Tutkimus löysi keinon, jolla unettomuusoireista voi päästä eroon

Säännöllinen liikunta vähentää unettomuutta, kertoo tuore tutkimus.

Eikö uni tule öisin? Hiljattain BMJ Open -mediassa julkaistun tutkimuksen mukaan liikunta on yksi tehokkaimpia keinoja taklata tämä ongelma, kertoo CNN.

– Fyysisesti aktiivisilla ihmisillä unettomuusoireiden sekä liian lyhyiden tai pitkien yöunien riski on pienempi, sanoo CNN:lle tutkimuksen tekoa johtanut uniasiantuntija ja tutkija Erla Björnsdóttir Reykjavikin yliopistosta.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 4 300 ihmisen tietoja 10 vuoden ajalta. Tutkittavat olivat iältään 39–67-vuotiaita.

Björnsdóttirilla on kytköksiä unisovellukseen, joka seuraa käyttäjän unen laatua ja antaa vinkkejä parempaan uneen. Sovellusta pyörittävä yritys ei rahoittanut tutkimusta eivätkä kirjoittajat ilmoittaneet kilpailevista intresseistä, kertoo CNN.

Tutkittavia oli yhdeksästä Euroopan maasta. Aluksi heille tehtiin kyselytutkimus, jossa kartoitettiin sitä, kuinka usein he olivat fyysisesti aktiivisia, miten intensiivistä heidän aktiivisuutensa oli ja miten kauan se kesti. 

Lisäksi selvitettiin osallistujien unettomuusoireita, unen määrää öisin sekä sitä, miten uneliaiksi he tunsivat olonsa päivän mittaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että jatkuvasti fyysisesti aktiiviset nukkuivat 55 prosenttia todennäköisemmin normaalisti. Kyseisen ajanjakson aikana aktivoituneet nukkuivat normaalisti 21 prosenttia todennäköisemmin.

Tuloksissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, painoindeksi ja se, oliko henkilö aiemmin elämässään tupakoinut.

Havainnot tukevat aiempaa tutkimustietoa

CNN pyysi ulkopuolista asiantuntijaa kommentoimaan tuloksia. Tuloksia kommentoi David Neubauer, joka työskentelee apulaisprofessorina amerikkalaisessa Johns Hopkinsin yliopistossa. Neubauerin erikoisalaa ovat psykiatria ja käyttäytymistieteet.

Hän pitää tuloksia jo sinänsä vahvoina. Lisäksi niitä tukevat aiemmat havainnot samasta aiheesta.

Tutkija: Fyysinen aktiivisuus tärkeää läpi elämän

CNN tavoitti myös Björnsdóttirin kommentoimaan tutkimushavaintoja.

– Tuloksemme ovat samansuuntaisia aiempien tutkimusten kanssa, joissa on osoitettu fyysisen aktiivisuuden suotuisa vaikutus unettomuuden oireisiin, mutta se osoittaa lisäksi liikunnan johdonmukaisuuden merkityksen ajan mittaan.

– Onkin tärkeää olla fyysisesti aktiivinen koko elämän ajan, jotta unettomuuden ja unen lyhyen keston riski pienenee.

Uusi työkalu unettomuuden hoitoon?

Toinen ulkopuolinen uniasiantuntija, lääkäri Shalini Paruthi kertoo, että tutkimus voi antaa terveydenhuollon ammattilaisille uuden työkalun lääkityksen ja terapian rinnalle. Paruthi työskentelee amerikkalaisessa Saint Louisin yliopistossa lääketieteellisen tiedekunnan apulaisprofessorina.

– Se voi tuoda meille pöytään jotain, mitä emme ehkä aina ajattele unettomuuden hoitoon liittyen, hän sanoo.

Talttuuko unettomuus liikkumalla?

On monia syitä, joiden vuoksi liikunta voi auttaa nukkumaan hyvin. Björnsdóttir kertoo, että liikunnan on osoitettu parantavan unen laatua ja kestoa siten, että se auttaa rentoutumaan, vähentää stressiä ja parantaa mielialaa.

– Fyysinen aktiivisuus auttaa säätelemään kehon sisäistä kelloa ja edistää syvempää, palauttavampaa unta, sanoo Björnsdóttir.

Neubauerin mukaan tutkimus ei yksinään osoita, että liikunnan lisääminen vähentäisi unettomuusoireita, koska siinä ei saatu selkeää lähtötasoa unen laadusta ennen kuin liikuntaa lisättiin.

Tästä on kuitenkin olemassa hyviä todisteita. Neubauerin mukaan on olemassa kirjallisuutta, joka viittaa siihen, että ihmisillä, jotka lisäävät fyysistä aktiivisuuttaan ja harrastavat enemmän liikuntaa, on taipumus nukkua yöllä enemmän ja nukahtaa nopeammin. 

Ei aivan näin yksiselitteistä

Paruthin mukaan on tärkeää muistaa, että pitkään unettomuudesta kärsivät eivät todennäköisesti huomaa, että liikunta täysin yksinään parantaisi heidän tilaansa.

Lisäksi sen vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Paruthi sanoo, että jotkut ihmiset huomaavat todella hyviä tuloksia, jotkut toiset kohtalaisia, kun taas osa ei välttämättä huomaa mitään muutosta parempaan.

Tehokkain työkalu unettomuuden hoitoon on Paruthin mukaan kognitiivinen käyttäytymisterapia. Hän pohtii, että vakavammista uniongelmista kärsivät voivat halutessaan hakeutua tähänkin.

Kunhan teet jotain 

Fyysisen aktiivisuuden lisäämisessä ei ole kyse siitä, että tarvitsisi ryhtyä äärimmäisyyksiin, kuten lähteä juoksemaan maratoneja. Asiantuntijoiden mukaan riittää, että ryhtyy liikkumaan.

– Jopa kohtalaisen intensiivisellä liikunnalla, kuten kävelyllä tai joogalla, voi olla merkittäviä myönteisiä vaikutuksia uneen, Björnsdóttir sanoo.

Paruthi on huomannut potilaissaan sen, että liikunnan määrän lisäämisessä on aina jotain esteitä. Toisaalta mikä tahansa määrä liikuntaa auttaa.

– Vaikka pystyisit kävelemään vain pikkumatkan korttelin tai parin päähän, palaa sitten takaisin ja kävele sama matka toiseen suuntaan. Se on tosi hyvä alku! hän sanoo.

– Vaikka kyse olisi vain viidestä minuutista, jostain on aloitettava.

Auringonvaloa kehiin

Jos haluat aktiivisuuden hyödyttävän vuorokausirytmiäsi vieläkin enemmän, kannattaa mennä ulos aurinkoon. Näin suosittelee Neubauer.

– Sekä ulkoilu että fyysinen aktiivisuus voivat vaikuttaa myönteisesti vuorokausirytmiin. Nimenomaan vuorokausirytmimme vaikuttaa edullisesti yöuniin ja lisää valppautta päivällä, hän sanoo.

– Se, missä määrin ihmiset voivat muuttaa elintapojaan aktiivisuutta, ulkoilua ja valon määrää lisäävään suuntaan, voi varmasti vaikuttaa myönteisesti yöuniin.

Katso myös video: Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella – näin paikkaat univajeen!

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat