Useimmilta työpaikoilta löytyy energiasyöppöjä ankeuttaja-työkavereita. Toisaalta jo itse työ saattaa ahdistaa. Miten lomaltapaluu sujuisi niin, etteivät kaikki vapaalla kerätyt energiavarat valu heti hukkaan?
Kesäloman jälkeen edessä on paluu töihin. Valitettavasti kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaan, ja lomalla tappiin ladattu akku saattaa näyttää punaista jo parin viikon jälkeen. Eikä se oikeastaan ole ihme.
– Voisi ajatella, että samat asiat, jotka hiersivät ennen lomalle jäämistä, hiertävät myös sen jälkeen, Terveystalon johtava organisaatiopsykologi Outi Ikonen kuvaa.
Lue myös: Nelipäiväinen työviikko saa brittitutkimuksessa suitsutusta – näissä tapauksissa asiantuntija suosittelisi työuupumukseen muuta lääkettä
Jos pomo tai työjärjestelyt harmittivat neljä viikkoa sitten, ne lienevät työpaikalla edelleen olemassa. Valmentaja ja lääkäri Lari Karjulan mukaan paljon kertoo jo se, että moni kokee "joutuvansa" takaisin töihin.
– Se kertoo asenneilmapiiristä ja ajattelusta aika paljon. Herkästi näemme työn pakollisena ja negatiivisena, Karjula kuvaa.
– Ehkä pitäisi pikkuisen tarkastella myös omaa ajattelua ja mieltä.
Lue myös: Osaatko olla tekemättä mitään? Kirjailija vinkkaa, kuinka voit välttää burnoutin
"Tällaisen kysymyksen ehkä heittäisin jokaiselle..."
Voivottelun sijaan voisi Karjulan mukaan miettiä, pääseekö töihin kuitenkin tekemään itselle kiinnostavia, tärkeitäkin asioita. Kenties toimistolla odottavat myös mukavat työkaverit.
– Tällaisen kysymyksen ehkä heittäisin jokaiselle: millaista olisi olla minun työkaverini? Karjula kuvaa.
Toisaalta kaikkea ei voi korjata ajattelemalla mukavia. Johdolla saattaa olla hyviä visioita, jotka eivät kuitenkaan arkityössä näy. Karjulan mukaan mielipide töistä on rakentunut jopa vuosikymmenten aikana.
– Usein työhön paluusta ja ahdistuksesta puhutaan varsin yksilötasolla. Tärkeintä on, millaiseen työpaikkaan ja työhön palataan, Ikonen puolestaan kuvailee.
Miten työpaikan energiasyöppö saadaan kuriin?
Virtaa voivat verottaa töiden lisäksi työtoverit. Monet tunnistavat työpaikan energiasyöpön kaverin, niin sanotun ankeuttajan. Ikosen mukaan on luontaista, että työpaikalle osuu erilaisia persoonia. Karjulan mukaan ankeuttajan livahtaminen työpaikalle on myös johdon ongelma, jota työkaverit eivät yksinään voi korjata.
– Asioista kannattaa pyrkiä puhumaan. Jos ei rohjeta puhua, se ylläpitää sitä, että ankeuttaminen on ok, Karjula kuvaa.
Miten asenne työhön muutetaan? Miten ankeuttamisesta puhutaan, entä voiko työpaikalla palautua työstä? Millaista rohkeutta suomalaisilta työpaikoilta puuttuu? Katso vinkit videolta jutun alussa.
Lue myös: Arki kulkee, mutta mikään ei tunnu miltään? Tällainen on salakavala korkean toimintakyvyn masennus: "Pinnan alla ihminen voi yhä huonommin ja huonommin"
Lue myös: Osaatko kieltäytyä töissä ylimääräisistä hommista? Kokeile näitä fraaseja!
Katso myös: Miksi yrittää töissä kympillä, kun kasikin riittää? Juha uskoo, ettei aina kannata antaa parastaan
3:45