Mediat: Trump esiintyi juuri sillä tavalla, mitä hän usein pilkkaa

Trumpin kuvaillaan esiintyneen puoluekokouksessa poikkeuksellisen hillitysti ja tunteellisesti.

Yhdysvaltalaislehdet The New York Times ja Washington Post (WP) kuvailevat Donald Trumpin saapumista republikaanien puoluekokoukseen "tunteelliseksi" hetkeksi.

Trump esiintyi puoluekokouksessa side oikeassa korvassaan, johon luoti osui häntä lauantaina. Salamurhayritys tapahtui kampanjatilaisuudessa Butlerissa Pennsylvaniassa.

Ex-presidentin saapuminen Wisconsinin Milwaukeessa pidettävään puoluekokoukseen oli kuvattu kuin nyrkkeilijän kävely kehään, kirjoittaa The New York Times.

Trumpin saapuessa yleisö huusi rytmikkäästi "taistele", jota myös Trump huusi yleisölle pian salamurhayrityksen jälkeen. 

Tuoreeltaan arvioitiin, että "taistele"-sanasta todennäköisesti tulee Trumpin kampanjan vaalislogan.

Nyt The New York Timesin arvion mukaan puoluekokoukseen saapunut Trump ei kuitenkaan vaikuttanut olevan taistelutuulella. Hän vaikutti liikuttuneelta.

Trumpia ei tunneta pehmoilusta

Washington Post katsoi Trumpin olleen poikkeuksellisen hillitty.

– Hän huomioi väkijoukon tervehdyksillä ja puimalla nyrkkiään ja satunnaisesti näyttämällä peukkua. Trump huusi toistuvasti "kiitos", WP kirjoittaa.

Jopa peukkujen näyttämisessä ja nyrkin puimisessa oli jotain hillittyä, The New York Times arvioi.

Trumpin julkinen saapuminen republikaanien puoluekokoukseen tapahtui liki tarkalleen 48 tuntia sen jälkeen, kun häntä oli ammuttu.

Trumpin liki tavaramerkkimäiset maneerit loistivat pääosin poissaolollaan, The New York Times kirjoittaa. Esimerkiksi ilkikurista virnistystä ja teennäistä nyyhkytystä ei nähty totuttuun tapaan.

– Trump näytti olevan häkeltynyt kaiken valtavuudesta, The New York Times kirjoittaa.

The New York Times myös pohtii, oliko kyse vain taitavana showmiehenä tunnetun Trumpin koreografiasta. Toisaalta lehti muistuttaa Trumpin sanoneen yhdessä ensimmäisistä haastatteluistaan ammuskelun jälkeen, että "minun ei kuuluisi olla täällä – minun kuuluisi olla kuollut".

– Tämä ei ole mies, joka tunnetaan haavoittuvuuden tai pehmeyden avoimista osoituksista. Hän pilkkaa usein tällaisia heikkouden merkkejä, The New York Times kirjoittaa.

– Trumpin julkiset esiintymiset vaihtelevat tavallisesti raivokkaasta koomiseen. Ne, jotka tuntevat hänet hyvin, näkivät tuossa hetkessä jotain erityistä, lehti jatkaa.

Puhetta odotetaan

Trumpin on määrä pitää puoluekokouksessa odotettu puhe, jonka hän on kertonut menneen uusiksi salamurhayrityksen vuoksi.

– Puhe on mahdollisuus tuoda maa yhteen. Minulle annettiin se mahdollisuus, Trump sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi eilen maanantaina Trumpin "kulkevan sovinnonteon tiellä". Niinistö kertoi ajatuksistaan viestipalvelu X:ssä.

– Jos näin, järkyttävä tapahtuma toisi kireään tunnelmaan muutosta parempaan. Ja Trumpille vielä enemmän myötätuntoa kuin mitä iskun uhrina jo tuli, Niinistö kirjoittaa.

Poliittisen historian professori Markku Ruotsila totesi maanantaina Huomenta Suomessa salamurhayrityksen olleen "järisyttävä tapaus Yhdysvaltojen modernissa historiassa".

– Trumpilla on ainutlaatuinen mahdollisuus, johon hän tulee puoluekokouksessa tarttumaan, Ruotsila sanoo.

– Trump kehottaa kansakuntaa yhdistymään nimenomaan hänen taakseen. Hän on se uhri tässä ja omassa ruumiissaan tavallaan sovittanut kansakunnan synnit, hän jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat