Sen lisäksi, että lihavuuden stigma voi luoda henkisiä esteitä lihavan tai ylipainoisen liikkumiselle, on tosiasia, että tietyt liikkeet tai liikeradat eivät välttämättä ole mahdollisia, jos elimistöön kertynyt rasva tulee tielle tai kehon paino kuormittaa niveliä.
Lihavuutta tai ylipainoa ei kannata ajatella esteeksi omalle liikkumiselleen. Tietyt seikat huomioimalla kaikenkokoiset ihmiset voivat saada liikunnan ilot ja terveyshyödyt osaksi arkeaan.
Vaikka erilaisten lajien ohjaajat eivät välttämättä tunnista lihavan liikkujan haasteita, voi liikkumiskokemuksesta tehdä itselleen miellyttävämmän, kun hyväksyy oman kehonsa rajat ja tekee liikkeet itselleen sopivalla tavalla.
Lihavuus voi esimerkiksi estää joidenkin eteentaivutusta vaativien jumppaliikkeiden tekemisen, jos rasva on sattunut kertymään juuri vatsan ja rintojen seudulle, koska ne ovat yksinkertaisesti tiellä.
Lue myös: Ota nämä asiat huomioon, kun alat treenata – personal trainer varoittaa aloittelijoita yleisestä "haksahduksesta"
Jos rasva taas on kertynyt enemmän reisien ja lantion alueelle, voi se haastaa esimerkiksi kävelyä, jos reidet hinkkaavat yhteen.
Myös lihavuuteen liittyvät mahdolliset liitännäissairaudet voivat tuoda haasteita liikkumiseen.
– Ilman liitännäissairauksiakin lihavan tai ylipainoisen ihmisen hengitys- ja verenkiertoelimistö kuormittuu normaalipainoista ihmistä enemmän liikkumisen aikana, koska elimistöllä on enemmän painoa liikuteltavanaan, kertoo UKK-instituutin vanhempi tutkija Minna Aittasalo.
– Tästä syystä lihava ihminen hengästyy yleensä herkemmin kuin samankokoinen normaalipainoinen ihminen. Kannustavaa on kuitenkin se, että kun huonokuntoinen lähtee lisäämään arkeensa pikkuhiljaa, kunto kohenee varsin nopeasti ja hengästyminen vähenee.
Lue myös: Ärsyttääkö sisäreisien hankautuminen yhteen? Kokeile näitä konsteja kiusalliseen kesäongelmaan
Viisi lajia, jotka sopivat lihavalle liikkujalle
Aittasalon mukaan tärkeintä jokaiselle liikunnanharrastajalle on mielekkään lajin löytyminen, sillä pakkopullaan on vaikea sitoutua.
– Säännöllisyyden kannalta on tärkeää, että liikkuminen on sellaista, jota haluaa tehdä ja jonka pystyy hyvin sovittamaan omaan arkeensa.
Jos kehossa kuitenkin on reilusti ylimääräistä painoa, on tärkeä huomioida, ettei kantaviin niveliin eli nilkkoihin, polviin ja lonkkiin kohdistu vielä lisää sellaista kuormitusta, joka saattaa altistaa nivelkivuille ja -kulumille, Aittasalo huomauttaa.
Nivelystävällisiä lajeja ovat esimerkiksi kävely, pyöräily, vesilajit ja lajit, joissa liike suuntautuu enemmän horisontaalisesti kuin vertikaalisesti.
Lue myös: Ensin aerobista vai lihaskuntoa? Asiantuntijat kertovat, miten treeni kannattaa aloittaa
1. Kävely
Kävely on hyvä laji, vaikka se aiheuttaakin jonkin verran kuormitusta kantaviin niveliin. Kuormitusta voi kuitenkin vähentää valitsemalla kävelyyn kovan asfaltin sijasta mieluummin pehmeämmän alustan, kuten pururadan.
– Myös jalkineet kannattaa valita siten, että ne vaimentavat iskua ja säästävät siten nilkka- ja polviniveliä, Aittasalo vinkkaa.
Lue myös: Jo tämä määrä liikuntaa tekee hyvää aivoille
2. Pyöräily
Pyöräily on raskainta alaraajojen lihaksille, eikä se aiheuta iskutyyppistä kuormitusta nivelille.
– Polvinivelten osalta kannattaa kuitenkin huomioida vaihteiden käyttö niin, että polkemisen vastus on sopivassa suhteessa reisilihasten voimaan.
Lue myös: Verenpaine kuriin yhdellä harrastuksella – tutkimus selvitti hyödyt
3. Vesilajit
Uinti, vesijuoksu ja vesijumppa ovat oivallisia valintoja lihavalle liikkujalle, sillä veden noste vähentää niveliin kohdistuvaa kuormitusta.
4. Hiihto, luistelu ja rullaluistelu
– Kaikki lajit, joissa liike on enemmänkin liukuvaa, eikä ylös-alas suuntautuvaa, ovat vähemmän kuormittavia nivelille, Aittasalo kertoo.
– Esimerkiksi hiihto on hyvä koko kehon laji. Samoin kuin luistelu ja rullaluistelu. Toki rullaluistelu vaatii jo vähän enemmän harjoittelua ja taitoa, mutta siihenkin voi ottaa sauvat avuksi.
Lue myös: Mitä tehdä, jos paino ei putoa liikunnasta huolimatta? Personal trainer muistuttaa tärkeästä seikasta
5. Kuntosali
Kuntosalilla on paljon mahdollisuuksia toteuttaa liikkeitä itselleen sopivalla tavalla esimerkiksi siten, ettei vatsa tule tielle ja että liike tuntuu hyvältä itselle.
– Kuntosalilla on tärkeä kiinnittää huomiota liikkeiden suoritustapaan. Jos on esimerkiksi taipumusta polvien yhteen painumiseen kyykyissä tai reisipenkissä, liikkeessä on hyvä kiinnittää huomiota polvien asentoon, Aittasalo kertoo.
– Kuntosalilla voi vahvistaa reisilihaksia ja kehittää muutakin lihasvoimaa niin, että se vähentää nivelten kuormittumista myös muussa liikkumisessa, kuten kävelyssä, portaiden nousemisessa ja arkiaskareissa. Liikkumisesta tulee tällöin kaikin puolin helpompaa.