Käräjäoikeus hylkäsi MTV:n työntekijöiden korvausvaatimukset – Journalistiliitto valittaa hovioikeuteen

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt MTV:n noin 30 työntekijän korvausvaatimukset riita-asiassa, joka liittyi palkallisiin vuosilomapäiviin ja väitettyyn epätasa-arvoiseen kohteluun. Journalistiliiton asianajaja sanoo, että tuomioon ei tyydytä.

Käräjäoikeus on hylännyt noin 30 MTV:n työntekijän kanteen liittyen työntekijöiden tasapuolisen kohtelun vaatimukseen. Vaatimus liittyi siihen, että työnantaja oli sopinut tai antanut viisi ylimääräistä palkallista lomapäivää vuodessa "avainhenkilöiksi" nimetyille henkilöille. 

Työntekijät vaativat takautuvasti palkallisia vapaita vahingonkorvausvaatimuksilla.

Tuomion mukaan MTV oli myöntänyt vanhoille työntekijöilleen viiden ylimääräisen vuosittaisen palkallisen vapaan vuonna 2015, mutta etuus oli säästötoimien myötä poistunut. 

Kokonaisuuteen liittyi myös se, että ennen vuotta 2015 työntekijät olivat töissä ruotsalaisen Bonnier Broadcastingin omistamassa yhtiössä, mutta vuonna 2015 sisällöntuotanto ulkoistettiin Mediahub-yhtiölle, johon vanhat työntekijät siirtyivät. Bonnier myi MTV Oy:n Telialle vuonna 2019, jolloin Mediahub sulautui osaksi MTV Oy:tä. 

Viimeisimmän kaupan yhteydessä ei vuosilomiin koskettu.

Vuoden 2015 jälkeen tehdyissä työsopimuksissa "lisäviikkoa" ei ole, mutta työnantaja on sen kuitenkin myöntänyt joillekin uusille tekijöille.

Työantaja perusteli tätä uusille työntekijöille annettua etuutta oikeudessa sillä, että etuudella he varmistivat kyseisten henkilöiden siirtymisen töihin yritykseen, eli se oli yksi osa "kannustavaa palkkausjärjestelmää".

MTV vaati kanteiden hylkäämistä oikeudessa.

Käräjäoikeuden mukaan oikeudessa ei näytetty, että MTV Oy olisi kohdellut työntekijöitään epätasa-arvoisesti. 

Oikeuden mukaan vuosien 2018–2019 rekrytoinneissa, jolloin suurin osa kantajista on palkattu yhtiön palvelukseen, yhtiöllä ei ole ollut tarpeen erityisesti "houkutella" palvelukseensa tuolloin palkattuja työntekijöitä, ja kaikki kantajat ovat olleet tietoisia työnteon vastikkeista kuten palkasta ja lomasta. 

Kukaan ei ollut myöskään esittänyt sopimustilanteessa vaatimukseksi enemmän palkallista lomaa. 

Oikeuden mukaan asiasta ei ole kuitenkaan ennakkoratkaisua eikä ole selvää, kuinka oikeuskysymys olisi ratkaistava. 

Epäselvyyden vuoksi kantajien korvausvelvollisuus vastaajan oikeudenkäyntikuluihin alennettiin puoleen.

Journalistiliitto: Hovioikeuteen

Journalistiliiton juristi Tuomas Aalto sanoo Journalistiliiton Journalisti-lehdessä ja liiton tiedotteessa, että liitto ei tule tyytymään tuomioon. 

– Logiikka ja ymmärrys eivät ole tuomion puolella. Tuomion perusteella tasapuolista kohtelua ei käytännössä tarvitsi noudattaa etuuksia myönnettäessä. Pidän selvänä, että tuomioon haetaan muutosta hovioikeudesta, Aalto sanoo.

Juttua päivitetty kello 18.36 lisäämällä juttuun tieto liiton tiedotteesta.

Lue myös:

    Uusimmat