Mistä löytyvät Suomen surkeimmat tiet? Ilmianna seutusi monttuisin pätkä!

3:33imgTiestön korjaustarpeen kannalta kaikkein vaikein talvi on märkä ja vähäluminen. Tutustuimme alkuvuodesta 2020 siihen, millaisia vaurioita hankala talvi voi aiheuttaa tieverkolle.
Julkaistu 16.02.2022 13:37

Ville Järveläinen

Mistä löytyy Suomen huonokuntoisin tie? Lähetä meille kuva tai video suoraan mobiililaitteeltasi osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat tai kerro tarinasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lifestyle(at)mtv.fi.

Kun lumet keväisin sulavat, paljastuu Suomen teiltä lukematon määrä monttuja, kuoppia ja muita vaurioita. Osa niistä on seurausta päättyneen talven olosuhteista, osa on tuttuja jo aiemmilta vuosilta. Teiden kunnossapidossa on myös suuria alueellisia eroja, eikä kaikkia talven vaurioita saada aina korjattua keväästä syksyyn kestävällä korjauskaudella.

Tyypillisesti tiet kärsivät kaikkein eniten vähälumisina talvina, jolloin autojen nastarenkaat rouhivat tietä tavallista pahemmin. Päällysteeseen syntyy reikiä ja halkeamia myös sulavan sekä jäätyvän veden ja liikenteen yhteisvaikutuksesta.

Väylävirastolla on tarjolla karttapalvelu, josta voi selvittää suurpiirteisen arvion tietyn tien päällysteen kunnosta seuraavalla luokittelulla:

Lue myös: Mitä pitää tehdä, jos hajottaa autonsa monttuun? Huomioi nämä jo vahinkopaikalla – tienpitäjä pääsee usein kuin koira veräjästä

  • Punainen (erittäin huono)
  • Oranssi (huono)
  • Sininen (tyydyttävä)
  • Vihreä (hyvä ja erittäin hyvä)

Viraston mukaan karttatietoja päivitetään muutaman kerran vuodessa, joten täysin ajantasaista tietoa palvelu ei tarjoa.

Hyödynnä Tienkäyttäjän linjaa ja 112 Suomi -sovellusta

Asfaltissa olevan vaurion ei tarvitse olla suuren suuri, kun siihen ajaminen voi aiheuttaa pahaakin vahinkoa autolle.

Päällysteiden kuntoa koskevat huomiot, kuten kuopat, reiät, tiellä oleva vesi, tielle kaatunut puu tai liukkaus, on hyvä ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100 (24 h/vrk). Tieliikennekeskus välittää ilmoitukset alueurakoitsijalle, joka päättää toimenpiteistä tielle asetettujen laatuvaatimusten perusteella.

Toinen helppo tapa vaurioista ilmoittamiseen on ladata kännykkään 112 Suomi -sovellus, jonka päivystysnumeroiden joukosta löytyy myös Tienkäyttäjän linjan numero. Sovelluksella soitetusta puhelusta on myös se hyöty, että sitä käyttämällä vastaanottaja näkee heti soittajan sijainnin.

Mikäli auto tai muu kulkuväline vahingoittuu huonokuntoisen tien vuoksi, voi sähköisen vahingonkorvauslomakkeen täyttää ELY-keskuksen nettisivuilla.

Tiedätkö karmeassa kunnossa olevan tien? Lähetä kuva tai video!

Onko sinulla tien päältä otettu video, jonka uskot kiinnostavan muitakin? Näitkö poikkeuksellisen huonokuntoisen tien, erikoisen auton, vaarallisen läheltä piti -tilanteen tai suorastaan pöyristyttävän pysäköintisuorituksen? Kerro siitä meille!

Voit nyt lähettää meille kuvasi ja videosi helposti osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat. Vain mobiililaitteella toimiva linkki ohjaa sinut palveluun, jonka kautta saat materiaalisi helposti toimituksen nähtäville. Voit lähettää kuvan tai videon puhelimesi galleriasta tai kuvata sivuston kautta avautuvalla kameralla. Muista jättää myös yhteystietosi, jotta voimme olla sinuun yhteydessä.

Mikäli sinulla ei ole mobiililaitetta käytössäsi, voit aina olla toimitukseen yhteydessä myös sähköpostilla uutiset(at)mtv.fi tai suoraan lifestyle-toimitukseemme lifestyle(at)mtv.fi.

Lue myös: ”Nyt on helle pehmittänyt muutakin kuin jäätelön” – Raumalla paikattiin tietä valtavilla kivenlohkareilla

Tuoreimmat aiheesta

Teiden kunto