Miljardööri George Soros ehdotti EU:lle ikuista lainaa – Elina Lepomäki: "Ei se niin kauhean absurdi ajatus ole"

Pitäisikö EU:n ottaa käyttöön lainoja, joita ei koskaan tarvitse maksaa takaisin? Kansanedustaja Elina Lepomäki näkee ikuiset lainat ratkaisuksi Euroopan velkatasojen ongelmiin.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ja STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà eivät tyrmää ajatusta siitä, että EU voisi ottaa ikuista lainaa koronapandemian vuoksi. Asiaa ehdotti HS:ssä miljardööri ja suursijoittaja George Soros.

Ikuisissa lainoissa, eli niin sanotuissa perpetuaaleissa lainaa ei lyhennetä lainkaan, vaan siitä maksetaan pelkkää korkoa. Ikuisia lainoja on käytetty vuosisatojen ajan, ja niitä maksavat muun muassa Iso-Britannia, Hollanti ja Yhdysvallat.

– Ei se niin kauhean absurdi ajatus ole, sanoo kansanedustaja Elina Lepomäki.

Ratkaisu Italian ongelmiin?

Lepomäen mukaan ikuisuuslainoilla voitaisiin purkaa Etelä-Euroopan maiden, kuten Italian kestämätöntä velkataakkaa. Ajatuksena on myös, että ikuisuuslainalla siirrettäisiin velkataakkaa jäsenmaiden veronmaksajilta Euroopan keskuspankille.

Pääekonomisti Patrizio Lainà pitää Sorosin ehdotusta perusteltuna.

– Tässä poistettaisiin korkoriski. Eli vaikka korot tulisivat jossain vaiheessa nousemaan, sekään ei tulisi vaikuttamaan velan korkoon liikkeeseenlaskuhetkellä.

Ikuisuuslainojen käyttäminen voisi palauttaa Euroopan unioniin talouskurin, joka on löystynyt koronapandemian myötä. EU-maat eivät tällä hetkellä sovella yhdessä sopimiaan rajoja muun muassa velkaantumisen ja valtiontalouden alijäämän suhteen.

Lepomäen mukaan ikuisuuslainat voisi toteuttaa kertaluonteisesti niin, että yksittäisten valtioiden velkamäärä olisi jälleen kestävällä tasolla.

– Nyt suuri ongelma on se, että emme voi mennä takaisin tilanteeseen, jossa jokainen valtio vastaa omista veloistaan, mikä on välttämätön ehto sille, että valtiot toimivat kurinalaisesti.

Patrizio Lainà näkee välttämättömänä, että EU joka tapauksessa uudistaa talouskurisääntelyä. Hän sanoo, että EU:ssa varmasti harkitaan uudelleen näitä sääntöjä ja sitä, ovatko ne tarkoituksenmukaisia.

– Esimerkiksi 60 prosentin velkasuhde bruttokansantuotteeseen, siihen ei ole paluuta.

Lue myös:

    Uusimmat