Keväällä valon määrä lisääntyy yllättäen ja nopeasti, minkä takia kevät voi muodostua rasitukseksi osalle ihmisistä. Valoisuus voi koetella etenkin psyykkisistä ongelmista kärsiviä entisestään. Myös unettomuudesta kärsiville kevät on usein hankalaa aikaa.
Kevätväsymykseksi kutsuttu vaiva on lievempi muoto kevätmasennuksesta. Se ei siis ole sairaus, vaan oire, johon voi löytyä monta syytä.
Osasyy väsymykseen saattaa löytyä talven jälkeen rempsalleen päässeistä elämäntavoista. Talvella liikkuminen jää usein vähälle ja ruokavalion annetaan repsahtaa yksipuoliseksi ja raskaaksi.
Nukutko tarpeeksi?
Auringonvalo paljastaa huonoille urille päässeet elämäntavat, ja lisääntynyt valon määrä voi sekoittaa myös unirytmin. Suurin syy kevätväsymykseen onkin usein liian lyhyiksi jääneet yöunet. Keväällä unirytmi menee helposti sekaisin, kun nukkumaanmeno viivästyy samaa tahtia kevään pitenevien iltojen kanssa, ja vastaavasti valoisat aamut herättävät nukkujan usein entistä aikaisemmin tämän tahtomatta.
Kevätväsymykseen voi kuitenkin itse vaikuttaa helpoin kotikonstein. Terveellisellä ravinnolla, säännöllisellä liikunnalla ja riittävällä yöunella voidaan ennaltaehkäistä ja vähentää keväällä ilmenevää väsymystä.
Ruokavalio remonttiin
Kevät on erinomaista aikaa uudistaa ruokailutottumuksensa. Moni syö talvella raskaampaa, epäterveellisempää ruokaa ja enemmän makeaa. Kevennä kevään tullen ruokavaliotasi kasviksilla, hedelmillä ja marjoilla. Täytä vatsasi mieluummin kuitupitoisilla viljatuotteilla kuin rasvoilla tai proteiineilla.
Tarkkaile saatko ruokavaliostasi tarpeeksi rautaa. Raudanpuute voi nimittäin aiheuttaa muun muassa väsymystä, päänsärkyä, kalpeutta, muutoksia suun limakalvoissa, sekä sydämentykytystä ja hengästymistä. Runsaasti rautaa sisältävät muun muassa vihreät kasvikset kuten parsakaali ja pinaatti sekä ruisleipä, punainen liha ja kaikenlaiset verituotteet. Raudan imeytymistä saattavat puolestaan haitata kofeiinipitoiset juomat kuten kahvi, tee ja kolajuomat. Raudan imeytymistä edistäviä ruokia ovat muun muassa C-vitamiini, vihannekset ja hedelmät, sekä kala ja äyriäiset.
Muista huolehtia nestetasapainosta
Väsynyt ja nuutunut olo voi johtua myös niinkin yksinkertaisesta syystä kuin nestevajauksesta. Muista juoda päivän aikana säännöllisin väliajoin vettä, vaikka et tuntisikaan itseäsi aina janoiseksi. Juo vettä pitkin päivää, ja muista että mehut, limut ja maito eivät korvaa sitä. Suositeltava määrä vettä on 1,5–2 litraa päivässä.
Liikunta virkistää
Liiku säännöllisesti, sillä urheilulla on virkistäviä vaikutuksia sekä mieleen että ruumiiseen. Puoli tuntia liikuntaa päivässä auttaa jo torjumaan väsymystä.
Jos et ehdi harrastaa suosimaasi liikuntamuotoa säännöllisesti, liiku harrastamalla päivittäin helppoa arkista hyötyliikuntaa, kuten kävelemistä, portaiden nousemista tai pyöräilyä. Jätä joskus auto kotiin ja kävele reippaasti töihin tai kauppaan.
Ajoissa nukkumaan
Unentarve on yksilöllinen, mutta keskimäärin ihanteellinen määrä unta yössä on noin 6–8 tuntia vuorokaudessa. Tiedät nukkuneesi tarpeeksi, jos aamulla herätessäsi tunnet itsesi levänneeksi ja virkeäksi.
Hanki makuuhuoneeseesi kunnolliset pimennysverhot, jottei auringonvalo pääse häiritsemään uniasi.
Raitis kevätilma vie väsymyksen
Pienikin lenkki raittiissa ilmassa auttaa jaksamaan paremmin. Sisätöitä tekevät ihmiset viettävät helposti sisätiloissa koko päivän. Pidä siis huoli että saat tunkkaisen sisäilman lisäksi myös raitista ilmaa.
Raitis ilma piristää ja ulkona liikkuminen edesauttaa myös unensaantia illalla. Käy kahvitauolla happihyppelyllä ulkona tai jätä joskus auto kotiin ja kävele työpaikallesi.
Lue myös:
(MTV LIFESTYLE)