Minna Helle tyrmää naisalojen huolen MTV:lle: "Vientimalli ei estä palkkojen korottamista"

Vientivetoinen palkkamalli ei estä julkisen puolen naisalojen palkkakehitystä, sanoo Teknologiateollisuuden tuleva toimitusjohtaja Minna Helle.

Vientivetoinen palkkamalli on ollut syksyn kuumin työmarkkinapolitiikan kiistanaihe. Oppositio teki asiasta välikysymyksen ja syytti hallituksen syöksevän julkisalojen työntekijät palkkakuoppaan. 

Myös naisvaltaiset julkisen alan liitot vastustavat lakikirjausta, jonka mukaan valtakunnansovittelija ei voisi tehdä palkkaesitystä, joka ylittää vientialojen palkkaratkaisun.

MTV:n Uutisextrassa vieraillut Minna Helle tyrmää huolen.

– Vientimalli ei estä julkisen puolen naisten palkkojen korottamista. En usko, että tässä maassa kenelläkään on sellaista tavoitetta, että palkkakehitystä haluttaisiin jotenkin estää. Kyllä minä ainakin haluan, että julkisen sektorin naisalojen palkat voivat kehittyä myönteisesti, Helle sanoo. 

Vaihto työnantajan puolelle

Helle on työskennellyt aiemmin palkansaajaliikkeessä, esimerkiksi Tehyssä, Akavassa ja STTK:ssa. Lisäksi Helle toimi valtakunnansovittelijana vuodesta 2015 kesäkuun alkuun 2018. Sen jälkeen Helle vaihtoi työnantajapuolelle ja on toiminut eri tehtävissä Teknologiateollisuudessa. 

Helteen mukaan viennin merkitys Suomen kansantaloudelle on keskeinen. Viennin veto takaa myös julkisen sektorin rahoituksen. 

– Täytyy muistaa, että vientimali ei millään tavalla estä sitä, että siellä missä on pulaa työntekijöistä, esimerkiksi hoitoalla, voidaan maksaa parempia palkkoja tai käyttää paikallista sopimista.

Helle aloittaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtajana marraskuun 11. päivä.

Koko haastattelu on nähtävissä MTV Katsomossa.

Lue myös:

    Uusimmat