Koirahyökkäyksistä puhutaan yhä enemmän, mutta niiden määrää ei tiedetä – yksi tilanne edeltää usein koirahyökkäystä

Koirahyökkäysten määrä ei vaikuta olevan kasvussa, mutta kunnollista tilastointia ilmiöstä ei tehdä, selviää poliisin ja vakuutusyhtiöiden vastauksista MTV Uutisille.

Esimerkiksi Helsingin poliisilaitoksella kasvua ei koirahyökkäyksissä ole havaittu. Rikoskomisario Juha-Matti Suominen kertoo MTV Uutisille, ettei hän ole havainnut mitään erityistä piikkiä tapauksissa, jotka viittaisivat koirahyökkäyksien valtavaan nousuun.

Hän epäilee, että tapauksista puhutaan ja uutisoidaan aiempaa enemmän, koska tieto leviää sosiaalisessa mediassa helposti. Julkisuus on myös luonnollista, sillä ihmisiä tai eläimiä purevat koirat herättävät tunteita. 

Poliisi: Vastuu aina ihmisellä, ei eläimellä

Rikoskomisario Juha-Matti Suominen kertoo, että yleisin syy koirahyökkäysten taustalla on vapaaksi vahingossa päässyt koira. Toistuvia esimerkkejä ovat esimerkiksi koiran luikahtaminen ulos lapsen avatessa takaoven tai jonkin lukituksen pettäessä.

Kun inhimillisen virhe yhdistyy siihen, että koira on kokenut itsensä uhatuksi, seurauksena voi olla, että koira puree ihmistä.

Suominen muistuttaa, että koiran haltija on vastuussa eläimestä.

– Koira ei ole syyllinen mihinkään, vaan ihminen. On ehkä tärkeintä muistaa, että ihmisellä on vastuu eläimestään.

Poliisi ei tilastoi koirahyökkäyksiä

MTV Uutiset pyrki selvittämään koirahyökkäysten määrän kehitystä tiedustelemalla sitä muun muassa Poliisihallitukselta. Ongelmaksi muodostui osaltaan se, että koirahyökkäys voi johtaa epäilyyn monenlaisista rikoksista: Se voi olla esimerkiksi eläimen vartioimatta jättäminen, vammantuottamus tai eläimeen kohdistuessa vahingonteko. Siksi rikosnimikkeen perusteella tehtävä haku on auttamattoman rajallinen.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että se ei tilastoi koirahyökkäyksiä erikseen tai mittaa niiden kasvun yleisyyttä.

Ilmiön yleisyyttä voi yrittää selvittää hakemalla rikosilmoituksista koirahyökkäykseen viittaavia sanoja. Poliisihallitus teki haun, jossa se etsi rikosilmoituksen vapaan kerronnan kentästä sanoja ”koira” ja ”hyökk*”. Haku tuotti vuosilta 2020–2023 vuosittain noin 920–950 tulosta. Tämän vuoden osalta tulosten määrä noudatteli aiempien vuosien lukuja, jos tapauksia oletetaan tulevan tasaisesti vuoden aikana.

Tilastot eivät viittaa lisääntyneisiin koirahyökkäyksiin

Tämän pohjalta ei kuitenkaan voi päätellä, että Suomessa tapahtuisi vuosittain vajaat tuhat koirahyökkäystä. Poliisihallitus katsoi näet tuloksista satunnaisella otannalla 10 tapausta läpi, ja niistä vain yksi kolmasosa liittyi tavalla tai toisella varsinaisiin koirahyökkäyksiin.

– Jotta pystyisimme vastaamaan haluttuun teemaan liittyen tilastotietoja, joutuisimme lukemaan kaikki hakutuloksen tulokset (rikosilmoitukset) yksi kerrallaan läpi ja kirjaamaan tietoja manuaalisesti tilastomuotoon, Poliisihallituksesta kerrotaan.

Tämän arvioidaan vievän kymmeniä ja taas kymmeniä työtunteja.

Tulokset eivät siis auta sen selvittämisessä, miten paljon koirahyökkäyksiä tapahtuu. Eri vuosilta saadut samansuuntaiset hakutulokset voivat kuitenkin viitata siihen, ettei ainakaan ilmiössä todennäköisesti ole tapahtunut ainakaan huomattavaa kasvua: Silloin sanahaun tulosten määrän voisi olettaa kasvaneen. Toisaalta koirahyökkäysten maltillinen kasvu tai pieneneminen olisi vaikea tuloksista huomata, sillä se katoaisi helposti haussa aiheeseen liittymättömien tulosten luonnolliseen vaihteluun.

Vakuutusyhtiöiden vinkit koirahyökkäysten estämiseen

MTV Uutiset tiedusteli koirahyökkäysilmiön kehityksestä vakuutusyhtiöiltä. Vastausten perusteella vakuutusyhtiöt eivät ole havainneet muutosta koirahyökkäysten määrässä tai ainakaan tällaista havaintoa ei niiden tiedoilla voi tehdä.

Esimerkiksi LähiTapiolasta arvioidaan, että varsinaiset koirahyökkäykset ovat niille harvinaisia. Koirien aiheuttamia henkilövahinkoja on myös muita kuin hyökkäyksiä, kuten pyörän eteen juoksua tai henkilön kumoon tönäisyä.

Fenniassa käsitys on, että koirahyökkäysten määrä ei ole merkittävästi muuttunut viime vuosina. Vakuutusyhtiön käsityksen mukaan hyökkäykset tapahtuvat usein tilanteessa, jossa koira ei ole kytkettynä tai se on päässyt vapautumaan hihnastaan.

– Oma koira on siis hyvä pitää kytkettynä ja suhtautua tarkkuudella siihen, ettei koira pääse vapautumaan hihnastaan yllättäen. Esimerkiksi kotiovesta ulos astuessa tai pihojen ohi kuljettaessa koira on hyvä pitää lyhyellä hihnalla ja havainnoida ympäristöä, Fennian vahinkopalveluiden korvauslakimies Jenna Juureva vastaa sähköpostitse.

Vakuutusyhtiöiden vastausten perusteella koirahyökkäyksen aiheuttamia vahinkoja voidaan maksaa korvauksia vastuuvakuutuksen perusteella. Vakuutuksissa ja niiden laajuuksissa on kuitenkin eroja.

Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Outi Savenius kirjoittaa sähköpostissa, että koiran puremasta aiheutuneita vammoja voidaan korvata myös omasta tapaturma- ja sairausvakuutuksesta.

– Tyypillisin tapaturma- tai sairausvakuutukseen ilmoitettu koiran aiheuttama vahinko on puremahaava, josta on tullut pieni ihovaurio. Vakavammat puremavammat, kuten hermojen tai jänteiden vauriot tai puremasta seuranneet vakavat infektiot ovat hyvin harvinaisia, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat