Koronapassi on Suomessa ainakin toistaiseksi hyllyllä. Kysymyksiä on herännyt muun muassa siitä, voidaanko sitä enää jatkossa sellaisenaan käyttää.
THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kyseenalaistaa koko passin tulevaisuuden MTV:n Uutisextrassa.
– Jos passi ei estä tartuntojen leviämistä, kyllä silloin voidaan kysyä, tarvitaanko koko passia ollenkaan. Edes matkustamisessa.
– Jos on niin, että rokotteet eivät estä tartuntoja, vaikka ne estävät sairastumista, silloin pohja koko sen passin ympäriltä tippuu pois, Salminen jatkaa.
Koronapassin käyttö perustuu EU-lainsäädäntöön, joten Salmisen mukaan keskustelu passin käyttämisestä joudutaan käymään EU-tasolla.
Tilanne voi rauhoittua helmikuussa
Salmisen mukaan uusimman korona-aallon taittumista on vaikea arvioida, mutta hän on varovaisen optimistinen.
Salminen sanoo, että tilannetta on sikäli hankala ennustaa, koska vastaavanlaista aaltoa ei olla ennen nähty.
– Ainoa missä nähtiin, on Etelä-Afrikka, jossa tapausmäärät kuukauden – kahden sisällä lähtivät nopeaan laskuun. Joissakin Euroopan maissa tämä on jo alussa, esimerkiksi Isossa-Britanniassa tapausmäärät ovat laskenet jo selvästi.
Salmisen mukaan tasaantumista on myös tapahtunut Euroopan maissa, joissa tartuntamäärät ampaisivat ensin nopeasti ylös. Salminen sanoo, että on mahdollista, että tilanne on ohi helmikuun loppuun mennessä.
– Koputetaan puuta ja toivotaan, että tämä on kohtuullisen nopea tilanne.
Aalto sahaa vielä
Yksi tapa saada virus päättymään on se, että virus ei enää löydä ihmisiä keneen tarttua rokotesuojan ja taudin sairastaneiden immuniteetin vuoksi.
– Se on yksinkertaistettu ajattelutapa, että kerralla kaikki sairastuisivat ja sitten olisi ohi. Epidemiat tuppaavat kulkemaan useammissa aalloissa.
– Saattaa vähän sahata tämä tilanne kevään aikana, Salminen jatkaa.
Viime kädessä sairaalakapasiteetti on se, joka määrittää, milloin rajoituksia voidaan purkaa.