Koronavirusepidemia voi kestää vuoden loppuun asti ja siitä voi tulla toinen aalto, arvioi tutkija – ”Kiinnostaisi, mikä tässä on exit strategy”

Koronavirusepidemia kestää vielä pitkään, arvioi tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo 7:46

THL arvioi, että koronavirusepidemia kestää hallituksen rajoitustoimien vuoksi huomattavasti pidempään kuin kolme kuukautta. Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, pidentäisikö hallitus rajoitustoimia jopa vuoden loppuun asti siinä tapauksessa, että epidemia pitkittyy.

THL arvioi, että ilman rajoitustoimia koronavirusepidemia kestäisi kolme kuukautta, mutta rajoitustoimet voivat pidentää epidemian kestoa huomattavasti.

Tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo uskoo, että koronavirusepidemiasta nähdään myös toinen aalto, mikäli taudin kulkua rajoitetaan.

Jos ensimmäinen koronavirusaalto sairastuttaa noin 40 prosenttia ihmisistä, kuten THL arvioi, laumasuojaa tautia vastaan ei muodostu.

− Todennäköisesti puolen vuoden sisällä nähdään toinen aalto. Se ei ole mikään luonnonlaki, mutta jos nyt rajoitamme viruksen leviämistä, se on todennäköinen kulku.

Rajoitustoimet ovat kuitenkin välttämättömiä, jos kuolonuhrien määrä halutaan pitää mahdollisimman pienenä. Epidemian kestoa halutaan pidentää, sillä jos koronavirus leviää hallitummin ja pidemmän ajan kuluessa, tehohoidon kapasiteetti riittää THL:n arvion mukaan huolehtimaan kaikista hoitoa vaativista.

Jos taudista nähtäisiin vielä toinen aalto, epidemia voisi kuitenkin kestää vuoden loppuun asti, sanoo Aivelo.  

”Jos löydettäisiin lääke, se muuttaisi tilannetta”

Tällä hetkellä kukaan ei tiedä, millaisia toimia tehtäisiin, jos epidemia kestäisi vuoden loppuun ja aiotaanko ihmisiä pyytää pysymään sisällä ja pidättäytymään kokoontumisista ja matkustamisesta niin pitkään.

− Tällä hetkellä tilanne vaikuttaa olevan lähinnä se, että katsotaan, mitä tässä käy. Kiinnostaisi, mikä on niin sanottu exit strategy tässä hetkessä – mitä aiotaan tehdä ja miten.

Pääministeri Sanna Marin totesi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että on mahdotonta arvioida, kuinka kauan rajoitustoimet kestävät. Tällä hetkellä ne ovat voimassa 13. huhtikuuta asti ja hallituksen on määrä tiedottaa jatkosta pääsiäisviikkoa edeltävällä viikolla.

Koronavirusrokotetta testataan parhaillaan jo ihmisillä Yhdysvalloissa. Aivelo ei kuitenkaan usko, että rokotteesta tulisi olemaan iloa vielä tänä vuonna.

Lääkkeisiin hän suhtautuu optimistisemmin.

− Jos löydettäisiin joku olemassa oleva lääke, josta olisi apua, niin se voisi muuttaa tilannetta radikaalisti.

Lue myös:

    Uusimmat