Mikä sinut saisi lenkkipolulle? Tutkimus selvitti, millainen palkkio motivoi

Kuntoprojektia aloittelevat voisivat hyötyä tutkimuksessa käytetyistä palkintonikseistä.

Liikkuminen olisi eduksi, mutta aina se ei huvita. Mikä auttaisi?

Ainakin raha, selvisi Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Kenties vähemmän yllättäen esimerkiksi kylmän käteisen tarjoaminen sai ihmiset lisäämään aktiivisuuttaan.

Treenistä sai pisteitä tai rahaa 13 euroa viikossa

Tutkimusta tehtiin 2019–2024. Mukana oli yli tuhat aikuista, joilla oli kohonnut riski vakaviin sydänterveyden ongelmiin.

Osanottajat käyttivät aktiivisuusmittareita; he asettivat tavoitteekseen lisätä päivittäistä askelmääräänsä 33–50 prosenttia tai minkä tahansa määrän, joka on suurempi kuin 1 500 lisäaskelta nykyiseen päivittäismäärään verrattuna.

Tämän jälkeen henkilöt jaettiin neljään ryhmään, joille tarjottiin erilaisia palkintoja liikuntatavoitteiden saavuttamisesta. Yksi ryhmä sai pelillisiä palkkioita, toinen rahaa ja kolmas ryhmä kumpaakin. Nelosryhmä toimi kontrolliryhmänä eikä sen jäseniä palkittu mitenkään. He saivat vain askelmittarin, sekä tietää päivittäisen askelmääränsä.

Pelillinen palkkio tarkoitti käytännössä kerättäviä pisteitä, joita kuitenkin saattoi myös menettää, jos jonain päivänä ei päässyt tavoitteeseensa. Pisteillä pääsi korottamaan omaa "tasoaan", ja korkeimmalle tasolle päässyt sai lopulta palkinnon.

Raharyhmälle yksinkertaisesti maksettiin 14 dollaria, siis noin 13 euroa, viikossa; jos askeltavoitteeseen ei jonain päivänä päässyt, menetti summasta heti kaksi dollaria.

Tuplapalkkio toi tuloksia

Ennen tutkimusta jokaisen ryhmän jäsenet kävelivät päivittäin noin 5 000 askelta. Vuoden kuluttua he olivat onnistuneet lisäämään päiväaskelmääriään yli 1 500 askelta.

Kontrolliryhmään verrattuna eniten lisäaskelia kerryttivät he, jotka saivat sekä rahaa että pelata pistepeliä; tämä ryhmä käveli keskimäärin 868 askelta enemmän päivässä. Peliryhmän lisäys oli 538 askelta, raharyhmän 492.

Tuplapalkkion saaneet myös paransivat päivittäistä liikuntamääräänsä jopa puoli vuotta palkintojen päättymisen jälkeenkin.

Tutkijoiden mukaan kuntoprojektia aloittelevat voivat käyttää tutkimusmallin periaatteita elämässään. Itselleen voisi antaa välittömän palkkion treenistään.

– Tutkimus osoittaa, että on helpompi ajatella tätä päivää kuin tulevaisuutta, olipa kyseessä sitten sydänterveyttä pitkällä aikavälillä tukeva liikkuminen tai säästäminen tulevaa tavoitetta, kuten yliopistoa tai eläkkeelle jäämistä, varten, kuvasi tutkimusta tehnyt Alexander C. Fanaroff tiedotteessa.

Katso myös: Motivaatio on vessapaperia eikä sitä pidä odotella: "Jos kävelee kymmenen minuuttia päivässä, se on 60 tuntia vuodessa"

Lue myös:

    Uusimmat