Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho kertoo Huomenta Suomessa, että EU-budjettiin jää selkeä vaje Britannian lähtiessä Euroopan unionista. Britannia on ollut EU:ssa merkittävä nettomaksaja, eli se on maksanut EU:hun enemmän rahaa kuin se on sieltä saanut.
Terhon mukaan Suomen linja on, että Britannian ero tulee huomioida täysimääräisesti EU:n budjetissa. Tällä tavoitellaan sitä, että Suomen maksut EU-budjettiin eivät kasvaisi. Asia menee kuitenkin seuraavalle hallituskaudelle.
Aalto kritisoi tavoitteita ristiriitaisiksi
Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kritisoi yhtälöä, jossa samanaikaisesti halutaan pienentää EU-budjettia, mutta samalla saada EU:lta enemmän tukia.
– Tämä on vähän omituista, miten tämä yhtälö saadaan aikaan, hän toteaa.
Hän muistuttaa, että samalla kyse on arvovalinnoista sen suhteen, mihin rahaa halutaan laittaa.
Terho haluaa tutkimus- ja maataloustukia
Myös Terholle kysymys siitä, mihin rahat käytetään, on tärkeä. Hänen mielestään Suomi hyötyisi eniten siitä, että EU:hun maksetut rahat palautuisivat takaisin tutkimus- ja maataloustukina, joita Suomi saa esimerkiksi koheesiotukia helpommin. Siksi hän toivoisi niihin panostettavan.
Koheesiotuilla on tarkoitus vähentää EU:n eri alueiden välisiä kehityseroja ja vähiten kehittyneiden alueiden syrjäytyneisyyttä. Kohteesiopolitiikalla tavoitellaan EU:n tasaisempaa kehitystä. Suomessa tällaisia alueita on suhteessa vähemmän kuin EU:n köyhemmillä alueilla, minkä takia se saa niitä heikommin.