Maahan iskenyt erittäin voimakas aurinkomyrsky: Revontulia voi nyt näkyä uskomattomissa paikoissa

maapallo avaruus universumi kuvitus AOP
ullstein bild - CARO / Andreas Bastian/ All Over Press
Julkaistu 11.10.2024 09:21
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Erittäin voimakas aurinkomyrsky on osunut Maahan. Ilmatieteen laitos kertoo, että koronan massapurkauksen shokki saapui voimakkaana varhain eilen illalla.

Auringosta purkautui valtava määrä varautuneita hiukkasia tiistaina. Tiedesivusto Live Science kertoo, että purkaus on aiheuttanut G4-luokan geomagneettisen myrskyn, jonka uskotaan vaikuttavan ilmakehässä ainakin tämän päivän ajan. Myrsky saattaa häiritä sähköverkkojen toimintaa.

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimuslaitoksen NOAA:n mukaan revontulet ovat mahdollisia jopa Kalifornian ja Alabaman leveyspiireillä asti. Myrskyn kehittyessä siitä saattaa tulla jopa äärimmäisen voimakas G5-luokan geomagneettinen myrsky.

Lue myös: Astronautti katsoi avaruusaseman ikkunasta ja tajusi eläneensä valheessa

Ilmatieteen laitos kertoo, että massapurkauksen saavuttua geomagneettisia myrskyjaksoja voi esiintyä useamman päivän ajan. Revontulten todennäköisyys on suuri parin seuraavan päivän ajan ja Suomessa todennäköisyys on erityisen suuri ensi yönä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä revontulten todennäköisyys on kohtalainen. Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia, sillä Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Lue myös: Auringossa nähtiin voimakkain purkaus seitsemään vuoteen – tältä hurja roihuryöppy näyttää

Massapurkauksen aiheuttaneeseen X-luokan roihupurkaukseen liittyen Maan lähiavaruuteen on saapunut myös runsaasti suurienergeettisiä protoneja, jotka ovat synnyttäneet voimakkaan S3-tason hiukkasmyrskyn.

Lue myös:

Mitä jos Aurinko sammuisi? – Nasan tieteilijä mokasi laskelmissaan, mutta saikin vastauksen spekulaatioon

Syvältä avaruudesta tehtiin mielenkiintoinen löytö: "Maa kaukaa tulevaisuudesta"

Tutkijat pohtivat Marsin lämmittämistä asumiskelpoiseksi nanohiukkasilla
 

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus