Kuusta löytyi luola, joka voisi toimia tukikohtana ihmisille

Kuusta on löydetty luola, joka tutkijoiden mukaan voisi olla ihanteellinen paikka rakentaa pysyvä tukikohta ihmisille, kertoo BBC.

Ainakin 100 metrin syvyinen luola on vain yksi luultavasti sadoista Kuun pinnanalaisista luolista. Äärimmäiset lämpötilat, säteily ja avaruussää ovat haitanneet pysyvän tukikohdan perustamista Kuuhun. Nyt löydetyn luolan myötä avaruuspiireissä pohditaan, voisiko löydettyä luolaa käyttää suojautumiseen, kertoo BBC.

Lorenzo Bruzzone ja Leonardo Carrer Trenton yliopistosta löysivät luolan Mare Tranquillitatis -tasangolta. Siltä samaiselta tasangolta, jolle Apollo 11 laskeutui vuonna 1969. 

Tasanko on nähtävissä paljain silmin myös Maasta käsin. Tutkijat käyttivät luolan löytämiseen tutkaa, joka tunkeutui syvemmälle pinnalla olevan kuopan aukkoon.

– Todella jännittävää löytää ja katsoa näitä kuvia. Sitä ymmärtää olevansa ensimmäinen ihminen ihmiskunnan historiassa, joka näkee ne, kertoo professori Carrer BBC:lle.

– Loppujen lopuksi elämä Maan päällä alkoi luolista, joten on vain järkevää, että ihmiset voisivat asua niissä myös Kuussa, jatkaa Carrer.

Astronautti: Hyvä tukikohta ihmisille

Luolan kerrotaan syntyneen miljoonia tai miljardeja vuosia sitten, kun Kuussa tuolloin vielä virtaava laava loi tunnelin kallioon. 

Lähin vastaava muodostelma Maassa olisi Lanzaroten tuliperäiset luolat Espanjassa, joissa tutkijat vierailivat osana tutkimusta.

Ensimmäinen avaruuteen matkustanut brittiläinen astronautti Helen Sharman kertoi BBC:lle, että löydetty luola näytti hyvältä paikalta tukikohdalle. Sharman mukaan ihmiset voisivat mahdollisesti asua Kuun kuopissa 20–30 vuoden kuluttua. 

Hän kuitenkin huomautti, että luola on niin syvä, että astronautit saattavat joutua laskeutumaan sinne köysillä ja käyttää "rakettireppuja tai hissiä" päästäkseen ulos.

BBC kertoo, että tutkijoiden mukaan löytö voi auttaa tutkimaan tulevaisuudessa luolia Marsissa ja auttaa vastaamaan perustavanlaatuisiin kysymyksiin Kuun ja jopa aurinkokunnan historiasta.

Lue myös:

    Uusimmat