Maahan iskenyt erittäin voimakas aurinkomyrsky: Revontulia voi nyt näkyä uskomattomissa paikoissa

Erittäin voimakas aurinkomyrsky on osunut Maahan. Ilmatieteen laitos kertoo, että koronan massapurkauksen shokki saapui voimakkaana varhain eilen illalla.

Auringosta purkautui valtava määrä varautuneita hiukkasia tiistaina. Tiedesivusto Live Science kertoo, että purkaus on aiheuttanut G4-luokan geomagneettisen myrskyn, jonka uskotaan vaikuttavan ilmakehässä ainakin tämän päivän ajan. Myrsky saattaa häiritä sähköverkkojen toimintaa.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan revontulet ovat mahdollisia jopa Kalifornian ja Alabaman leveyspiireillä asti. Myrskyn kehittyessä siitä saattaa tulla jopa äärimmäisen voimakas G5-luokan geomagneettinen myrsky.

Ilmatieteen laitos kertoo, että massapurkauksen saavuttua geomagneettisia myrskyjaksoja voi esiintyä useamman päivän ajan. Revontulten todennäköisyys on suuri parin seuraavan päivän ajan ja Suomessa todennäköisyys on erityisen suuri ensi yönä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä revontulten todennäköisyys on kohtalainen. Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia, sillä Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Massapurkauksen aiheuttaneeseen X-luokan roihupurkaukseen liittyen Maan lähiavaruuteen on saapunut myös runsaasti suurienergeettisiä protoneja, jotka ovat synnyttäneet voimakkaan S3-tason hiukkasmyrskyn.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat