Yksi asia lääkärin vastaanotolla auttaisi potilasta pudottamaan painoa – tutkimus havaitsi kuitenkin yhden ongelman

9:47img
KATSO MYÖS: Onko paikalla väliä? Rasvan vaikutukset eri puolilla kehoa: "Yksi syy, miksei kannata liikaa tuijottaa painoindeksiä"
Julkaistu 11.11.2023 14:02

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Lääkärin positiivinen puhetapa voisi auttaa painonhallinnassa, kertoo tutkimus. Optimistinen asenne kuitenkin oli tutkimuksen mukaan myös harvinaisin.

Painonpudotus helpottuu, jos siihen ohjeistanut lääkäri on optimistinen ja positiivinen. Näinkin yksinkertainen tulos saatiin tutkimuksessa, joka julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lue myös: Jos paino ei putoa, syy voi piillä tahdonvoiman sijaan aivoissa: "Ihmiset ajattelevat edelleen..."

Tutkijat havainnoivat, miten lääkäri puhuu potilaalleen

Tutkimusta varten analysoitiin potilaskohtaamisia 38 englantilaisklinikalla. Tutkijoiden mukaan potilaat osallistuivat todennäköisemmin painonpudotusohjelmiin ja myös onnistuivat painonpudotuksessa, jos lääkäri esitti lihavuuden hoidon "hyvinä uutisina" ja "mahdollisuutena" sen sijaan, että olisi korostanut lihavuuden haittoja tai edes käyttänyt neutraalia kieltä, kertoo tiedote.

Oxfordin yliopiston tutkijat analysoivat nauhoitettuja keskusteluja lääkäreiden ja potilaiden välillä. Keskustelun aiheena oli 12 viikon maksuton painonpudotuskurssi. Mukana oli 246 potilasta ja 87 lääkäriä. Tarkoituksena oli selvittää, miten vastaanotolla käytetty kieli vaikuttaa potilaan käytökseen ja painonpudotukseen.

Lue myös: Miksi jalkoja turvottaa? Tässä tapauksessa merkki hengenvaarasta

"Hyvien uutisten" näkökulma toi tuloksia – oli myös harvinaisin

Kohtaamisia lääkärin vastaanotolla oli kolmea tyyppiä. "Hyvien uutisten" näkökulma oli positiivinen ja optimistinen. Siinä lääkäri keskittyi painonpudotuksen etuihin ja esitti tarjouksen kurssiin mahdollisuutena. Liikalihavuudesta, painoindeksistä tai painosta ongelmana ei juurikaan puhuttu. Valitettavasti "hyvien uutisten" lähestymistapa oli tutkimuksessa myös kaikista harvinaisin. 

"Huonoja uutisia" tarjoava lähestymistapa korosti liikalihavuutta ongelmana. Lääkäri esiintyi asiantuntijana ja keskittyi painonhallinnan haasteisiin, ja keskustelun sävy oli pessimistinen ja katuvainen.

"Neutraali" lähestymistapa oli keskustelutavoista yleisin. Siitä puuttuivat positiiviset tai negatiiviset sävyt. 

Lue myös: Tutkijat tunnistivat seitsemän terveellistä elämäntapaa, jotka voivat ehkäistä masennusta

Tutkijat: Painonpudotushoidon esittäminen positiivisena toisi etua

Jos potilas sai "hyviä uutisia" korostavan lääkärin, hän pudotti 12 kuukaudessa eniten painoa, keskimäärin noin 4,8 kiloa. "Huonoja uutisia" -ryhmän pudotus oli keskimäärin 2,7 kiloa, neutraalin ryhmän taas keskimäärin 1,2 kiloa.

Hyvien uutisten ryhmästä myös osallistuttiin lääkärin ohjeistamana 12 viikon ohjelmaan enemmän. Optimistisen lääkärin potilaista 87 prosenttia osallistui ohjelmaan, kun neutraalien ja huonojen uutisten ryhmissä osallistumisprosentti oli alle puolet. 

Ryhmiin hakeutuneiden joukossa painonpudotuksen tulokset eivät olennaisesti vaihdelleet sen mukaan, mihin sävyyn ensimmäinen keskustelu oli käyty. Positiivinen puhe kuitenkin toi tutkimuksen mukaan tuloksia.

– Kun ylipainoaihe otetaan esiin kliinisillä käynneillä, painonpudotushoidon esittäminen positiivisena mahdollisuutena on yhteydessä hoidon laajempaan käyttöön ja painonpudotukseen, tutkijat toteavat.

Koska lääkäreiden ja potilaiden kanssakäymisiä tutkittiin vain ääninauhalta, esimerkiksi kehonkieltä ei kyetty ottamaan huomioon. Siksi kohtaamisista ei kenties paljastunut kaikkea.

Lue myös: Yhdysvalloissa testattiin lääkettä, joka toimii kuin liikunta – auttoi laihtumaan, paransi juoksutuloksia

Lue myös: Mia sai terveytensä takaisin lihavuusleikkauksella – pudottanut yli 60 kiloa: "Energiaa paljon enemmän"

Katso myös: Mikä avuksi, kun paino jojoilee? Ylilääkäri vastaa

8:05img

Moni laihtuu useita kertoja, mutta lihoo aina takaisin.  Miksi?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: University of Oxford, Annals of Internal Medicine

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta