Moni nuori suomalaisurheilija kärsii kuukautisongelmista – tutkija selittää ilmiötä: "Yksi yleisimmistä syistä häiriöihin on…"

1:04img
Katso myös: Tämän naisen vartalo on pelkkää lihasta.
Julkaistu 14.10.2020 14:44

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Tuoreen Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan nuorilla suomalaisilla urheilijoilla on enemmän kuukautiskierron häiriöitä kuin samanikäisillä ei-urheilijoilla. Urheilijat ovat kuitenkin tyytyväisempiä painoonsa kuin ei-urheilijat.

Tutkimukseen osallistujat olivat vähintään neljä kertaa viikossa harjoittelevia urheiluseuraan kuuluvia tyttöjä sekä urheiluseuraan kuulumattomia tyttöjä. Heistä kerättiin tietoa nuoruudessa 14–16-vuotiaana sekä nuoressa aikuisuudessa 18–20-vuotiaana.

Nuoruudessa kuukautiskierron häiriöitä esiintyi saman verran sekä urheilijoilla että ei-urheilijoilla (18 prosentilla). Nuoressa aikuisuudessa urheilijoista 39 prosenttia raportoi kuukautiskierron häiriöistä, kun ei-urheilijoista häiriöitä esiintyi 6 prosentilla.

Urheiluseuraan kuuluvilla on siis nuoressa aikuisuudessa enemmän kuukautiskierron häiriöitä kuin seuroihin kuulumattomilla. Nuoruudessa ryhmien välinen ero näkyi siten, että 8 prosentilla urheilijoista kuukautiset alkoivat 15-vuotiaana tai myöhemmin, kun ei-urheilijoilla viivästynyttä kuukautisten alkamista ei esiintynyt.

Kuukautiskierron häiriöillä tarkoitettiin tässä tutkimuksessa viivästynyttä kuukautisten alkamisikää, pidentynyttä kuukautiskiertoa tai kuukautisten puuttumista.

Lue myös: Teinien leikkimielinen kisa päättyi sairaalareissuun – liian innokas kyykkääminen johti vaarallisen tilaan

Liian niukka energiansaanti aiheuttaa kuukautiskierron häiriöitä

Muissa maissa tehtyjen tutkimusten perusteella kuukautiskierron häiriöiden tiedetään olevan naisurheilijoilla suhteellisen yleisiä. Tuore suomalaistutkimus ei paljasta, miksi urheilijoilla on näitä häiriöitä, mutta tutkijalla on ilmiölle selitys:

– Tutkimuksessa ei kerätty tietoa kuukautiskierron häiriöiden syistä, mutta aikaisemman kirjallisuuden perusteella tiedetään, että yksi yleisimmistä syistä häiriöihin on se, että energiansaanti sen kulutukseen nähden on liian niukkaa. Tällöin keho ikään kuin ohjaa energian sinne, missä sitä tarvitaan eniten ja säästää elämän kannalta ei-välttämättömistä toiminnoista, tässä tapauksessa lisääntymistoiminnoista, kertoo tohtorikoulutettava Suvi Ravi liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Lue myös: Onko kuukautiskiertosi pitkä ja epäsäännöllinen? Tutkijoilta synkkiä uutisia

Urheilijat tyytyväisempiä painoonsa

Kuukautishäiriöiden lisäksi tutkimuksessa tarkasteltiin vastaajien tyytyväisyyttä painoaan kohtaan. Urheilijat olivat tulosten mukaan tyytyväisempiä painoonsa ja halusivat harvemmin laihduttaa kuin ei-urheilijat.

Molemmissa ryhmissä tyytymättömyys painoon oli kuitenkin yleistä. Urheilijoista 20 prosenttia ja ei-urheilijoista 40 prosenttia kertoi olevansa tyytymättömiä painoonsa.

Tohtorikoulutettava Ravi pitää tätä huolestuttavana, sillä tyytymättömyys kehon painoon voi johtaa häiriöihin syömiskäyttäytymisessä. Hän toivoo, että nuorten painotyytymättömyyteen sekä kuukautiskierron häiriöihin kiinnitettäisiin huomiota jo varhaisessa vaiheessa, jolloin pystyttäisiin ennaltaehkäisemään näistä johtuvia ongelmia.

Vähäinen energiansaanti ja kuukautiskierron häiriöt voivat aiheuttaa syömishäiriöihin sekä luun mineraalitiheyden alenemiseen.

Tutkimus ilmestyi Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports -julkaisussa.

LUE MYÖS: Syömishäiriö on Suomessa oletettua yleisempi – naisista joka kuudes on kärsinyt siitä: "Syömishäiriö ei usein näy päällepäin"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Jyväskylän yliopisto

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset