Hengitys voi paljastaa, jos töissä menee jo liiankin kovaa

Syksy on monille erityisen stressaavaa aikaa. Mutta mitä ovat yli- tai alivireystilan oireet, ja mistä liian stressin voisi tunnistaa?

Syksy on monille ihmisille erityisen kiireistä. Keho saattaa päätyä mukavienkin asioiden myötä stressitilaan: paluu töihin aiheuttaa kiirettä, lapset menevät kouluun, harrastuksiakin pitäisi keksiä… 

– Syksyssä on sellainen ominaispiirre, että kesän jälkeen ihmiset ovat levänneet, ja aletaan haalia kaikkea uutta, kuvailee jooga- ja meditaatio-opettaja sekä kouluttaja Mia Jokiniva Huomenta Suomessa.

Rakaskin harrastus vaatii aikaa, joka tuntuu monilta olevan kroonisesti vähissä. Tunnit vuorokaudesta hupenevat liian äkkiä, ja joskus pitäisi nukkuakin.

– Jos käyttää lomia palautumiseen, [syksyllä] seuraavaan lomaan on pitkä aika, Jokiniva sanoo.

– Kaikista parasta olisi pystyä ennakoimaan eli estämään ongelmien syntyminen. Negatiivisessa stressissä, liiassa kuormituksessa se olisi kaikkein tärkeintä. Jo pahaksi päässeen stressin hoitaminen on haastavampaa.

Hengitys voi paljastaa stressin: "Kehohan yrittää parhaansa mukaa jeesiä"

Arjessa hermoston vireystilan tulisi olla aina kulloiseenkin hetkeen sopiva. Esimerkiksi nukkumaan mennessä ihmisen pitäisi olla rauhoittunut, mutta usein totuus on toisenlainen: vireystila vainoaa sängyssäkin eikä uni tule. Toisaalta liian kuormittuneena voi myös olla alivireinen, eivätkä kivatkaan hommat suju. 

Omaa oloa pitäisi oppia tarkkailemaan. Moni huomaa kiireen hengityksestä.

– Tämän päivän työelämässä reagoimme stressiin esimerkiksi kiihtyneellä hengityksellä. Siitä [sen] ainakin tunnistaa, Jokiniva kuvailee.

Esimerkiksi meditaatiossa keskitytään usein hengityksen kulkuun. Jokiniva ei kuitenkaan pidä ilmaisusta "hengittää väärin".

– Kehohan yrittää parhaansa mukaa jeesiä meitä. Se ajattelee, että tällä ihmisellä on kova kuorma, hengitetäänpä siis nopeammin, Jokiniva kuvailee.

Mitä ovat yli- tai alivireystilan oireet? Entä millaisilla restoratiivisilla harjoitteilla voisi opetella säätelemään stressaantunutta kehoa ja mieltä? Katso haastattelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Mikä quiet quitting? tästä "hiljaisessa irtisanoutumisessa" on kyse

Quiet quitting on noussut ilmiöksi –tästä"hiljaisessa irtisanoutumisessa"on kyse 0:51
Moni hivuttautuu jatkuvasti kohti irtisanoutumista tajuamatta sitä edes itse. 

Lue myös:

    Uusimmat