Mika Aaltola: Venäjä viritti ansaa 10 vuotta – "tunarointi" esti sen näkemisen

Länsimaissa tilanne on talven tullessa paljon parempi kuin Venäjä halusi, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Twitterissä.

Suomessa elo-syyskuun taite laski ensimmäistä kertaa kesän jälkeen lämpömittarit paikka paikoin pakkasen puolelle.

Lämmitystarpeen kasvaessa Sanna Marinin (sd.) hallitus on muutaman päivän sisällä esitellyt sähkölaskuihin keskittyneen budjetin ja energiayhtiöpaketin.

Aaltolan mukaan nyt eletään siinä ansassa, jota Venäjä viritti kymmenen vuotta.

– Venäjän ensivaiheen strateginen suunnitelma oli selvä: Ukrainan nappaaminen ja siinä sivussa Valko-Venäjä. Sen jälkeen kaasuhanat kiinni ja Euroopan suut tukkoon valtapolitiikan edessä.

Viimeksi eilen Venäjän maakaasu- ja öljykonserni Gazprom ilmoitti, että Nord Streamiin ei syötetä "teknisen vian" vuoksi kaasua.

Väitteet Nord Streamia koskevista teknisistä ongelmista ja muista hankaluuksista ovat lisääntyneet tiuhaan sen jälkeen, kun Venäjälle määrättiin talouspakotteita hyökkäyssodan vuoksi.

– Euroopan kykenemättömyys nähdä (ansa) on yksi suuri geostrateginen tunarointi. Toivossa ei ole pitkän päälle hyvä elää. Varmasti oppimisen paikka, Aaltola sanoo.

Aaltola löytää lohtua

Aaltolan mukaan Yhdysvallat epäonnistui Ukrainan sodan estämisessä. "Massiiviset pakotteet" olisi pitänyt ottaa käyttöön heti, eikä "käsikopelolla vähitellen", Aaltola katsoo.

Venäjälle määrättiin pakotteita jo esimerkiksi vuoden 2014 Krimin miehityksen jälkeen, mutta ne olivat huomattavasti lievempiä kuin mitä nyt on nähty.

– Lohtua tuo se, että päästään purkamaan EU:n taloudellisen pohjan hitsaussaumat Venäjän energiaan. Keskinäisriippuvuus ei tuottanut rauhaa. Sen purkaminen vaikuttaa Venäjään vuosia ja monia talvia.

Niukkuus on seurausta naiiviudesta, Aaltola kirjoittaa.

– Keskeistä on jakaa energian hinnan noususta aiheutuvaa taakkaa. Venäjä puree luottamusyhteiskunnan katveessa, jossa on jo paljon epäoikeudenmukaisuuden kokemusta.

– On hyvä, ettemme revi yhteisöllisyyttä rikki, vaan muistamme pitää katseen pallossa.

Länsimaissa tilanne on Aaltolan mukaan "paljon parempi kuin mitä Venäjä halusi".

– Nyt taistellaan Krimin porteilla, eikä Puolan rajalla.

Lue myös:

    Uusimmat