Kirjailija-poliitikko Lasse Lehtinen pitää EU-parlamenttia ehkäpä maailmanhistorian onnistuneimpana rauhanprojektina, mutta erilaisten kulttuurien kohtaamisesta syntyy myös haasteita.
Huomenta Suomessa tutustutaan europarlamenttivaalien juurella entisiin europarlamentaarikoihin. Sarjan aloitti kirjailija-poliitikko Lasse Lehtinen (sd.), joka toimi Suomen europarlamentaarikkona vuosien 2004–2009 välisenä aikana.
Katso Huomenta Suomen haastattelu yllä olevalta videolta
EU-lainsäädäntötyön yhteydessä myös sattuu ja tapahtuu, kun erilaiset kulttuurit ja kansakunnat kohtaavat.
– Meppivuosinani minua lähestyi vihreitä edustava saksalainen daami. Hän oli kuullut, että Suomessa sahataan eläviä puita poikki ja kysyi, onko se totta.
Lehtinen kertoi luulleensa kysymystä aluksi pilaksi, mutta kysyjä oli tosissaan.
– Jouduin myöntämään, että Suomessa tapahtuu tällaista.
Kun todellisuudet eivät kohtaa, se vaikuttaa myös EU:n toimintakykyyn.
– Se johtaa siihen, että kun suuren innostuksen vallassa saadaan läpi direktiivi, sen vaikutusarvioita ei ole ehditty tai viitsitty tehdä. Silloin se kohtaa eri puolilla Eurooppaa aivan erilaiset olosuhteet.
Lehtinen pitää ylisääntelyä EU:n suurena ongelmana.
– Kun Euroopan parlamentti saa koko ajan lisää valtaa, tämä kääntyy koko ideaa vastaan. Nippelisääntely vie kannatusta, joka ikävä kyllä näkyy EU-vaaleissa.
"Suuri puuhamaa"
Hän kuitenkin pitää Euroopan unionia ja sen kansanedustuslaitosta eli EU-parlamenttia yhtenä maailmanhistorian onnistuneimmista rauhanprojekteista.
– Jos EU:ta ei olisi, sellainen pitäisi keksiä. Se sai aikaan, että ihmiset, tavarat, pääomat ja osittain palvelut liikkuvat maasta toiseen. Se on valtava saavutus.
Hän kertoo hakeutuneensa europarlamentaarikoksi nähdäkseen sisältä päin, kuinka järjestelmä toimii.
– Se on suuri puuhamaa, jossa meppi saa yrittää viedä tärkeäksi kokemiaan asioita eteenpäin ja kerätä kannatusta niille, jotta niistä syntyy lainsäädäntöä.
EU-ajoiltaan mieleen jääneenä persoonana Lehtinen nostaa esiin brittiläisen poliitikon Nigel Faragen.
– Hän sai aikaan paljon. Osittain hänen syystään Britannia teki brexitin. Hän oli erittäin hyvä puhuja, joka kunnioitti totuutta niin paljon, ettei ottanut sitä arkikäyttöön ollenkaan.