Nukutko huonosti? Tutkimus havaitsi ikävät seuraukset aivoille

unettomuus, uni ei tule, valveilla yöllä
Aivot eivät pidä siitä, jos uni ei tule.Shutterstock
Julkaistu 31.10.2024 19:01

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Huonosti nukkuminen yhdistettiin uudessa tutkimuksessa aivojen kiihtyvämpään ikääntymiseen, kertoo CBS News.

Neurology-verkkolehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, joiden unen laatu on huono, oli enemmän merkkejä huonosta aivoterveydestä myöhäisessä keski-iässä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten katkaistaan unettomuuden pelosta syntyvä noidankehä. Juttu jatkuu videon alla.

7:20img

Unettomuuden pelko johtaa noidankehään. Näin pääset siitä irti.

Vuosia kestänyt unitutkimus

Tutkimukseen osallistui 589 ihmistä. Osallistujien keski-ikä oli tutkimuksen alkaessa 40 vuotta. 

He täyttivät unikyselylomakkeet, joissa käsiteltiin kuutta unen ominaisuutta. Nämä ominaisuudet olivat unen lyhyt kesto, unen huono laatu, nukahtamisvaikeudet, vaikeus pysyä unessa, herääminen varhain aamulla sekä päivän aikaan koettu uneliaisuus.

Viisi vuotta myöhemmin osallistujat täyttivät saman kyselyn uudestaan.

Kun tutkimuksen alkamisesta oli kulunut 15 vuotta, osallistujille tehtiin aivokuvaus. Aivojen kutistumisen taso vastasi tutkimuksessa tiettyä ikää.

Lue myös: Auttaako kirkasvalolamppu oikeasti kaamosoireisiin? Professori vastaa

Uni vaikuttaa aivoihin

Niillä osallistujilla, joille kertyi kaksi tai kolme huonon unen ominaispiirrettä, aivojen keski-ikä oli 1,6 vuotta enemmän kuin niillä, joilla oli korkeintaan yksi huonon unen ominaispiirre.

Niillä, joilla huonon unen ominaisuuksiksi määritellyistä tekijöistä täyttyi yli kolme, aivojen keski-ikä oli 2,6 vuotta enemmän kuin muilla.

– Unen ominaisuuksista unen huono laatu, nukahtamisvaikeudet ja aikaisin aamulla herääminen olivat yhteydessä aivojen korkeampaan ikään. Näin oli etenkin silloin, kun ihmisillä oli jatkuvasti näitä huonon unen ominaisuuksia viiden vuoden ajan, todettiin tutkimukseen liittyvässä tiedotteessa.

Eräs tutkimuksen rajoite oli se, että osallistujat kertoivat itse uniongelmistaan. Tuloksissa saattaa olla epätarkkuutta.

herätys soi aamulla

Tutkimuksessa havaittiin, että laadukas uni vaikuttaa aivojen terveyteen.

Asiantuntijat: Uni on tärkeää

Tutkimuksessa ei pystytty todistamaan syy-yhteyttä. Tästä huolimatta se tutkijoiden mukaan osoittaa, että huonon unenlaadun ja aivojen ikääntymisen merkkien välillä on yhteys.

CBS News -sivuston haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tämä on tärkeää, kun halutaan ymmärtää paremmin unen merkitystä.

– Nämä havainnot osoittavat sen, miten tärkeää uni on aivoillemme, etenkin iän myötä. Riittävä uni voi auttaa pitämään mielen skarppina ja yleisen terveydentilan vahvana, kertoo Shelby Harris, uniasioihin erikoistunut psykologi.

Harris ei osallistunut tutkimuksen tekoon.

Lue myös: Näillä vinkeillä saat helpotusta uniapneaan

Hänen mukaansa aivojen nopeutunut vanheneminen liittyy kognitiiviseen heikkenemiseen, muistiongelmiin ja kohonneeseen riskiin sairastua hermoston rappeutumissairauksiin.

– Kun aivot vanhenevat ennenaikaisesti, se voi johtaa moniin vaikeuksiin päivittäisessaä toiminnassa ja henkisessä selkeydessä, mikä vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, hän sanoi.

– Näiden riskien ymmärtäminen korostaa unen asettamista etusijalle osana terveellistä elämäntapaa.

mies selaa puhelinta sängyssä

Puhelinta ei kannata pläräillä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Toinen ulkopuolinen CBS News -sivuston haastattelema asiantuntija, lääkäri Fouzia Siddiqui, kertoo, että aivojen nopeutuneen vanhenemisen riskiin kuuluvat myös vaikutukset mielialaan. Näitä ovat esimerkiksi ärtyneisyys, viha sekä tarkkaavaisuus- ja keskittymisongelmat.

– Unen laadun parantaminen parantaisi myös näitä oireita. 

Lue myös: Raastava tauti pilaa yöunet sietämättömillä oireillaan – "Mies kulki välillä ulos asti taivaltamaan kuutamossa" 

Näin nukut laadukkaammin

Ensimmäinen vinkki kohti parempia yöunia on nukkumisen priorisoiminen.

Lääkäri Siddiqui kertoo, että tähän kuuluu riittävä määrä unta, optimaalinen nukkumisympäristö sekä se, että vältellään unta häiritseviä asioita ennen pehkuihin painumista.

Hän suosittelee välttelemään esimerkiksi puhelimen näpräämistä sängyssä.

– Voit kehittää toimintoja, jotka auttavat ja edistävät hyvää unta, kuten hengitystekniikoita, meditaatioita ja rentoutumista.

Harris suosittelee säännöllisen nukkumisaikataulun ja rentouttavien iltatoimien luomista.

– Vähennä kofeiinin ja alkoholin nauttimista ennen nukkumaanmenoa. Kokeile rentoutumistekniikoita ja pidä huolta, että liikut riittävästi.

– Pienilläkin johdonmukaisilla muutoksilla voi olla suuri vaikutus unen laatuun, mikä voi johtaa parempaan terveydentilaan yleisesti.

Jos olet yrittänyt tehdä muutoksia johdonmukaisesti kahden viikon ajan eikä tilanne helpota, Harris kehottaa kääntymään lääkärin puoleen.

Katso myös video: Unilääkäri kertoo, miten nukut paremmin!

9:32img

Haastattelussa unilääkäri Henri Tuomilehto.

Lue myös: Nyt tuli hyvä uutinen: Viikonloppuna voikin nukkua "varastoon"

Lue myös: "Sammuta aivot" tällä helpolla kikalla – voi helpottaa ahdistusta ja auttaa nukahtamaan

Lähde: CBS News

Tuoreimmat aiheesta

Nukkuminen