Luuletko nukkuneesi hyvin? Tutkimuksen mukaan se voi riittää parantamaan mielialaa

6:24img
Miksi uni ei tule? Katso videolta vinkit parempaan uneen.
Julkaistu 12.08.2023 20:17

MTV LIFESTYLE

Vaikka olisi nukkunut edellisenä yönä laadullisesti huonommin, on oma kokemus unen laadusta tärkeämpi.

Uuden tutkimuksen mukaan jo pelkkä ajatus siitä, että on nukkunut hyvin, vaikuttaa mielialaan enemmän kuin se, että todella olisi nukkunut hyvin.

American Psychological Associationin julkaisemassa tutkimuksessa todettiin, että pelkkä tunne siitä, että nukuit levollisesti, parantaa hyvinvointia, vaikka todellisuudessa et olisi nukkunutkaan niin hyvin esimerkiksi laitteilla mitattuna.

New York Postin mukaan Warwickin yliopiston tutkijat halusivat selvittää, miten muutokset tavanomaisessa unirytmissä ja unen laadussa korreloivat mielialan ja elämäntyytyväisyyden kanssa seuraavana päivänä.

– Tuloksemme ovat johdonmukaisia aikaisempien tutkimustemme kanssa, joissa ihmisten kokemus omasta terveydestään todettiin tärkeämmäksi tekijäksi hyvinvoinnin suhteen kuin heidän todellinen terveydentilansa, totesi psykologian professori Anu Realo Warwickin lehdistötiedotteessa.

Lue myös: Moni nukkuu jatkuvasti liian lyhyitä yöunia

Unidataa kerätään myös valveilla

Unipäiväkirjat sisälsivät tietoja siitä, milloin osallistuja meni nukkumaan, alkoi valmistautua nukahtamiseen ja kuinka kauan nukahtaminen kesti.

Lisäksi niihin kirjattiin heräämisaika ja aika jolloin koehenkilö fyysisesti nousi sängystä. Päiväkirjoihin merkittiin myös kuinka tyytyväinen nukkuja oli uneensa.

Lue myös: Näin suuri merkitys unen laadulla todella on: Uuden tutkimuksen mukaan lisää elinvuosia ja suojaa näiltä sairauksilta

Osallistujat pitivät ranteissaan aktigrafia-mittareita, joilla mitattiin heidän yön aikaista liikkumistaan ja arvioitiin unirytmiä ja -jaksoja. Aktigrafia-mittari kerää Huslabin mukaan unen aikaista dataa, mutta sitä pidetään testijakson aikana myös valveilla ollessa.

– Vaikka unenseurantalaite saattaisi sanoa, että nukuit viime yönä huonosti, oma käsityksesi unenlaadustasi voi olla varsin myönteinen. Ja jos ajattelet nukkuneesi hyvin, se voi auttaa parantamaan mielialaa seuraavana päivänä, psykologian tohtori Anita Lenneis kertoo tiedotteessa.

Lue myös: Kärsitkö huonosta unenlaadusta? Vältä tällaisia ruokia ennen nukkumaanmenoa

Data auttaa itsearvioinnissa

shutterstock_506742151

Jos ihminen tuntee itse ettei nukkunut hyvin, ei tarvita mittareita sitä todistamaan.

Osallistujia pyydettiin kirjaamaan ja arvioimaan sekä positiivisia että negatiivisia tunteitaan sekä sitä, kuinka tyytyväisiä he olivat elämäänsä seuraavan viiden päivän aikana.

– Tuloksemme osoittivat, että se, miten nuoret arvioivat omaa untaan, oli johdonmukaisesti yhteydessä siihen, miten he kokivat hyvinvointinsa ja elämäntyytyväisyytensä, Lenneis sanoi.

Jos puolestaan uniseurantalaite kertoo, että nukuit hyvin, mutta et kokenut yötä sellaiseksi, tämä tieto voi auttaa sinua arvioimaan uudelleen, kuinka hyvin oikeasti nukuit, Anita Lenneis sanoo.

– Uniseurantalaite tarjoaa tietoa unestasi, jota et yleensä saa nukkuessasi. Se voi siis parantaa subjektiivista käsitystäsi viime yön unesta ja siten seuraavan päivän yleistä hyvinvointia.

Lue myös: Pilaako kumppani yöunesi? Testaa 1,5 tunnin taktiikkaa – "Se ei ole merkki siitä, että parisuhteesi on karilla"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: American Psychological Associationin, New York Post, Warwick.ac.uk, Huslab

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi