Asiantuntijat kertovat, miksi painoindeksi on väärä tapa mitata terveyttä

Kuvat osoittavat: Ihminen voi painaa enemmän, mutta näyttää hoikemmalta 1:06

Painoindeksi sopii suurten massojen, ei yksilöiden, terveyden määrittelyyn. Painon ja pituuden suhdetta tärkeämpää on kehon lihasmassa ja vyötärönympärys.

Yllä oleva video osoittaa, ettei vaaka tosiaan kerro kaikkea.

Ihannepainoaan tavoittelevat tuijottavat herkästi vaakaa ja laskevat painoindeksinsä perusteella, onko kehon massa nyt hyväksyttävissä mitoissa vai ei. Painoindeksillä tarkoitetaan painon ja pituuden suhdetta.

The Conversation -sivusto kysyi viideltä asiantuntijalta, onko painoindeksi hyvä terveen painon mittari. Kaikki vastasivat kieltävästi. Näin he perustelivat asiaa:

1. Suunniteltu ihmismassoille, ei yksilöille

Lääketieteen tohtori Alessandro Demaio sanoo, että painoindeksi suunniteltiin selvittämään suurien joukkojen painoa.

– Vaikka se on yksinkertainen ja käytännöllinen tapa tarkastella suuria ihmismassoja, se ei ole yksilökohtaisesti täsmällinen.

Tämä johtuu Demaion mukaan siitä, että painoindeksi ei ota huomioon kehonkoostumusta – esimerkiksi lihas painaa rasvaa enemmän –, kehon muotoa, eikä etnistä alkuperää tai sukupuolta.

Demaio sanoo, että painoindeksi auttaa määrittelemään terveydentilaa, kun painon ja pituuden lisäksi mitataan vyötärönympärystä.

2. Vyötärönympärys kertoo terveysriskeistä paremmin

Epidemiologi Emma Gearon on Demaion kanssa samoilla linjoilla siitä, että painoindeksin ongelmallisuus on nimenomaan lihasten suuri paino. Hyvässäkin fyysisessä kunnossa oleva ihminen voi kuulua painoindeksinsä perusteella ylipainon aiheuttamien sairausten riskiryhmään.

Myös Gearon painottaa vyötärönympäryksen mittaamisen tärkeyttä. Jos ihmisen terveys määriteltäisiin vyötärönympäryksen perusteella, yhä useammalla olisi syytä olla huolissaan. Gearon siteeraa australialaistutkimusta, jossa havaittiin, että painoindeksin perusteella naisista 10 prosenttia oli ylipainoisia – vyötärönympäryksen perusteella taasen liki puolet.

– Painoindeksiä ei voi enää pitää luotettavana terveen painon mittarina. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta löydämme paremmin asiaan soveltuvan vaihtoehdon, Gearon sanoo.

3. Lihakset tärkeitä ikääntyvälle väestölle

Liikuntatieteilijä Evelyn Parr myötäilee ajatusta painoindeksin ongelmallisuudesta nimenomaan lihasten mukanaan tuoman painon vuoksi.

Parr painottaa myös, että painoindeksi ei mittaa, mihin mahdollinen rasva on kertynyt – aiemmin mainittu vyötärölle kertynyt rasva on erityisen vahingollista terveyden kannalta. Vyötärölle kertynyt rasva ennustaakin iäkkäillä kuolleisuutta paremmin kuin painoindeksi.

– Meidän olisi syytä tarkastella ihmisen kuntoa terveyden mittarina painosta piittaamatta ja jättää painoindeksi osaksi laajoja tutkimuksia, Parr sanoo.

4. Painoindeksin luomat käsitykset voivat osoittautua vääriksi

Liikuntaa ja ravitsemusta tutkinut tohtori Steve Stannard sanoo, että painoindeksi on karkea tapa luoda kehon muotoon perustuva käsitys ihmisen terveydentilasta. Ennakkoluulot suurista ja pienistä ihmisistä osoittautuvat kuitenkin toisinaan vääriksi.

– Useimmiten suuri painoindeksi kertoo, että ihmisellä on paljon rasvaa, mutta aina näin ei ole. Joskus ihminen voi olla vaikka lyhyt ja lihaksikas. Ja lihasmassa on terveellistä! Stannard sanoo.

Stannard kuitenkin muistuttaa, että suureen painoindeksiin liitetty korkea rasvaprosentti on yhteydessä moniin sairauksiin, kuten diabetekseen sekä sydäntauteihin. Hänkin muistuttaa, että painoindeksi soveltuu ennemmin väestön tai väestöryhmien kuin yksittäisten henkilöiden terveyden mittaamiseen.

5. Ikäihmisille hyötyä korkeammasta painoindeksistä

Ravitsemusterapeutti Tim Crowe toteaa osaltaan, ettei painoindeksi kerro mitään kehon rasvaprosentista tai rasvan sijainnista elimistössä. Hän myös huomauttaa, että korkeampi painoindeksi on ikäihmisten kohdalla yhdistetty hyvään ravitsemukseen, kaatumisilta suojaamiseen sekä pienentyneeseen sairastumisriskiin.

Crowe komppaa muita The Conversationin haastattelemia asiantuntijoita ja sanoo, että painoindeksi soveltuu suurten ryhmien, ei yksilöiden terveyttä tarkastellessa.

***


Lue myös:

    Uusimmat