MTV kysyi: Näistä syistä varakkaat suomalaiset piilottavat itsensä verottajan suurituloisten listalta – "Riski kidnappaukselle"

4:55img
Millaisia ovat henkilöt, jotka salaavat tietonsa verottajan suurituloisten listalta? Toimittaja Ville Eklund kertoo MTV Uutiset Livessä.
Julkaistu 03.11.2021 05:49
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Yhteensä 2332 suomalaisen tiedot piilotetaan Verohallinnon medialle toimitettavista eniten tienanneiden listoista. Tietojaan salattavaksi pyytäneiden veronmaksajien syyt tietojensa piilottamiselle ovat moninaiset.

Tietojensa salaamista Verohallinnon listoilta oli pyytänyt yhteensä 2353 henkilöä. Pyynnöistä vain 21 hylättiin. Viime vuonna listalla oli 4600 henkilöä, mutta ilmeisesti oikeuden linjaus siitä, että salausta pyytäneiden henkilöllisyydet eivät ole salaisia on vähentänyt kiinnostusta tietojen piilottamiseen.

MTV Uutiset haastatteli joukkoa tietonsa salanneita henkilöitä siitä, miksi nämä halusivat pitää nimensä poissa suurituloisten suomalaisten listalta. Henkilöt, joihin otettiin yhteyttä, eivät olleet halukkaita puhumaan nimellään, joten jutussa heitä haastatellaan nimettömästi. Kaikki tavoitetuista henkilöistä eivät olleet halukkaita antamaan haastattelua edes nimettömyyden turvin.

Lue myös: Viime vuotta harvempi salaa verotietonsa – listoilla niin huipputuloiset mahtisukujen jäsenet kuin julkisuudesta tuttu gangsteri

""n halua, että ajatukset minusta muuttuisivat"

Yksi haastatelluista luonnehtii itseään tunnetuksikin yrittäjäksi pienellä paikkakunnalla. Hän kuvailee tehneensä töitä pitkään ja nyt päässeensä sellaisten tulorajojen ylitse, joilla hänen tulotietonsa nousisivat listoille paikallisessa mediassa. Mies on sitä mieltä, että hänen nimensä nouseminen julkisuuteen aiheuttaisi hänelle harmia ja pahimmillaan jopa hänen lastensa kiusaamista.

– Siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä Suomen yhteiskuntamallissa eikä edistä perhe-elämääni tai yrittämistä. Verot maksan mielelläni, mutta keskusteluilmapiiri on vääränlainen. Kateellisuus on vähän raju sana, mutta sitähän se käytännössä on, mies toteaa.

Toinen haastateltu, tulonsa asianajajatoiminnasta saanut henkilö kertoo, että tuloillaan ylittäisi juuri ja juuri rajan, jonka myötä hänen nimensä nousisi julkisuudessa näkyviin listoihin. Hän ei halua nimeään julkisuuteen, koska pelkää sen vaikuttavan ympärillään oleviin ihmisiin.

– En halua, että ajatukset minusta muuttuisivat siksi, että olen siellä listalla. Asia on pitkälle tunnepohjainen, hän kertoo.

Hän pelkää, että myös työelämässä ihmiset vetäisivät hänestä tiedon perusteella haitallisiakin johtopäätöksiä. Hän kertoo ymmärtävänsä listan julkaisun tarkoitukset läpinäkyvyyden ja tasa-arvon näkökulmasta. Silti asia herättää hänessä ristiriitaisia tunteita.

– Kun se kohdistuu yksityishenkilöihin, niin tulee lieveilmiöitä kuten kateus. Se tuntuu silloin siltä, että siinä ikään kuin rangaistaan siitä, että on hyvätuloinen, hän pohtii.

Lue myös: Näin yli 11 miljoonaa tienannut Sanoma-pomo perusteli viime vuonna tulotietojensa salaamista – media protestoi verotietojen salausta, mutta useat mediapomot halusivat salata tulonsa

Juttu jatkuu videon jälkeen.

16:42img

Näin suomalaiset suhtautuvat veropäivään – toimittajamme selvitti pari vuotta sitten mitä ajatuksia verotietojen julkisuus ja niiden uutisointi herättävät.

Miksi vain paljon tienanneista on lista?

Eräs haastatteluista, suomalaisyrityksen toimitusjohtaja kertoo halunneensa salata tietonsa yksinkertaisesti siksi, että katsoo tulojensa olevan muille kuulumaton yksityisasia.

– Toinen syy on, että tässä maassa kateus on kovaa. Ei ole hirveän kannustettavaa hankkia korkeita tuloja, hän kuvailee.

Hän kertoo myös, että yksi motivaattori tietojen piilottamiseen on ollut huoli siitä, voiko julkisuus aiheuttaa hänen perheelleen jonkinlaista vaaraa. Hän pitää tätä kuitenkin Suomessa lähinnä teoreettisena uhkana.

