Al-Jazeera: Israelin sotilaat tunkeutuivat al-Jazeeran tiloihin ja vaativat median sulkemista

Raskaasti aseistautuneet sotilaat eivät kertoneet syytä sille, miksi al-Jazeera on määrätty suljettavaksi.

Israelilaisjoukot ovat tehneet ratsian qatarilaismedia al-Jazeeran toimitiloihin Ramallahissa miehitetyllä Länsirannalla, al-Jazeera kertoo.

Al-Jazeeran mukaan raskaasti aseistautuneet, naamioituneet sotilaat tunkeutuivat varhain sunnuntaina median toimitiloihin ja toimittivat määräyksen al-Jazeeran sulkemiseksi 45 päiväksi.

– Al-Jazeeran sulkemisesta 45 päiväksi on olemassa tuomioistuimen päätös, israelilaissotilas kertoi Al-Jazeeran mukaan.

Sotilaat eivät kertoneet syytä sille, miksi al-Jazeera on määrätty suljettavaksi.

Israelin joukot ovat käyttäneet kyynelkaasua qatarilaismedia al-Jazeeran Ramallahin-toimitilojen läheisyydessä miehitetyllä Länsirannalla, al-Jazeera kertoo ja kuvailee toimitiloja piiritetyiksi.

Al-Jazeera uutisoi maailman tapahtumista televisiokanavillaan ja verkkosivuillaan. Sen uutislähetyksiä näytetään yli 150 maassa ja se tavoittaa yli 430 miljoonaa ihmistä.

Israelia kritisoitu hyökkäyksistä mediaa vastaan

Israelin hallitus kielsi al-Jazeeran toiminnan Israelissa toukokuussa. Alkuperäinen sulkemismääräys kesti niin ikään 45 päivää, mutta se uusittiin, eivätkä al-Jazeeran toimittajat edelleenkään pysty raportoimaan Israelin rajojen sisäpuolelta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut lähetysten tekoon Gazan alueelta tai Israelin miehittämältä Länsirannalta. 

Viime viikolla Israelin hallitus ilmoitti peruuttavansa al-Jazeeran toimittajien lehdistövaltuudet kaikkialla Israelissa.

Median vapautta puolustavat järjestöt ovat arvostelleet Israelin hallitusta sen toimittajiin kohdistamista rajoituksista ja hyökkäyksistä. Erityisesti palestiinalaiset toimittajat Gazassa ovat olleet sen kohteina.

Lehdistönvapausjärjestö Committee to Protect Journalists on kertonut, että ainakin 116 toimittajaa tai mediatyöntekijää on saanut surmansa sen jälkeen, kun Israel julisti sodan Hamasia vastaan viime lokakuussa. 

Järjestön tietojen mukaan surmatuista toimittajista 111 oli palestiinalaisia, kaksi israelilaisia ja kolme libanonilaisia.

Al-Jazeeran mukaan kaksi sen toimittajaa on kuollut Israelin iskuissa.

Lue myös:

    Uusimmat