Tutkimus: Näin nollaat istumisen kohtalokkaat vaikutukset

Vain 22 minuutin riuska kävely voi nollata toimistopäivän "istumismaratonin", paljastaa tutkimus.

Rivakka kävelylenkki saattaa nollata pitkän istumisen huonot vaikutukset, kertoo The Guardian. Istumisen haitat ovat tiedossa, mutta vain 22 minuutin lenkki saattaa riittää päivittäisen "tuolimaratonin" haittojen korjaamiseen.

Rivakka kävely tai reipas siivoaminen laskettiin aktiivisuudeksi

Tutkimus aiheesta julkaistiin British Journal of Sports Medicine -lehdessä, ja sitä varten analysoitiin lähes 12 000 ihmisen tietoja. Dataa oli kerätty 2003–2016 Norjasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista. Henkilöt olivat yli 50-vuotiaita ja puolet heistä oli naisia. Henkilöt käyttivät aktiivisuusmittareita, jotka mittasivat kohtalaista ja rankkaa fyysistä aktiivisuutta. 

Kohtalainen aktiivisuus oli esimerkiksi rivakkaa kävelyä, reipasta siivoamista kuten moppausta, sulkapallon pelaamista tai pyöräilyä korkeintaan 20 kilometrin tuntivauhdilla. 

Rankaksi treeniksi luettiin vaeltaminen, lenkkeily [hölkäten], lapiointi, riuskatahtisempi pyöräily sekä esimerkiksi jalkapallon tai koripallon pelaaminen.

"Paikallaanolon aiheuttama kuoleman riski poistui"

Tutkituista henkilöistä 5 943 istui alle 10,5 tuntia päivässä. 6 042 istui tätä enemmän. Viiden vuoden seurantajaksolla 805 koehenkilöä kuoli.

– Tutkimuksessamme havaitsimme, että ainoastaan yli 12 tuntia päivässä istuvilla oli korkeampi riski kuolla. Tällä tarkoitetaan kaikkea istumiskäyttäytymistä, kuten toimistolla olemista tai television katselua pitkäaikaisesti, tutkimusta tehnyt Edvard Sagelv norjalaisyliopistosta kuvailee.

Sagelvin mukaan kohtalainen tai voimakas fyysinen aktiivisuus kuitenkin vaikutti vähentävän kuoleman riskiä.

– Ihmisillä, jotka liikkuivat alle 22 minuuttia, esimerkiksi 10 minuuttia, riski kuolla oli matalampi. Jos liikuntaa kuitenkin harrasti 22 minuuttia, paikallaanolon aiheuttama suurentunut kuoleman riski poistui, Sagelv kuvailee.

Kaikenlaiset kehotukset liikkumiseen voivatkin tuoda terveyshyötyjä. Pienetkin määrät kohtalaista tai rankkaa liikuntaa voivat olla tehokkaita istumisen haittojen vähentämisessä.

Kohtalaisten liikuntamäärien etuja on tutkittu aiemminkin. Minuutti tai pari raskasta liikuntaa päivässä saattaa esimerkiksi liittyä syövän riskin pienentymiseen. Toisen tutkimuksen mukaan vain 11 minuutin aktiivisuus päivittäin voi vähentää riskiä esimerkiksi ennenaikaiseen kuolemaan.

Katso myös: Sanotaan, että tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa. Onko siitä hyötyä? Testasimme!

Tuolista pitäisi nousta kerran tunnissa, mutta hyödyttääkö se? Testasimme viikon ajan 1:38
Testasimme haastetta viikon ajan.

Lähteet: The Guardian, Bjsm

Lue myös:

    Uusimmat