Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) suhtautuu uuteen eteläafrikkalaiseen koronavirusmuunnokseen vakavuudella.
Krista Kiuru ei kuitenkaan ota kantaa spekulaatioihin siitä, voisiko uusi virusmuoto kiertää rokotusten antamaan immuniteettisuojaa.
– Kyllä rokotteella ja riittävällä suojalla me ehdottomasti suojelemme itseämme parhaalla mahdollisella tavalla, Kiuru toteaa MTV Uutisille.
Lue myös: MTV seuraa uusimpia tietoja uudesta koronavariantista tässä artikkelissa
Ylilääkäri Nohynek kertoo MTV:lle, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa ja miksi niitä syntyy juuri Etelä-Afrikassa
Uudesta viruksesta tiedetään vielä kovin vähän, mutta rajojen terveysturvallisuudesta on nyt syytä pitää kiinni, painottaa Kiuru.
– Meillä täytyy olla terveysturvallisuus kunnossa ja myös kakkostestiä täytyy vaatia. silloin tiedämme, että ihmiset, jotka tulevat rajojen yli eivät tuo meille sellaisia tuliaisia, joihin me emme pysty varautumaan.
"Kakkostestiä vaadittava"
Nykyinen rajakäytäntö on Kirun mukaan hyvä, ja peruspalveluministeri toivookin että kaikki haluavat pitää niistä kiinni.
– Meillä käydään ajoittain keskustelua siitä, että voitaisiinko löysätä rajojen terveysturvallisuustoimia ja kakkostestin vaatimusta.
Hallitus esittääkin, että nykykäytäntö olisi voimassa maaliskuun loppuun asti. Eduskunta käsittelee esitystä vielä ennen joulua ja eduskunnan istuntotaukoa.
– Alun perin oli esitys, että mentäisiin kesäkuun loppuun asti nykyisillä rajarajoituksilla. Eduskunnalla saattaa kuitenkin olla haluja tarkastella keväällä näitä toimia. Siksi olemme tulleet johtopäätökseen, että esitämme rajarajoitusten jatkuvan vähintään maaliskuun loppuun asti.
THL tiedotti tänään, että se kehottaa välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin uuden variantin takia, ja maista tulleiden kannattaa hakeutua koronatestiin. Maat ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho ja Eswatini (Swazimaa).
Lisäksi THL suosittelee, että kaikki edellä mainituissa maissa viimeisten kahden viikon aikana oleskelleet ja Suomeen palanneet välttävät sosiaalisia kontakteja ja hakeutuvat koronavirustestiin, jos heillä ilmenee maahan paluun jälkeen edes lieviä koronavirusinfektioon viittaavia oireita.