Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ei hyväksy keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen (kapu. / kesk.) pyrkimistä keskustan puheenjohtajaksi. Vehviläinen arvioi MTV:n uutisextrassa, että keskustassa ollaan laajemminkin samaa mieltä.
Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ei katso hyvällä kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen pyrkyä keskustan puheenjohtajaksi. Vehviläinen kuvailee MTV:n uutisextrassa seuraavansa Väyrysen toimintaa lähinnä surullisena.
Vehviläinen arvioi, että Väyrysen perustama oma puolue ja muut tempaukset alkavat olla keskustaväelle jo liikaa.
– Paavolla on kautta aikain ollut keskustassa myös laajaa kannatusta, mutta olen kuunnellut tarkalla korvalla aivan viime aikoina keskustan kenttää, että mitä siellä ajatellaan. Minulle on kyllä tullut sellainen käsitys, että ei keskustan kentälläkään hyvällä katsota sitä, että toisen puolueen jäsen ja perustaja ja pääministeriehdokas haluaa keskustan puheenjohtajaksi, arvioi Vehviläinen.
– Luulen, että en ole ainoa, joka ajattelee sillä tavalla, että tämä ei ole oikein ja tämä saa nyt riittää ja tälle on laitettava piste, napauttaa ministeri.
Sote- ja maakuntauudistus saatava valmiiksi
Ministerin työssään Vehviläinen pitää tärkeimpänä sitä, että sote- ja maakuntalait saadaan hyväksyttyä kesään mennessä ja uudistus käyntiin vuoden 2020 alussa.
– Se on ihan äärimmäisen tärkeää. On ihan selvä asia, että kun me jouduimme valinnanvapauslain takia ottamaan valmisteluun vuoden jatkoajan, niin me olemme nyt sillä rajalla, että tämä täytyy saada tehtyä, kuvailee Vehviläinen.
Lakien viimeistely on nyt eduskunnan käsissä. Aikataulu on tiukka, mutta ministerin mukaan ajan pitäisi riittää.
– Tämä on vietävissä läpi, mutta se tarkoittaa sitä, että touko-kesäkuun vaihteessa eduskunnan isossa salissa pitää saada nuijaa kopautettua, jotta voidaan ensi lokakuussa mennä maakuntavaaleihin, linjaa ministeri aikataulua.
Pitäisikö vaaliehdokkuuksia rajoittaa?
Maakuntavaaliehdokkaaksi voi lakiesityksen mukaan asettua vaikka istuisi jo kunnanvaltuustossa ja eduskunnassa. Vehviläinen ei kuitenkaan tyrmää keskustelua siitä, että pitäisikö ehdokkuuksia vaikka vapaaehtoisesti rajoittaa.
– Minusta se on erityisesti jokaisen päättäjän itse arvioitava, että minkä verran voi ja ehtii olla mukana milläkin tasolla. Mutta en minä sitäkään pidä huonona, jos puolueet haluavat käydä tällaista epävirallista keskustelua ehdokasasettelun pelisäännöistä. Sen keskustelun aika on juuri nyt tänä talvena, muotoili Vehviläinen.
Vehviläinen itse ei ole aikonut ryhtyä maakuntavaaliehdokkaaksi, mutta hän jättää mahdollisuuden siihen vielä auki. Ministerit ovat kaikille puolueille haluttuja ääntenkerääjiä vaaleissa kuin vaaleissa, joten kysyjiä saattaa Vehviläisellekin riittää.