Kapasiteetti-hyvinvointitesti määrittelee tulokseksi neljä vaihtoehtoista energiatasoa, jolla kulloinkin olemme senhetkisestä hyvinvoinnistamme riippuen.
1. Fyysisen kapasiteetin taso
Tällä alueella kapasiteetti riittää fyysisten elintoimintojen ylläpitämiseen. Karkea ilmaisu voisi olla, että silmät liikkuvat ja perusaineenvaihdunta toimii. Ajattelu ja jopa tunteminen voivat vaatia liikaa nykyiseltä kapasiteetiltasi. Tällä tasolla oleva ihminen on ”vaarallinen” itselleen ja ympäristölleen, sillä tunnetasolle vaikuttavat ärsykkeet aiheuttavat eettisesti kyseenalaisia reaktioita ja toimintaa.
2. Tunnekapasiteetin taso
Tällä kapasiteetin alueella tunnereaktiot tulevat mukaan. Ihminen kokee eri tilanteissa vahvoja tunteita, ärtymystä, hilpeyttä, rakkautta ja vihaa. Olet varmasti joskus nauranut hysteerisesti kykenemättä lopettaa ja laittanut sen väsymyksen syyksi. Kapasiteetin laskiessa tälle alueelle raskaan päivän jälkeen voivat pienetkin asiat nostaa ärsytyskynnystä. Puolison pyynnöt voivat ”muuttua” nalkutukseksi, tai ilmoitat lapsille jo etukäteen olevasi ”ihan loppu, älä häiritse minua”.
Tunne-energian alueella oleva henkilö ei kuule sitä, mitä sanotaan, vaan hän kuulee sen, mitä haluaa kuulla. Usein haluttu kuuleminen on itselle negatiivista. Tämä aiheuttaa reaktion, joka on ylimitoitettu ärsykkeen määrään. Tämä voi toimia myös toiseen suuntaan.
3. Ajattelukapasiteetin taso
Tällä tasolla pystyt jo ajattelemaan. Pystyt vaikuttamaan tunteita synnyttäviin ärsykkeisiin järjellä. Reaktiosi syntyneeseen tunteeseen on rakentavampi ja usein toimintaa kehittävä – ei hajottava. Kapasiteettisi taso mahdollistaa luovan ongelman ratkaisun, uusien ideoiden miettimisen sekä hedelmällisemmän ja rakentavamman tavan olla muiden kanssa vuorovaikutuksessa. Haasteena tällä tasolla on kuitenkin vielä kapasiteettivaje. Usein hyvät innovaatiot jäävätkin lähinnä ajattelun tasolle, sillä toiminnallisen tason synnyttäminen vaatii kapasiteetilta vielä hieman lisää.
4. Toiminnallisen kapasiteetin taso
Kaikki tekeminen ja tulosten saavuttaminen tapahtuu tällä tasolla – työt, harrastukset ja perheen kanssa tekeminen. Jos kapasiteettitasosi osoittaa tälle alueelle, sinulla on virtaa suoriutua päivän askareista. Tällöin ihminen suoriutuu itselleen asettamistaan päivittäisistä tavoitteista kiitettävällä tasolla.
Tee seuraavaksi itsellesi kapasiteetti-hyvinvointitesti seuraavasti:
1. Mieti elämäntapavalintojasi testin kuuden dimension kautta. Minkälaisia valintoja olet arjessa tehnyt viimeisen kahden kuukauden aikana?
2. Anna subjektiivinen arvio 4–10 kouluarvosanoin itsellesi kunkin osa-alueen kohdalta. Ole rehellinen!
3. Laske aina kahden osa-alueen keskiarvo ja kerro kaikki kolme keskiarvoa keskenään. Tulos kertoo tämän hetkisen kapasiteetin tason elämässäsi.
Oman tuloksen arviointi:
Esimerkkinä käytämme kapasiteetin arvoa 421. Tällä tasolla henkilö on ajattelukapasiteetin tasolla. Esimerkkihenkilöllä on riittävä kapasiteetti normaaliin ajatteluun ja elämiseen. Suoriudut varmasti töissä ja pääset tavoitteeseesi. Kuitenkin esimerkiksi johtamistyön haasteellisuus vaatii kapasiteetilta yli 512 pisteen tason, jolloin joudut venymään työpäiväsi aikana yli peruskapasiteettisi.
VINKIT:
1. Hyvinvointisi on subjektiivinen kokemus, mutta sen syntyyn vaikuttavat kokemamme rasitus, saamamme energia ja hankkimamme lepo
2. Muista rasittaa itseäsi niin fyysisesti kuin psyykkisesti
3. Muista, että kehosi tarvitsee fyysistä energiaa eli oikeanlaista ravintoa, mutta myös mielesi kaipaa energiaa ja tätä saat oikeanlaisista ihmissuhteista
4. Lepää. Tarvitset 6–8 tuntia unta vuorokaudessa, mutta myös mielesi janoaa rentoutumista ja pelkkä nukkuminen ei riitä levoksi.
Hinta tästä maksetaan kotona. Eli kun työpäivä loppuu ja palaat kotiin, palauttaa rekyyli ylivenymisestä sinut tunnekapasiteetin alueelle. Tällöin arjen haasteet ja sieltä tulevat ärsykkeet johtavat usein ei toivottuihin reaktioihin.
Pitkään jatkuessa tämä aiheuttaa kitkaa lähimmissä ihmissuhteissa ja psyykkinen kuorma kasvaa. Ongelmat ihmissuhteissa johtavat helposti univaikeuksiin. Univaikeudet nostavat koetun stressitason korkeammalle, mitä se oikeasti on. Tässä vaiheessa kapasiteetin lasku johtaa usein piittaamattomuuteen liikunnan ja terveellisten ravintotottumusten suhteen ja kyky rentoutua on vähäinen. Elämän haasteet kaatuvat päälle ja näin ollen hyvinvoinnin kaikki kuusi elementtiä ovat tasolla, joka pahimmillaan johtaa loppuun palamiseen.
Oli tuloksesi mikä tahansa, se ei tarkoita automaattisesti sitä, että et saisi mitään aikaiseksi tai että edellä kuvattu syöksykierre olisi mahdollinen. Haaste on jatkuva ylisuorittaminen omaan kapasiteettiin nähden. Mitä alemmalla tasolla kapasiteettisi on, sitä enemmän pitää sinun venyä pystyäksesi suoriutumaan päivän askareista. Ja kun tulee hetki, jolloin ei tarvitse vaikkapa tehdä töitä, iskee vastavoima eli rekyyli. Kapasiteettisi putoaa alemmalle tasolle.
Suomalainen työkulttuuri ja tarve olla hyvä siinä mitä tekee, aiheuttaa usein sen, että venymme töissä. Kun tulemme kotiin, on kapasiteetti käytetty.
Lähde: Hyvinvointi ja Kapasiteetti valmentajat Jari Puranen & Antti Hagqvist, Ironcoaching Oy