Tutkimus tarjoaa uuden selityksen sille, miksi pohjoisessa on enemmän vaaleasilmäisiä ihmisiä.
Australialaisessa Uuden Etelä-Walesin yliopistossa vierailevana psykologian professorina työskentelevä Lance Workman kirjoittaa Conversation-sivustolla tutkimuksestaan, joka viittaa silmien värin vaikuttavan kaamosmasennuksen ilmenemiseen.
Tutkimukseen osallistui 175 opiskelijaa kahdesta yliopistosta. Opiskelijoilta kysyttiin kaamosmasennuksen oireista.
Tulosten valossa näyttää siltä, että vaalea- ja sinisilmäisillä ihmisillä on vähemmän kaamosmasennuksen oireita kuin tumma- ja ruskeasilmäisillä. Workmanin mukaan tulokset tukevat aiempia löydöksiä, joiden mukaan tummasilmäisillä ihmisillä on merkittävästi enemmän masennusta kuin sinisilmäisillä.
Workmanilla on omalle tutkimustulokselleen selitys. Miehen mukaan syy silmien värin ja masennuksen yhteyteen saattaa piillä silmän kyvyssä käsitellä valoa.
LUE MYÖS: Oletko kohdannut? Tämä on harvinaisin hiusten ja silmien väriyhdistelmä
Silmien väri vaikuttaa melatoniinintuotantoon?
Osa verkkokalvojen soluista ei vain luo aivoihimme kuvaa näkemästämme asiasta, vaan myös lähettää tietoa silmän takaosassa havaitusta kirkkaudesta eteenpäin aivojen hypotalamukseen. Hypotalamus kontrolloi muun muassa nälkää, väsymystä, unta ja sisäistä kelloa.
Workman kirjoittaa, että mitä enemmän sinistä ja vihreää valoa hypotalamukseen pääsee, sitä enemmän melatoniinin tuotanto laskee. Koska vaaleat silmät eivät ime itseensä niin paljon valoa kuin tummat silmät, ne eivät viestitä hypotalamukselle viestiä yhtä suuresta kirkkaudesta.
Ilmiön vuoksi vaaleasilmäisillä on kehossaan synkkänä vuodenaikana vähemmän melatoniinia kuin tummasilmäisillä. Osalla ihmisistä melatoniinin on huomattu pahentavan masennusoireita.
Evoluution suojamekanismi?
Pohjoisilla leveysasteilla ihmisillä on useammin vaaleat silmät kuin etelämmässä. Workmanin mukaan syy saattaa osin olla juurikin silmien värin kaamosmasennuksen oireita vähentävässä vaikutuksessa.
Workman kuitenkin muistuttaa, ettei silmien väri ole ainoa kaamosmasennuksen oireisiin vaikuttava tekijä. Tiedetään, että esimerkiksi ulkoilu, liikunta ja kirkasvalohoito vähentävät vuodenajan aikaansaamia masennusoireita.
Workmanin johtamassa tutkimuksessa tehdyt löydökset ilmestyivät Open Access Journal of Behavioral Science & Psychology -julkaisussa.
LUE MYÖS: Tiesitkö? Kaikki sinisilmäiset ovat keskenään sukua
Lähteet: Conversation, Fox News, Medical News Today