Lihavuuslääkkeiden käyttäjien määrä on viisitoistakertaistunut Suomessa viidessä vuodessa ja lääkkeiden aiheuttamat kustannukset nelinkertaistuneet. Silti hoitamaton lihavuus tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin lihavuuden hoito.
Suomalaisista yli puolet on ylipainoisia. Lihavuuden rajan ylittää yli 1,2 miljoonaa suomalaista.
Kelan tutkimuksen mukaan yhteiskunta maksoi sairausvakuutuksesta korvauksia lihavuuslääkkeistä vuonna 2023 noin 3,8 miljoonaa euroa.
Suurin osa markkinoilla olevista lihavuuslääkkeistä ei kuitenkaan ole sairausvakuutuksesta korvattavia, mikä tarkoittaa, että valtaosa lääkekustannuksista jää potilaan itsensä maksettaviksi.
Lue myös: Suositusta laihdutuslääkkeestä jälleen huolestuttava havainto
Kenen tulisi maksaa lihavuuden kulut?
Helsingin yliopiston lihavuustutkijan ja professorin Kirsi Pietiläisen sekä Kelan asiantuntijalääkärin Pia Pajusen mukaan suuri kysymys on, kenen lihavuuden hoidosta koituvat kulut tulisi yhteiskunnassa maksaa.
– Meillä on uusi kansansairaus, johon on nyt uusia tehokkaita hoitoja. Mutta on myös paljon potilaita ja lääkkeitä pitää käyttää pitkään, eikä tutkimustietoa lääkkeiden hoitotuloksista ole vielä kovin pitkälle, huomauttaa Huomenta Suomessa vieraillut Pajunen.
– Meidän pitäisi kokonaisuudessaan yhteiskunnassa miettiä, miten kohdentaa resurssit siten, että jokainen yksilö saisi parasta mahdollista hoitoa. Tarvottaisiin terveyspoliittista keskustelua.
Kuinka pysyviä hoitotuloksia lihavuuslääkkeillä saadaan aikaan? Palaako lihavuus, kun lääkehoito loppuu? Katso vastaus yllä olevalta videolta.
Lue myös: Mitä lihavampi, sitä yksinäisempi? Tästä viheliäinen noidankehä kertoo
Hoitamattomasta lihavuudesta miljardikustannukset
Erään tutkimuksen mukaan hoitamaton lihavuus maksaa vuosittain noin miljardi euroa Suomelle, kertoo Pietiläinen.
– Se tarkoittaa, että lihavuutta täytyisi hoitaa tavalla tai toisella ja moni lihavasti ihmisistä toivookin apua. Lisäksi on huomioitava inhimillinen osapuoli.
Tällä hetkellä lihavuuslääkkeiden korkea hinta aiheuttaa epätasa-arvoisuutta potilaiden kesken, sillä kaikilla ei ole maksukykyä kalliiseen ja pitkäkestoiseen lääkehoitoon.
Yhteiskunta maksoi vuonna 2023 lihavuuden lääkehoidon kokonaiskustannuksista alle kymmenyksen eli potilaat itse maksoivat valtaosan kuluista.
Lue myös: "Ihmelääke" Ozempicin yhteyttä sokeutumiseen selvitetään – tällaisista haitoista suomalaiset ovat ilmoittaneet
Pietiläisen mukaan hoitamattoman lihavuuden kustannustiedoilla tulee nimenomaan velvoittaa terveydenhuoltoa eikä yksilöä.
– Tällä hetkellä pisimmät tutkimukset lihavuuslääkkeistä ovat nelivuotisia ja niissä näytetään, että esimerkiksi sydänkuolleisuus vähenee 20 prosenttia, Pietiläinen kertoo.
– Lisäksi lääkehoidosta on etuja diabetekseen, verenpaineeseen ja kolesteroliin eli niillä saa paljon lihavuuden liitännäissairauksia osittain lievennettyä.
Katso koko keskustelu: Lihavuuslääkkeillä supersuosio ja kova hinta – pitäisikö hoitosuosituksia päivittää?
9:53