Rikollisuus ja turvallisuus nousivat esille myös monien muidenkin haastateltujen vastauksissa. Eräs asuntosijoittaja kuvailee nimen nousemista suurituloisimpien listalle "avoimeksi kutsuksi" sellaiselle, joka etsii tahoa, jolla olisi jotain varastettavaa. Myös muiden ihmisten suhtautuminen on syy päätökselle.

– Jollekin voi tulla paha mieli, kun työkaveri saa enemmän palkkaa kuin toinen, hän sanoo.

Hän pitää myös erikoisena, että samalla kun tarkat henkilösuojalait rajoittavat erilaisten tietojen keräämistä ja käyttöä, hyvätuloisten tuloja voidaan hänestä riepotella julkisuudessa vapaasti. Hänestä ei myöskään ole reilua, että tietojen julkaisu koskee vain tietyn tulotason ylittäviä henkilöitä. Hän ehdottaakin, että mediat julkaisivat vastaavasti suurimmat sosiaalitukien käyttäjät.

Sosiaalituet ja niiden määrät eivät ole julkinen tieto, eivätkä mediatalot ole nähneet niiden julkisuuteen samanlaista yhteiskunnallista intressiä kuin huipputuloihin.

Lue myös: Lähes täydellinen rikos: Herlinin suvun perijätär siepattiin, ja poliisi päätteli syylliseksi kansainvälisen rikollisliigan – tekijäksi paljastuikin nelikymppinen perheenisä ja lakimies Turusta

"Tässä maailmassa ei voi olla liian varovainen"

Eräs haastateltu yrittäjä kuvaili suurituloisten listalle päätymisen johtavan epätoivottuun huomioon ja jopa uhkailuun. Hän näki myös teoreettisen riskin lapsiin kohdistuneesta uhasta, vaikka häneen ei uhkailua olekaan kohdistunut.

– Olen erittäin yksityinen henkilö, ja jos sitä voin lisätä, niin teen niin mielelläni, hän kuvailee.

Eräs toimitusjohtaja kertoo samankaltaisista ajatuksista. Hänellä perheineen on harvinainen sukunimi, jonka myötä hänen nimensä olisi helppo yhdistää kotikaupungissa koko perheeseen, jolle hän haluaisi taata tietynlaisen anonymiteetin ja turvallisuutta. Hän pelkää esimerkiksi, voiko tieto suurista tuloista johtaa rikollisuuden kohdistumiseen jopa hänen lapsiinsa.

– Tuntuu, ettei tässä maailmassa voi olla liian varovainen, hän luonnehtii.

Lue myös: Asiantuntija arvioi suurituloisten listan salauksia: "Pimentoon jää varmasti paljon yllättäviä hyvätuloisia"

Uhka jopa ulkomailta asti

Osalla haastatelluista turvallisuussyyt olivat päällimmäinen syy tietojen piilottamiselle, ja huoli ylsi jopa Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Olen jonkin verran julkisuudessa ja sellaisessa positiossa työtehtävien kannalta, että tätä [tietoa tuloista] voisi käyttää varmasti hyväksi väärällä tavalla. Myös lapsiin voi kohdistua jotain uhkaa, kuvaili kansainvälisen turvallisuuden teemojen kanssa töitä tekevä asiantuntija MTV Uutisille.

Vastaavalla tavalla perusteli pk-yrittäjä, jonka yritys toimii muun muassa konfliktialueilla ja vähemmän kehittyneissä maissa. Kyse on hänen mukaansa alueista, joissa hyvätuloisen suomalaisen status on moninkertainen kotimaassa koettuun verrattuna.

– Se aiheuttaa itselleni ja perheelleni suuren uhan. Voi syntyä vaikka riski kidnappaukselle, hän kuvailee.

Hänen huolensa on, että Suomessa on ihmisiä, joilla on kytköksiä maihin, jossa hän yrityksineen tunnetaan. Jos hänen nimensä nousee esille suurituloisimpien listoilla ja julkisuuteen, pelkää hän, että nämä tahot voivat olla halukkaita osallistua jonkinlaiseen rikokseen.

– Pidän riskiä huomattavana. On henkilöitä, joilla ei ole tällaisessa teossa mitään hävittävää, vain voitettavaa.

Hän korosti pitävänsä avoimuutta tärkeänä asiana, mutta samalla halusi tuoda esille, että asiaan voi toisten osalta liittyä turvallisuusnäkökohtia.

– Ihmisten pitäisi ymmärtää, että asioilla on aina monta puolta.

Lue myös: Oman tai lähipiirin turvaan liittyvä peruste voi taata verotietojen piilottamisen – Verohallinnon viestintäpäällikkö kertoo juurta jaksaen: Tämän takia tietoja voi salata medialta

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Verohallinnon viestintäjohtaja selitti vuonna 2020 MTV Uutiset Livessä juurta jaksaen: Tämän takia ihmiset voivat salata verotietonsa medialta

Tuoreimmat aiheesta

Verot