Hannu Laurell sai vuonna 2006 syöpädiagnoosin ja lohduttoman ennusteen: lääkärit kertoivat miehen elävän enää viikkoja. Kaksi vuotta syöpähoitoja saaatuaan kävi ilmi, että syövän sijaan mies kärsi vatsahaavasta. Turhaan saadut, rankat hoidot veivät Hannun terveyden, mutta mies kiistää olevansa katkera. Tapauksesta kertoi myös Iltalehti.
VIDEO: Noin joka kolmas syöpätapaus voitaisiin estää terveellisellä ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla.
Reilu kymmenen vuotta sitten Hannu Laurell kärsi voimakkaista vatsakivuista, joiden vuoksi hän ravasi työterveyshuollossa. Ylävatsan nopean tähystyksen ja koepalojen pikaisen analyysin jälkeen Hannulla epäiltiin mahalaukun syöpää.
– Mä en uskonut sitä ollenkaan. Mulla oli semmoinen tunne koko ajan, että tämä diagnoosi ei voi pitää paikkaansa, Hannu kertoo MTV Lifestylelle.
Hannu sanoikin läheisilleen, ettei hän tähän syöpään tulisi kuolemaan, vaikka lääkärit toista väittivät.
– Mua hoiti yli 40 lääkäriä ja kaikki sanoi, että kohta se delaa.
Hannu totesi kuitenkin kuukausi toisensa perään olevansa hengissä.
Hoitojen haittavaikutuksista ei piitattu
Kuukaudet vaihtuivat vuosiksi. Hannun oletettua syöpää hoidettiin säde- sekä sytostaattihoidoilla.
– Kaikki hoidot annettiin palliatiivisena (oireita lievittävänä). Hoitojen haittavaikutukset tiedettiin, mutta niillä ei ollut mitään väliä, koska ajateltiin, että toi delaa kohta, Hannu kertoo.
Hän alkoi kärsiä ääreishermoston rappeutumisesta ja muistin heikkenemisestä pian hoitojen alkamisen jälkeen. Vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut. Hannu oli kieltäytynyt lääkärien tarjoamasta saattohoidosta ja päättänyt taistella syöpää vastaan.
– En mä osannut diagnoosia epäillä, kun se tuli niin vahvana joka puolelta.
Rankkojen hoitojen loppuminen toi helpotuksen
Diagnoosin virheellisyys alkoi paljastua vasta, kun Hannu oli ehtinyt saada syöpähoitoja kahden vuoden ajan. Hänen ystävänsä soitti toimittajalle ja kertoi Hannun tarinan.
Jutun julkaisun jälkeen sairaalasta kerrottiin Hannulle, ettei hänen näytteestään löytynytkään syöpää, vaan että miehellä oli pahanlaatuinen vatsahaava, joka olisi parantunut antibiooteilla.
– Jos musta olisi otettu patologiset kokeet leikkauksen yhteydessä, kaikki tämä olisi voitu välttää, Hannu toteaa.
Diagnoosin kumoutumisen jälkeen Hannu kertoi häntä hoitaneelle ylilääkärille, ettei syöpähoitoja kannattaisi jatkaa, sillä hänellä ei mitään syöpää ollutkaan. Hän näytti sairaalasta saamansa kirjeen hämmentyneelle ylilääkärille ja muistutti tätä sanoistaan: Hannu ei tähän kuolisi.
– Se oli se fiilis, että nyt se on loppu. Ne hoidot olivat niin rankkoja. Oikeastaan en ajatellut siinä vaiheessa mitään muuta.
Turhista hoidoista paljon harmia
Virheellisen diagnoosin seurauksena saadut syöpähoidot ovat aiheuttaneet ääreishermoston rappeutumista ja kipuihin saadut opiaatit muistin heikkenemisestä.
– Mut ylilääkittiin niin rankasti syöpähoitojen takia ja olin semmoisessa pöllyssä kaksi vuotta, että oksat pois.
Hän ei enää ikinä halua tunnetta takaisin, minkä vuoksi hän ei halua lääkitä hermosärkyään opiaatein.
– Nautin niistä selvistä hetkistä, mitä saan elämästä.
"Olen saanut elää hienon ja värikkään elämän"
Luonnonlääke kipuihin on löytynyt Espanjan lämmöstä, sillä kylmä ja kostea sää pahentaa hermosärkyjä. Hannu on asunut seitsemän vuotta talvet Torreviejassa.
Hermosäryn ja muistiongelmien lisäksi turhat syöpähoidot ovat vaarantaneet Hannun terveyden tulevaisuudessa. Sädehoito lisää riskiä syöpään. Hannua ei kuitenkaan pelota.
