Mitä työtä sitten teetkään, se on luultavasti rasite aivoillesi – tämä tärkeä rutiini unohtuu monilta: "Itse pitäisi huomata, että hetkinen..."

3:07imgNykytyö on aivoille rasite – tällainen työ on rankinta
Julkaistu 05.09.2021 19:52

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Nykyinen työelämä on aivoille rankkaa, minkä lisäksi vapaa-ajallakin saattaa pudota "suoriteloukkuun". Jatkuva kiire ei ole pelkkä tunne mielessä; se on asia, joka konkreettisesti muuttaa aivoja.

Ihana viikonloppu takana, mutta töissä hiki puskee kaulukseen jo yhdeksältä aamulla. Miksi vapaa-aikakaan ei välttämättä rentouta?

Nykyinen työelämä on aivoille rankkaa, minkä lisäksi vapaa-ajallakin saattaa pudota "suoriteloukkuun". 

– Olemme onnistuneet laatimaan aivoille aika rankan tavan elää, summaa aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta Uutisaamussa.

Lue myös: Työelämän sankarimyytti povaa kunnianhimoiselle raatajalle menestystä – todellisuus on usein toisenlainen: "Ongelma on se, ettei toisessa päässä olekaan valoa"

Kaikissa ammateissa aina asiakaspalvelusta johtamiseen aivot ovat kovilla: työelämä on täynnä keskeytyksiä ja opittavaa tietoa, minkä lisäksi vapaa-aikaakin hallitsee jatkuva infotulva.

– Lepohetkeä aivot välillä kaipailevat, Huotilainen muistuttaa.

Lue myös: Täydellistä elämää ja vartaloa vuosikaudet jahdannut Rebecca "luovutti" vuonna 2020 – suosittelee samaa muillekin

"Arjen kiireessä unohtuu liian monelta"

Täysillä töihin, kiireessä kuppi kahvia – ja ylitöiksi meni taas! Jos elämä on liian rankkaa liian pitkään, siitä saattaa lopulta joutua maksamaan kovaa hintaa.

– Harmittaa se, että kahdeksan kymmenestä aivoverenkiertohäiriöstä olisi ehkäistävissä, paljastaa Aivoliitto ry:n toiminnanjohtaja Mika Pyykkö.

– Eli periaattessa on tietoa, ymmärrystä, mahdollisuuksia toimia itsemme ja aivojemme hyväksi, mutta jostain syystä se arjen kiireessä unohtuu liian monelta.

Lue myös: Elätkö terveellisesti, mutta olet silti väsynyt? Kuusi mahdollista selitystä vetämättömyydelle

Kiire ei ole "pelkkä tunne"

Huotilainen huomauttaa, ettei kiire ole vain "mielen tunne"; lisäksi se on asia, joka konkreettisesti muuttaa aivoja.

– Meistä tulee vähän kärsimättömiä. Yritämme löytää nopeita ratkaisuja: mikä olisi se kikkakolmonen, jolla tästäkin äkkiä taas selviäisin? Ja mehän selviämme, venymme, tsemppaamme, hän kuvaa.

Lue myös: Miksi tavoittelemme kympin tulosta, kun seiskakin riittäisi? Juha kehottaa olemaan vähemmän kunnianhimoinen: "Että ei myöhemmin tarvitsisi katua, vaan ehtisi elääkin"

Katso myös: Jatkuva kiire näkyy ja tuntuu aivoissa: "Vaikea päästä mihinkään kiinni kunnolla". Juttu jatkuu videon alla.

2:10imgKiire ei ole vain "mielen tunne"; lisäksi se on asia, joka konkreettisesti muuttaa aivoja.

Montako taukoa päivässä?

Huotilaisen mukaan tauottamisessa moni putoaa ansaan, jossa ihminen odottaa tauon määrittelyä muualta. Kahvitaukokin saattaa typistyä uuden kupillisen hakemiseksi. Moni unohtaakin pitää tauon, vaikka oikeasti se on tärkeää.

– Oikeastaan vastuu tuleekin vähän työntekijälle itselleen: itse pitäisi huomata, että hetkinen, nyt sählään ja multitaskaan tässä, on pakko pitää tauko, hän kuvailee.

Katso myös: Näin monta taukoa työpäivän aikana täytyisi pitää! Onnistuuko sinulta?

3:57imgHuotilaisen mukaan tauottamisessa moni putoaa ansaan, jossa ihminen odottaa tauon määrittelyä muualta

Lue myös: Älä yritä töissä kympillä – Juha kertoo, miksi "ihan hyvä" suoritus on oikeastaan parempi: "Jos aina asettaa itselleen tavoitteen kattoon..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Stressi