Uskoltaan lestadiolaiseksi tiedetty kansanedustaja Pekka Aittakumpu ilmoitti viikonloppuna loikkaavansa keskustasta perussuomalaisiin. Yleensä lestadiolaiset äänestävät joko keskustaa tai kokoomusta, joten loikka avasi myös spekulaatiot mahdollisesta lestadiolaisten laajemmasta siirtymästä perussuomalaisten kannattajiksi.
Keskustan johto uskoo ja toivoo, ettei yksittäisen kansanedustajan puoluevaihto vaikuta puolueen kannatuksen pohjavirtoihin.
Lestadiolaisten mielenliikkeitä ei kuitenkaan puolueessa haluta tarkemmin arvioida tai räknäillä. Puoluesihteeri Antti Siika-aho (kesk.) ei silti usko, että yksittäisen konservatiiviedustajan lähtö puolueesta olisi merkki laajemmasta muutoksesta.
– En lähde sitä arvioimaan. Ei meillä ole mitään rekisteriä siitä kuka mihinkin liikkeeseen kuuluu. Me ollaan kaikki keskustalaisia. Minulla on sellainen tuntuma ja ainakin minulle viestit kentältä ovat kaikki korostaneet sitä, että he, jotka ovat tätä kyseistä edustajaa joskus tukeneet, haluavat tehdä työtä keskustassa myös jatkossa.
– He haluavat tehdä työtä yhteisen porukan ja yhteisten tavoitteiden hyväksi myös Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan seudulla, kuvailee puoluesihteeri Siika-aho.
Kansanedustaja Tuomas Kettunen (kesk.) edustaa samaa vaalipiiriä kuin Pekka Aittakumpu. Myöskään Kettunen ei usko laajempaan jäsenkatoon keskustasta.
– Me olemme aina ajaneet koko Suomen kehittämistä ja kun tullaan sieltä Oulun vaalipiiristä, niin koen hiukan omituisena semmoiset kommentit, ettei pystyttäisi puolueen linjaan ja suuntaan vaikuttamaan omassa eduskuntaryhmässä tai tuolla kenttäväen keskuudessa ja puolueessa ylipäätään, ihmettelee Kettunen.
7:43
Puoluesihteeri vetää esiin kaljakortin
Mutta avaako kansanedustaja Aittakummun loikka sittenkin portin lestadiolaisten siirtymiseen perussuomalaisten kannattajiksi? Tähän asti uskonliikkeen kantapuolueita ovat olleet keskusta ja kokoomus.
Puoluesihteeri Siika-aho vetää esiin hallituksen alkoholipolitiikan tyrmätäkseen ajatuksen. Siika-aho muistuttaa hallituksen alkoholipolitiikan lievennyksistä kuten oluen alkoholiprosentin korotuksesta, olutveron alennuksesta ja mahdollisesti tulevasta vähittäiskaupan alkoholin kotiinkuljetuksesta.
– Erittäin oudoilta tuntuisi, että kukaan järkevä ja vastuuntuntoinen suomalainen voisi tällaista politiikkaa ainakaan perussuomalaisten kautta tukea, päättelee puoluesihteeri, eikä kohderyhmästä ole epäselvyyttä.
Lue lisää: Puolueloikkari Aittakumpu aikoo äänestää alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisen puolesta
Kansanedustaja Kettunen puolestaan uskoo keskustan arvomaailman käyvän myös konservatiiviäänestäjille, vaikka Aittakumpu perusteli loikkaansa liberaaliarvojen nousulla.
– En usko. Kun itse olen ollut keskustan jäsen jo 12 vuotta, niin ihmettelen näitä perusteita, kuinka näillä perusteilla vaihdetaan puoluetta.
Kettusen mielestä puolueessa on pystytty keskustelemaan asioista hyvinkin laaja-alaisesti.
– Minun mielestäni tämä arvomaailma ei ole mihinkään muuttunut, todistaa Kettunen.
Jäsenuhoa jäsenkatopelon sijaan
Keskustan puoluesihteeri kiistää pelkäävänsä laajempaa jäsenkatoa puolueesta.
– Ei ole sellaista näköpiirissä, päinvastoin. Minusta tuntuu. että meillä on jäsenmäärä lisääntynyt tässä viime aikoina varsinkin, kun vaalit nyt lähestyy, niin kiinnostus keskustaa kohtaan lisääntyy. Me rakennamme vaihtoehtoa hallituksen politiikalle ja se muuten näkyy, uhoaa Siika-aho.
Myös kansanedustaja Tuomas Kettunen uskoo keskustan politiikan purevan. Hän ei myöskään usko, että Aittakumpu veisi suuria määriä keskustaääniä perussuomalaisille.
– Totean näin, että pettymystä on kentällä tähän Aittakummun tekemään päätökseen ja katsotaan mitä tulevaisuus sitten tuo tullessaan, muotoilee Kettunen näkemyksensä keskustan kenttäväen tunnoista.