Voiko iäkäs mennä koronaepidemian aikana hammaslääkäriin? Entä kuinka pitkään sairastanut on immuuni uudelle koronatartunnalle? Asiantuntijat esittivät vastauksensa katsojien koronakysymyksiin Viiden Jälkeen -ohjelmassa.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen ja sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila vastasivat Viiden Jälkeen -erikoislähetyksessä kysymyksiin, jotka askarruttavat nyt monia suomalaisia.
Kokosimme kysymykset ja vastaukset alle.
Kysymys: Kuinka pitkään koronan sairastanut on turvassa uudelta tartunnalta?
Vastaus: Kukaan ei tiedä täysin varmasti.
Uusi koronavirus, eli SARS-CoV-2 on nimensäkin mukaisesti uusi, joten tutkijayhteisöllä on vielä paljon kysymyksiä selvitettävänä. Taudin kehityskulku on yksi niistä.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoo Viiden Jälkeen -ohjelmassa, että muiden koronavirusten perusteella on näyttöä siitä, että elimistön immuniteetti syntyy muutamaksi vuodeksi. Näin voisi olla uudenkin koronaviruksen tapauksessa, mutta vielä on liian aikaista esittää arviota immuniteetin kestosta.
– Uusi koronavirus on todellakin uusi, joten tätä emme vielä tiedä.
Lue myös: Tutkijat: Lähikontakteilta eristäytymistä sekä muita koronarajoituksia voidaan joutua jatkamaan vuoteen 2022
Kysymys: Voiko iäkäs henkilö mennä hammaslääkäriin koronaepidemian aikana?
Vastaus: Kyllä voi.
Viiden Jälkeen -erikoislähetykseen kysymyksensä lähettänyt, nimimerkki mummo 70+ halusi tietää, uskaltaako hammaslääkäriin lähteä. Suomi on ohjeistanut iäkkäitä pysyttelemään eristyksissä, koska tauti on riski iäkkäille.
– Jos tarve on mennä, kyllä uskaltaa, Puumalainen vakuuttaa.
Kysymys: Voiko antibioottikuuri vaikuttaa koronatestin tulokseen?
Vastaus: Ei voi.
Kysymykseensä lähettänyt henkilö kertoi sairastuneensa hiljattain tautiin, jonka oireet vastasivat tyypilliseen koronavirustaudin oireisiin. Hän kertoi saaneensa lääkkeeksi antibioottikuurin. Koronatestikin otettiin, mutta tulos oli kuitenkin negatiivinen.
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen kuitenkin sanoo, ettei ainakaan antibioottikuuri voi koronatestin tulokseen vaikuttaa.
– Mikään laboratoriotesti ei ole täydellinen, mutta PCR-testi poimii viruksen herkästi, jos virus on ylähengitysteissä. Jos tauti on alahengitysteissä, virus ei siitä (ylähengitysteistä otetusta näytteestä) aina näy, mutta sairaaloiden ohje on ottaa silloin näyte alemmista hengitysteistä.