Muut hallituspuolueet ovat tyytymättömiä sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuruun (sd.), arvioi MTV Uutisten vaaliasiantuntija, yhteiskuntatieteiden professori Kimmo Grönlund arvioi.
Tiistaisessa MTV Uutisten vaalitentissä sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) toivat esille sen, että koronarajoitusten purkamista jarruttelee sosiaali- ja terveysministeriö. Käytännössä syyttävä sormi osoitettiin siis Krista Kiurun suuntaan.
MTV Uutisten vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin mukaan hallitus on selkeästi eri mieltä siitä, millä aikataululla maata pitäisi avata.
– Muut puolueet ja ministerit ovat tyytymättömiä Kiuruun ja epäsuorasti tietysti myös pääministeri Sanna Mariniin, jonka tuella Kiuru politiikkaansa ajaa, Grönlund sanoo.
Ennakkoääniä runsaasti
Kuntavaalien ennakkoäänestyksessä annettiin kaikkiaan lähes puolitoista miljoonaa ääntä.
– Mekaanisesti laskien näyttää siltä, että päästään yli 60 prosentin, mikä olisi selvää nousua viime vaaleista (58,9 prosenttia). Toisaalta on kolme muuttujaa: pitkä ennakkoäänestysaika, kesäkuun sunnuntain vaalisää ja tietenkin korona.
Suomessa tautitilanne on kuitenkin sen verran hyvä, että korona tuskin sotkee äänestämistä, Grönlund arvioi.
– Se on kuitenkin voinut vaikuttaa ennakkoäänestämiseen.
Gallupeissa kokoomus porskuttaa
Helsingin Sanomien tuoreessa kuntavaaligallupissa parhaiten menestyi kokoomus, joka on saanut eniten ääniä kolmissa edellisissä kuntavaaleissa. Gallupissa kakkossijasta taistelevat SDP ja perussuomalaiset.
– Kokoomus voi olla aika luottavaisin mielin. Heidän äänestäjänsä ovat aika varmoja. Kuntavaalien yleensä melko alhainen äänestysprosentti suosii kokoomusta ja RKP:tä, Grönlund toteaa.
Jos äänestysprosentti nousee erittäin korkealla, voi se sataa perussuomalaisten laariin, Grönlund arvioi.
– Mikäli miesten mobilisaatio tapahtuu, niin kisa sdp:n kanssa voi olla aika tiukka. Varovaisesti arvioiden voisi kuitenkin ajatella, että sdp on sunnuntaina hieman suositumpi kuin perussuomalaiset.
Sdp:n perusuomalaisia parempaa menestystä puoltaa Grönlundin mukaan sekin, että naiset ovat antaneet ennakkoääniä neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin miehet.