Mörkö nimeltä Rovanperä väistyi – MM-rallissa uskomattoman tilaston tehtailleet tähdet saivat nyt uuden ongelman

MM-rallin "ikuiset kakkoset" Elfyn Evans ja Thierry Neuville nyt loistoasemissa – toinen heistä vihdoin mestariksi? 2:32
MM-rallin "ikuiset kakkoset" Elfyn Evans ja Thierry Neuville nyt loistoasemissa – toinen heistä vihdoin mestariksi?

Thierry Neuville ja Elfyn Evans ovat ajaneet yhteensä peräti kahdeksan kakkossijaa rallin MM-sarjan mestaruustaistossa 11 viime kauden aikana. "Ikuiset kakkoset" ovat nyt huippuasemissa taistelemaan heiltä puuttuvasta MM-tittelistä. 

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Chilen MM-ralli 26.–29.9.
La: EK:t 7–12 klo 14.50 alkaen
Su: EK 13–16 klo 14.15 alkaen 

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Pelin henki muuttui selvästi, kun kaksi edellistä kuskien mestaruutta ottanut Toyotan Kalle Rovanperä ilmoitti ajavansa vain osan kaudesta 2024. Maailmanmestaruuden voi voittaa myös vajaalla kalenterilla, mutta se on hyvin epätodennäköistä – ja tilanne on sama myös Toyotan multimestarilla Sebastien Ogierilla

Kun Fordeja ajattava M-Sport lähtee kauteen isolta takamatkalta melko kokemattomilla kuljettajilla, mestaruustaisto on ennakolta kolmen kauppa. Siinä ovat mukana Neuville, Evans ja Hyundaille palaava Ott Tänak.

Vuonna 1988 syntyneet Evans ja Neuville suhtautuvat "ikuisen kakkosen" titteleihinsä tyynesti MTV Urheilun haastattelussa kauden alla. 

– Olemme saaneet kyseisen tittelin nyt muutaman kerran. Tällä kaudella maailmanmestaruudesta ajaa toinenkin henkilö, joka on ollut samassa asemassa useasti, kolmesti MM-hopeaa ottanut Evans kuittaa viitaten Neuvilleen.  

– Olemme jääneet kakkosiksi monta kertaa. Olemme kuitenkin saaneet vahvan aseman MM-sarjassa, olleet aina kärkitaistossa ja taistelemme hyvin. Odotan nyt hyvin samankaltaista kautta, ja tähtäimenä on olla mestaruustaistelussa viimeiseen kisaan saakka, viisinkertainen MM-kakkonen Neuville linjaa autokuntansa tavoitteen.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Evans oli tuskallisen lähellä titteliä koronan piinaamalla kaudella 2020, kun hänen 14 pisteen MM-johtonsa kääntyi kahdeksan pisteen tappioksi Ogierille kauden viimeisessä kisassa Monzassa. Evans teki ajovirheen lauantaina, mikä avasi oven Ogierille.  

Onko tuo ralliurasi tähän mennessä pahin pettymys? 

– Hyvin mahdollista. Kyseistä kisaa oli tuonkin jälkeen vielä jonkin verran jäljellä, mutta erittäin lähellä (mestaruus) se oli. Tiedämme kuitenkin pelin hengen. Meidän piti taistella tuloksesta, eikä se toiminut tuolla kertaa, Evans toteaa. 

Neuville on ollut lähimpänä kirkkainta palkintoa vuonna 2018. Tuolloin Ogier tuli Neuvilleen nähden 23 pisteen takamatkalta mestariksi 18 pisteen marginaalilla kauden kolmen viimeisen kisan aikana. 

Ranskalainen ohitti Neuvillen viimeistä edeltävässä rallissa, ja belgialaisen keskeytys Australiassa sinetöi taistelun. 

Jälkikäteen Neuville harmittelee ajovirheitään ja Hyundain teknisiä ongelmia. 

 – Sellainen potkaisee, ja takaisin tuleminen on haastavaa.

Kaudet 2000-2003 ja vuodesta 2014 eteenpäin MM-sarjassa mukana ollut Hyundai ei ole vienyt pystynyt johdattamaan kuljettajaansa maailmanmestariksi. Neuville on ajanut tallissa jo kymmenen kautta – päällimmäisinä MM-tuloksina neljä kakkossijaa ja kolme kolmostilaa.  

– Edes Ott ei pystynyt siihen, kun hän tuli maailmanmestarina Toyotalta (kaudelle 2020). Meiltä on siis puuttunut useita asioita, mutta minusta tuntuu, että olemme nyt löytäneet ne uuden tallipäällikön (Cyril Abiteboul) ja teknisen johtajan (Francois-Xavier Demaison) myötä, Neuville linjaa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Neuvillen ja Evansin MM-tittelin tiellä ovat seisseet vuorollaan Ogier, Tänak ja Rovanperä. Nyt Toyota-tähdet ovat väistyneet ainakin ennakkotiedon mukaan. 

Tuttuun Hyundai-autoon palaava Tänak on kuitenkin massiivinen haaste. 

– Kun lähdin tallista (kauden 2022 jälkeen), me tavallaan sovimme, että kun he saavat asiat järjestykseen – kuten nyt on tapahtunut – lupaan tulla takaisin. Täällä minä olen, Tänak summaa MTV Urheilulle.  

Lue myös:

    Uusimmat