Mika Aaltolalta kovaa vihjailua median toiminnasta: "Näitä on pari tullut"

Presidentiksi politiikan ulkopuolelta pyrkivä Mika Aaltola esittää uutuuskirjassaan erikoisia väitteitä median toiminnasta, kirjoittaa Journalisti-lehti. Aaltola pohtii, kohteleeko media tasa-arvoisesti ehdokkaita.

Journalisti-lehden mukaan presidentiksi pyrkivä Mika Aaltola kertoo vaalikirjassaan, kuinka hänelle on mainosmyyjien toimesta esitetty vihjauksia siitä, että mainostilan ostaminen voisi johtaa muuhunkin näkyvyyteen lehdessä.

Väite on vakava, sillä se tarkoittaisi journalistin ohjeiden selkeää rikkomista. Niiden mukaan tiedonvälitystä tehtävät ratkaisut on tehtävä journalistisin perustein, eikä päätösvaltaa asiassa saa luovuttaa toimituksen ulkopuolelle.

Aaltola selventää väitettä MTV:lle, mutta ei halua kertoa, mistä mediasta tai medioista on kyse. 

– En mielellään lähde yksittäistä markkinointihenkilöä nostamaan tikunnokkaan. Näitä on pari tullut, joissa vihjataan, että näkyvyys tuottaa näkyvyyttä. En sitä sen kummallisemmin kommentoi, että kuka.

Aaltolan mukaan viesti voidaan tulkita joko hyväntahtoisesti, ”että mainosnäkyvyys on myös näkyvyyttä lehdessä” tai kriittisemmin niin, että lehti on ehdokkaasta kiinnostuneempi, jos hän ostaa mainostilaa.

Hän kokee, ettei kyse ollut kuitenkaan syytöksestä.

– Se oli enemmän vihjaus. Journalisti-lehden näkökulma oli aika raju, mielestäni se on mielenkiintoista. En esitä syytöstä, vaan että markkinoinnissa tehdään selkeä linkityskoplaus. Siihen kannattaa median kiinnittää huomiota, mainosnäkyvyyden ja näkyvyyden välillä lehdessä. Se on vain pistänyt silmään.

Aaltola kysyy, ovatko ehdokkaat tasa-arvoisia

Journalisti-lehden mukaan Aaltolan kirjassa on muitakin mediaa kritisoivia väitteitä. Hänen kerrotaan saaneen toimittajilta uhkauksia ”kölin alta uittamisesta”, jos hän lähtee presidenttikisaan. 

– En sanonut haastattelussa, että suoranaisia uhkauksia, tuo koskee päiväkirjamerkintää tasan vuosi sitten. Ja siinä puhuin politiikan portinvartijoista ja kölin alta uittamisesta. Se tuli itseasiassa ihan senioritason toimittajalta, joka soitteli ja oli kysymässä muusta aiheesta haastattelua. 

Aaltola pohtii, voisiko suomalainenkin media toimia portinvartijana ja kärsiä status quo -vääristymästä hänen kaltaistensa epätavanomaisten ehdokkaiden kohdalla. 

– Suojellaan olemassa olevaa vakiintunutta kuviota. Tätä meidän tutkimuksissamme on eri länsimaisissa demokratioissa tutkittu. Herätän tämän kysymyksen, jutussa sanottiin, että syytän, se oli aikamoinen tulkinta.

Aaltola ei pidä näkemyksiään populistisina tai usko, että ne voisivat herättää yleisesti epäluottamusta mediaa kohtaan. Hän kertoo arvostavansa suomalaista mediaa. 

– Kyllä kriittisiä huomioita yhteiskunnassa voi esittää ilman, että syyllistyy epäluottamuksen kylvöön, kyllähän mediakritiikissä, myös mediatutkimuksessa ja myös mediakriittisissä ohjelmissa on mediakritiikkiä. Itseni asettelen siihen luokkaan.

Väitettä olisi syytä perustella

Päätoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Kemppainen sanoo, että Aaltolan tulisi perustella väitettään näkyvyyden ostamisesta tarkemmin.

– Sanoisin, että tämä kuulostaa kyllä heitolta, mutta Mika Aaltolan ja kaikkien muidenkin on näitä esittäessään syytä varautua yksilöimään ja perustelemaan näkemyksiään. Sen verran vakava vihjaus on. 

Kemppainen pitäisi ”erittäin omituisena”, jos Aaltolan kuvailemaa toimintaa jossain suomalaismediassa harjoitettaisiin. 

Aaltolan pohdintaa siitä, kohteleeko media epätavanomaisia ehdokkaita eri tavoin, Kemppainen pitää ymmärrettävänä.

– Mika Aaltolan medianäkyvyys on ollut erittäin hyvä suomalaisessa mediassa viimeisen kahden vuoden aikana, Venäjän hyökkäyssodan alettua. Hän on esiintynyt mediassa vakuuttavasti ja hyvin. Kun kyse on poliittisesta toiminnasta, median näkökulma on toki erilainen. Itse en usko, että puolueesta riippumaton ehdokas saisi lähtökohtaisesti erilaista kohtelua. Kysymys on Mika Aaltolalta kuitenkin sinänsä hyvä ja hänellä on täysi oikeus se esittää, kun hän tulee politiikan ulkopuolelta.

Video: Mika Aaltola: Haavisto puuttui ulkoministerinä Nato-lausuntoihin: "Sen voi lukea painostamiseksi"

Lue myös:

    Uusimmat