Suuri osa lemmikkieläimistä vieroksuu imuria. Asiaan kannattaa puuttua, jos lemmikki on silminnähden ahdistunut imurin läsnäollessa.
Eläintenkouluttaja Mervi Niemi muistuttaa, että melkein kaikki eläimet välttelevät imuria tai muita äänekkäitä kodinkoneita. Asiasta ei tarvitse huolestua, mikäli eläin vain hakeutuu toiseen tilaan. Jos imurointi on kuitenkin eläinperheessä viikoittainen tuska, on aika ryhtyä siedätyshoitoon.
Lemmikeillä esiintyy eritasoista imuripelkoa, johon tulee suhtautua asiaankuuluvalla vakavuudella. Niemi painottaa, että siedätyksessä tulisi aina edetä pienin askelin, jottei eläin ahdistu liikaa.
– Puoli tuntia päivässä on maksimisiedätysaika. Vertaa tilannetta vaikka ihmiseen, jolla on hämähäkkikammo. Jos pelkoa joutuu katsomaan jatkuvasti silmiin, ahdistus käy liian kovaksi. Eläimen stressi on siedettävissä rajoissa silloin, kun se pystyy syömään.
Hyvät hermot palkitaan
Prosessi on pitkä, joten siihen on varattava aikaa ja hermoja. Niemi suosittelee lemmikkien omistajia etenemään hyvin rauhallisesti askel askeleelta, vaikka joskus kuuleekin käytettävän flooding-metodia, jossa eläin pakotetaan samaan tilaan stressin aiheuttajan kanssa. Eläintä ei päästetä pois tilasta ennen kuin se on rentoutunut.
– Flooding on todella raju keino ja hyvin stressaavaa eläimelle. Siinä on myös olemassa se riski, että eläin ei rentoudukaan, vaan sen pelko kasvaa entisestään.
Jos lemmikin pelko on valtava ja se esimerkiksi laskee alleen imurin läheisyydessä, Niemi suosittelee kääntymään ammattikouluttajan puoleen. Kouluttaja voi esimerkiksi keksiä stressireaktiolle korvaavaa käytöstä, kuten jonkin lemmikille annettavan tehtävän.
Siedätä näin:
– Lemmikki kannattaa ensin totuttaa imurin läsnäoloon. Imuri saa siis muuttaa asumaan vaikkapa olohuoneen tai keittiön nurkkaan. On tärkeää, että imuri on tässä vaiheessa liikkumaton ja hiljainen, sillä pelko liittyy yleensä aina imurin kovaan ääneen. Kun lemmikki lähestyy imuria tai edes katsoo sitä, se palkitaan vaikkapa makupalalla.
– Seuraava askel on liikuttaa imuria. Sitä voi joko vetää perässä tai liikutella hiljaa paikallaan. Jos imuria voi liikuttaa eläimen pelkäämättä, on aika kääntää imuri päälle.
– Kun imuri pitää ääntä, liike täytyy lopettaa. Ääntä ei kannata heti kääntää täysille, vaan imutehon kannattaa olla mahdollisimman pieni, jolloin äänikin on hiljaisempi. Jos imutehoa ei voi säätää, voi kokeilla vaikka rikkaimuria, joka on hiljaisempia. Imuriin voi hiljalleen vääntää lisätehoja sitä mukaa, kun lemmikin pelko vähenee.
– Kun lemmikki on tottunut ääneen, imuria voi lähteä hiljalleen liikuttamaan.
– Makupaloja voi antaa aina, kun lemmikki osoittaa kiinnostusta tai rentoutumista imuria kohtaan. Palkintojen kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä väärien reaktioiden palkitseminen voi vahvistaa huonoja käytösmalleja.
Maaret Tiensuu, maaret.tiensuu(at)mtv.fi