– Tämä ehkä kuulostaa oudolta, mutta mä olen saanut elää erittäin hienon ja värikkään elämän. Olen nähnyt asioita, joista monet haaveilevat. Tiedostan sen, että kun mulle tulee syöpä, niin katsotaan tilanne uudestaan. Jos sen pystyy hoitamaan, se hoidetaan, jos ei, niin sitten mennään.
Katkeruudelle ei löydy sijaa
Virhediagnoosista ja sen seurauksena saaduista rankoista hoidoista sekä niiden terveyshaitoista huolimatta Hannu ei syytä lääkäreitä.
– En mä syytä ketään, enkä ole yhtään katkera. Kaikki ihmisethän tekevät virheitä, joka ainoa, Hannu sanoo.
Vaikka lääkärit saavat synninpäästön, Hannu katselee sairaaloita kriittisin silmin.
– Ehkä siinä järjestelmässä olisi jotain korjattavaa. Jos johtavassa asemassa oleva lääkäri sanoo, että tällä on syöpä ja tämä kuolee kohtaa, niin miksi kukaan ei edes epäile, että hän voisi olla väärässä.
Hannun mukaan häntä hoitaneet lääkärit olivat hyviä ystäviä keskenään. Diagnoosia ei varmennettu, sillä he luottivat toisiinsa.
– Kun yksi tekee tämmöisen diagnoosin, sitä ei kyseenalaisteta, koska saman valkoviinipullon edessä istutaan.
Harrastuksena Potilasvahinkokeskuksen kanssa tappelu
Hannu on ollut sairauseläkkeellä vuodesta 2010, mutta Potilasvakuutuskeskus ei suostu myöntämään hänelle korvauksia työkyvyttömyyden aiheuttamista sairauksista, jotka johtuvat todennäköisesti turhista syöpähoidoista.
– Nyt kun mä olen eläkkeellä, mun harrastukset ovat vähentyneet huomattavasti. Nyt mun harrastus on tapella Potilasvakuutuskeskusta vastaan, Hannu sanoo.
Tapaus on siirtynyt Helsingin käräjäoikeuteen, mutta Hannu epäilee oikeusprosessin venyvän vielä vuosikymmenien mittaiseksi.
– Siinä vaiheessa Hanski-pojalla horsma kasvaa takapuolesta kahden ja puolen metrin vartta.
Hannu epäilee, ettei hänen vaatimiaan korvauksia makseta koskaan – edes hänen omaisilleen.
Potilasvakuutuskeskuksesta kerrotaan, että mikäli kuollut henkilö on tehnyt vahinkoilmoituksen eläessään, eikä korvauksia ole ehditty tätä ennen maksaa, maksetaan korvaukset perillisille. Tällöin korvaussumma saattaa kuitenkin olla pienempi kuin mitä se olisi ollut vahingon kärsineelle korvattuna.
– Olen aina mieltänyt, että kivun ja säryn sekä pysyvän haitan korvaukset ovat henkilökohtaisia korvauksia ja tarkoitettu nimenomaan vahingo nkärsineelle itselleen tälle aiheutuneen haitan vuoksi, perustelee Potilasvakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Elina Muukkonen.
LUE MYÖS: Epäiletkö hoitovirhettä? Toimi näin
Kiitosta vaimolle ja tv-ohjelmalle
Vaikka läheiset ovat tapauksesta runsaasti kärsineet.
– Väitän, että se oli heille monta kertaa kovempi paikka. En mäkään helpolla päässyt, mutta vaimo joutui monta vuotta katsomaan semmoista kundia, joka on lääkitty niin, että makaa kieli poskella sohvalla eikä tajua maailmasta enää mitään, Hannu kertoo.
Vaimo pysyi kuitenkin miehensä rinnalla – ja pysyy edelleen. Siitä Hannu on kiitollinen.
Myös Alfa tv:n Tuntematon potilas -tv-sarja saa Hannulta tunnustusta. Ohjelmassa puhuminen oli hänelle puhdistava kokemus ja julkisuuden tuoma palaute kannustavaa.
– Se oli erittäin parantava prosessi. Mun keissi ei ole ollenkaan pahimmasta päästä, mitä sieltä tulee. Siellä on käsittämättömiä tarinoita.
Tuntematon potilas näkyy Alfa-tv:ltä torstaisin klo 21.
MTV Lifestyle on nähnyt Hannu Laurellin lääkärinlausunnot, jotka vahvistavat miehen kertomuksen.