella tai inside-outside [sisäpuoli-ulkopuoli] -merkinnällä.

Oli merkintätapa kumpi tahansa, on se otettava huomioon rengasta vanteelle asennettaessa. 

– Varsin tyypillistä on, että kesärenkaissa käytetään inside-outside-merkintätapaa ja pohjoismaisissa talvirenkaissa puolestaan nuolta. Poikkeuksiakin varmasti löytyy ja kyse on myös jonkun verran kulloinkin rengasteollisuudessa valloillaan olevasta trendistä.

Lue myös: Jos on aina ajanut vain nastarenkailla, mitä pitää huomioida, kun alla onkin kitkat? Tällaiselle tielle ammattimies ei lähtisi kitkoilla ollenkaan

Vesalainen huomauttaa, että mikäli pyörimissuunta on merkitty nuolella, on syytä olla tarkkana. Silloin erehtymisen mahdollisuus on paitsi rengasta vanteelle asennettaessa, myös pyörää alle vaihdettaessa.

– Sen sijaan vanteelle oikein asennetun inside-outside-merkityn renkaan pyörimissuunnan muuttuminen eri ajokausina ei ole ongelma, ellei kyseessä ole nastarengas. Pyörimissuunnan muuttaminen löystyttää nastarenkaan nastoja ja edesauttaa niiden irtoamista. Tällaiseen nastarenkaaseen onkin syytä merkitä pyörimissuunta itse.

mtv rengas nastarengas talvirengas

Kuvan Continental-merkkisissä nastarenkaissa on inside-outside-merkintä, joka kertoo, kumpi puoli renkaasta kuuluu sisä- ja kumpi ulkopuolelle. Tätä tietoa tarvitaan, kun rengasta asennetaan vanteelle.

Markkinoilla voi Vesalaisen mukaan olla myös sellaisia renkaita, joissa ei ole pyörimissuuntanuolta eikä inside-outside-merkintää.

– Mikäli kyseessä on nastarengas, on tällaisiin renkaisiin järkevää merkitä pyörimissuunta itse, jotta nastat eivät löysty ennenaikaisesti.

Muissa tapauksissa tällaisen renkaan pyörimissuunnalla – tai sen vaihtumisella – ei ole Vesalaisen mukaan väliä.

Mitä eroa on symmetrisellä ja epäsymmetrisellä renkaalla?

Renkaista puhuttaessa voi törmätä termeihin symmetrinen ja epäsymmetrinen rengas. Vesalainen kertoo, että nimitys tulee renkaan kulutuspinnan kuvioinnin vastaavuudesta renkaan keskilinjan eri puolilla.

Lue myös: Helsingin poliisi julkaisi kuvan 12 päiväsakon arvoisesta suorituksesta – "Näkyyhän tuossa kuvio vielä"

– Usein pintakuvioltaan symmetrisiin renkaisiin on pyörimissuunta merkitty nuolella. Näissä pyörimissuunta on huomioitava sekä vanteelle että alle asennettaessa.

Sen sijaan epäsymmetrisesti kuvioidusta renkaista löytyvät pääsääntöisesti merkinnät inside ja outside. Niiden ulkoreunassa on Vesalaisen mukaan jäykiste, joka tekee renkaan ohjaustuntumasta tarkemman ja renkaan kaarreajo-ominaisuuksista paremman.

– Lisäksi epäsymmetrisen renkaan pintakuvio poistaa vettä ja sohjoa sisäpuolelle, siis auton alle. Näin vältetään muita tienkäyttäjiä häiritsevää roiskuntaa.

Muista jälkikiristys – myös peltivanteille

Kun pyörä irrotetaan autosta ja asennetaan uudelleen huollon tai renkaiden vaihdon yhteydessä, vanteen ja pyörännavan väliin saattaa huolellisuudesta huolimatta päästä hiekkaa tai muita epäpuhtauksia. Autolla ajettaessa hiekanmurut vähitellen hienontuvat ja putoavat pois. Tällöin pyörän kiinnitys löystyy ja lopulta rengas irtoaa.

Useimmiten vanteen ja pyörännavan väliin ei kuitenkaan jää mitään, jolloin pultit tai mutterit eivät löysty. Vesalainen muistuttaa, että asian voi kuitenkin varmistaa ainoastaan jälkikiristämällä. Hän huomauttaa, että jälkikiristys on tehtävä aina, kun pyörä on ollut irti autosta.

– Alumiinivanteiden jälkikiristys on ehdottoman tärkeää ja peltivanteidenkin kohdalla suositeltavaa. Alumiini ei jousta samalla tavalla kuin peltivanteen materiaali, ja siksi alumiinivanteen ja pyörännavan väliin jäävä hiekanmuru jauhaannuttuaan saa pyörän löysälle, Vesalainen opastaa.

Vesalaisen mukaan peltivanteen materiaali sen sijaan joustaa ja aiheuttaa pultteihin jännityksen, minkä ansiosta rengas pysyy hyvällä todennäköisyydellä kireänä myös pienehkön hiekanmurun jauhaannuttua. Siihenkään ei kuitenkaan kannata tuudittautua.

– Itse jälkikiristän aina myös peltivanteet.

Lue myös: Tässä 14 mokaa, joihin kokematon tai osaamaton renkaanvaihtaja helposti sortuu – yhdessä asiassa ei kannata luottaa auton ohjekirjaan

Tuoreimmat aiheesta

Renkaat