Käytätkö tablettiasi oikein? Vältä virheet näillä vinkeillä

Ergonomiaan perehtyneet ovat alkaneet puhua iPad-kaulasta, joka syntyy kehon virheasennosta.Shutterstock
Julkaistu 22.08.2013 16:06(Päivitetty 26.08.2013 08:23)

Kaikki tietävät, ettei pitkällinen tietokoneen ääressä istuminen ole hyväksi. Mitä pienemmän laitteen käyttämisestä on kysymys, sitä huonompaan asentoon keho voi vääntyä.

Tietokoneet, tabletit, älypuhelimet kuuluvan useimpien arkipäivään ja sen myötä hartia- ja niskakivutkin. Mitä pienemmästä laitteesta on kysymys, sitä todennäköisemmin ne aiheuttavat vääriä asentoja. Asiantuntijoiden kesken onkin alettu jo puhua iPad-kaulasta, kun ihminen kurottaa kaulaansa useimmiten sylissä lepäävää laitetta kohden.

Kannetut tietokoneet ja tabletit voivat aiheuttaa myös muita haittoja. Silmät kuivuvat, päätä särkee ja näkökyky hämärtyy. Vaivat ovat yleisiä kaikilla niillä, jotka viettävät työpäivänsä näytön äärellä.

On arvioitu, että näytön katsominen vähentää silmien räpyttämistä lähes puolella. Normaalisti ihminen sulkee ja avaa silmänsä 15 kertaa minuutissa. Silmien kuivumista kannattaakin estää niin, että siirtää katseen vähintään puolen tunnin välein näytöltä pois.

Vältä pitkien tekstien kirjoittamista

Pidä tablettia pöydällä ja hanki siihen erillinen näppäimistö.

Pienillä keinoilla kehon rasitusta voi vähentää. Ensinnäkin pitkien sähköpostien kirjoittamista älypuhelimella tai tabletilla kannattaa välttää. Jos mahdollista, tablettiin kannattaa ostaa erillinen näppäimistö, jolloin kirjoittamisasento on ergonomisempi. Kirjainkoko tabletilla on myös hyvä pitää tarpeeksi kookkaana. Yleinen ohjesääntö on, että tekstiä pitäisi voida lukea oman käsivarren etäisyydeltä.

Jos tablettia käyttää päivittäin, on tärkeää asettaa se omien silmien korkeudelle. Apuna voi käyttää useimmiten laitteen mukana tulevaa kansiota ja nostaa se vaikkapa kirjojen avulla sopivalle korkeudelle.

Lähde: BBC

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Oletko paljon tietokoneella? Toimi näin ja pelasta silmäsi

Apple pyrkii jo kouluihin: Lapsille iPad-oppikirjat perinteisten sijaan?

Kuva: Shutterstock

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle