Melissa kertoo, minkälaista lapsen on kohdata kiusaamista kotonaan: "Istuin keittiössä veitsi kädessäni ja toivoin elämäni päättymistä"

shutterstock_1164198352
Kuvituskuva. Kuvan lapset eivät liity juttuun. Shutterstock
Julkaistu 05.10.2019 15:03

MTV LIFESTYLE - Meri Remes

Joillekin lapsille koulu voi olla turvapaikka – kotona kiusaavilta sisaruksilta. 

Melissa, 27, kertoo The Huffington Postille, että hänen ollessaan lapsi sisko- ja velipuoli hakkasivat häntä usein sekä varastivat ja rikkoivat hänen tavaroitaan.

Melissan siskopuoli kaatoi vettä hänen sänkyynsä ja väitti äitipuolelle Melissan kastelleen sänkynsä, jotta tämä joutuisi häpeämään. 

Kiusaaminen aiheutti Melissalle suurta ahdistusta 

– Kymmenvuotiaana istuin keittiössä veitsi kädessäni ja toivoin elämäni päättymistä. Olin niin onneton kotonani, Melissa kuvailee. 

Melissa käyttää jutussa peitenimeä säilyttääksen anonyymiutensa. Hän kertoo etsineensä pakoreittiä tilanteesta: käytännössä pakoreitti oli koulu.  

– Isä oli aina töissä, ja äitipuoleni ei välittänyt. Ilmassa oli hieman sellaista: "Se on elämää, koveta itsesi" -meininkiä. Mutta sellainen ei ole elämää! Se oli jatkuvaa (piinaa).

Melissa on nykyään itsekin äiti, mutta paljolti kokemuksensa vuoksi hän on hankkinut vain yhden lapsen.

Melissan esimerkki voi olla monelle herättävä – sisarusten välinen kiusaaminen tuntuu todella pahalta. 

shutterstock_1389189449

Parhaimmillaan sisarussuhteet opettavat paljon ihmissuhteista, kuten jakamisesta. Kuvituskuva. Kuvan lapset eivät liity juttuun.  

Asiantuntija: Sisarussuhteet heijastuvat muihin ihmissuhteisiin 

Asiantuntija sanoo, että sisaruussuhteilla on kauaskantoisia seurauksia. Sisaruussuhteet ovat rakkauden, konfliktien ja kaiken sosiaalisen käytöksen avainoppitunteja, mikä tarkoittaa sitä, että sisarusten välisellä kiusaamisella on erityistä painolastia. 

– Sisaruussuhde on keskeinen ihmissuhde elämässä. Se on yksi pisimmistä ihmissuhteista, joita voi olla, kertoo Corrina Jenkins Tucker, New Hampshiren yliopiston perhetutkimuksen professori. 

Optimaalisessa tilanteessa sisaruussuhteissa riidellään turvallisesti ilman kiusaamisen julmia sävyjä. Turvallinen riitely kehittää lasten ihmissuhdetaitoja. 

– Sisaruussuhteissa opetellaan keskeisiä ihmissuhdetaitoja. Silloin lapset oppivat riitelemään joko turvallisesti tai tuhoisasti, Jenkins Tucker lisää. 

Vanhempien tuleekin olla tarkkoja siinä, että he tunnistavat eron normaalien sisarusten välisten konfliktien ja kiusaamisen välillä. Tilanteiden tunnistaminen vaatii herkkyyttä.

Vanhempien vastuulla on myös lasten välien selvittely. Jos kyseessä on kiusaamistilanne, vaatii se yleensä koko perheen välistä neuvottelua perheen pelisäännöistä. Kiusatulle lapselle aikuisen puuttuminen tilanteeseen antaa tärkeän viestin siitä, että aikuinen välittää. 

Lue lisää: 9-vuotias löytyi hirttäytyneenä – perhe syyttää koulukiusaamista: "Hän taisteli aina vastaan, mutta se ei pysäyttänyt vihaa"

Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!

Lähde: Huffpost.com

Tuoreimmat aiheesta

Kiusaaminen