Päivittäistavarakauppaliiton toimitusjohtaja kertoo, että ruoan hinta kallistunee tänä vuonna entisestään. Se johtuu sään ääri-ilmiöiden yleistymisestä ja verotuksesta.
– Ruoan hinta nousi Suomessa viime vuonna enemmän kuin yleinen inflaatio: noin viisi prosenttia. Trendi tulee todennäköisesti jatkumaan tänä vuonna aika lailla samalla tasolla. Sen jälkeen kasvuprosentti toivottavasti pienenee, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.
Mistä hinnan nousu johtuu?
– Sekä Suomessa että muualla maailmassa on ollut hyvin paljon ääreviä sääilmiöitä. Ne ja niiden aikaansaamat kasvuolosuhteet vaikuttavat tulevaisuudessakin siihen, paljonko ruoka tulee maksamaan. Yksi keskeinen tekijä on vilja, sillä sitä käytetään monessa ruoassa raaka-aineena.
Sääilmiöitä merkittävämpänä vaikuttajana Luoto pitää silti verotusta.
– Verotus on Suomessa suurin ruoan hintatasoon vaikuttava tekijä. Arvonlisävero nousi vuodenvaihteessa 13 prosentista 14 prosenttiin, mutta sen lisäksi on olemassa erilaisia valmisteveroja. Jokaisen ruokalaskun hinnasta noin 40 prosenttia koostuu erilaisista veroista.
– Jos arvonlisäveroa ei oteta huomioon, ruoka oli Suomessa vuonna 2011 hieman halvempaa kuin EU-maissa keskimäärin. Meillä on itse asiassa Pohjoismaiden halvinta ruokaa, Luoto sanoo.
Studio55.fi/Piia Simola
Kauppa: Näin kävisi ruokalaskulle, jos tuottajille maksettaisiin enemmän
Tutkija: Leipäjonoilla myös sosiaalinen merkitys
Taloustoimittaja: Alehinnoittelu on hämäystä
Taloustoimittaja: "Kotimainen" elintarvikkeesi voikin olla peräisin tuhansien kilometrien takaa
Katso Suomen ja Espanjan hullut hintaerot – ruoka, lääkkeet, alkoholi, asuminen!
Tämä on karu totuus lisäaineiden vaikutuksesta ihmiseen
Lääkäri varoittaa: Näin suomalainen sianliha on pilattu
Näin elät terveellisemmin vähemmällä rahalla!
Köyhän elämää nykypäivän Suomessa: On viikkoja, jolloin elän leivällä ja kahvilla
Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila lähetyksessä: Ruoasta tulee vielä sota!