Etkö nuku suositeltua 7–9 tuntia yössä? Se ei välttämättä haittaa, kunhan unenlaatu on hyvää.
Sleep-julkaisussa esitelty tutkimus esittää, että kunnon lepo yöllä on tärkeämpää kuin unen kesto, kertoo muun muassa New York Post. Professori Neil Walshin johtama tiimi liverpoolilaisessa John Mooren yliopistossa huomasi tutkimuksessaan, että he, jotka eivät saa laadukasta unta sairastuvat flunssaan noin kolme kertaa todennäköisemmin.
Hyvä unenlaatu eli se, että nukahtaa nopeasti eikä pyöri ja hyöri koko yötä levottomasti, oli tämän tutkimuksen mukaan oleellisempaa kuin se, että nukkuu liian vähän.
– Uni on tärkeää henkisen ja fyysisen terveyden kannalta, mukaan lukien kykymme taistella tartuntoja vastaan, Walsh sanoo.
Tutkimustiimi uskoo, että tutkimustulosten tulisi muuttaa tapa, jolla unta ja terveyttä ajatellaan.
Lue myös: Asiantuntijat kertovat, miten unettomuutta tulisi hoitaa: "Pelkästään tuntimäärä ei ole useinkaan se, mitä tavoitellaan"
Tällaisia seurauksia terveydelle unen laadulla ja kestolla oli
Tutkijat tarkastelivat 1318 alokasta ennen ja jälkeen 12 viikon koulutusjakson seuratakseen heidän unirytmiään ja terveyttään. Koulutusjakson aikana osallistujat noudattivat kurinalaista nukkumisaikataulua.
Havaittiin, että alokkaat nukkuivat keskimäärin kaksi tuntia vähemmän armeijaan liittymisen jälkeen, mutta yli puolet vähemmän nukkuneista sanoi saavansa silti hyvät yöunet.
Katso myös, mitä haittaa unilääkkeistä voi olla. Juttu jatkuu videon alla.
1:39Mitä haittaa unilääkkeistä on ja milloin niihin kannattaa turvautua?
Saadun unen vähentyminen johti osallistujilla hengitystieinfektioihin, mutta vain silloin, jos heidän unenlaatunsakin oli huonoa, Walsh kirjoittaa The Conversation -sivustolla. Sen sijaan laadukkaat yöunet suojasivat hengitystiesairauksilta, kuten flunssalta ja koronalta, jopa silloin, kun unet olivat lyhyemmät. Tutkijat ottivat huomioon muutkin flunssan saamiseen vaikuttavat tekijät, kuten vuodenajan ja tupakoinnin.
Professori Walshin mukaan tulokset ovat hyödyllisiä, sillä usein ihmiset venyttävät nukkumaanmenoaikaansa.
Lue myös: Valvotko myöhään, koska illat ovat sinulle "omaa aikaa"? Ilmiöllä on nimikin – ja se on hyvin haitallista
Huonot yöunet vaikuttavat moneen muuhunkin asiaan. Eräässä tutkimuksessa huonosti nukuttujen öiden ja auttamishalun väliltä löytyi ikävä yhteys. Univaje voi vaikuttaa myös painoon. Tuoreen tutkimuksen mukaan unihäiriöillä ja useilla mielenterveyden ongelmilla sekä neuropsykiatrisilla oireyhtymillä saattaa puolestaan olla yhteys.
Hyviä yöunia edistävät esimerkiksi säännöllinen nukkumaanmeno- ja heräämisaika niin arkisin kuin viikonloppuisinkin, raskaiden aterioiden, alkoholin ja kofeiinin välttäminen ennen nukkumaanmenoa sekä liikunta päiväsaikaan. Katso alla olevalta videolta lisää vinkkejä hyviin uniin.
1:44Rutiinit voivat olla hyvien unien salaisuus.
Lue myös: Jos teet näin öisin, älä viivyttele lääkärikäyntiä – hengen haukkomista ei tule sivuuttaa
Lue myös: Tiesitkö? Melatoniiniin voi jäädä koukkuun – näin vieroittaudut
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, Sleep, The Conversation