EM-historiaa! Espanja tyrmäsi Englannin dramaattisella tavalla – näin ottelu eteni

Espanjasta Euroopan mestari – kaatoi Englannin 2–1 finaalissa 2:33
Espanjasta Euroopan mestari – kaatoi Englannin 2–1 finaalissa.

Espanja on voittanut jalkapallon EM-kisat kukistettuaan Englannin sunnuntain loppuottelussa 2–1-lukemin loppuhetkien voittomaalilla. MTV Urheilu seurasi finaalia hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Maalittoman avausjakson jälkeen Nico Williams vei Espanjan johtoon. Cole Palmer tasoitti pelin reilu vartti ennen päätösvihellystä, mutta Espanjan yllätysratkaisijaksi noussut vaihtomies Mikel Oyarzabal nikkasi voittomaalin 86. minuutilla sinetöidäkseen historiallisen Euroopan mestaruuden.

Espanja on voittonsa ansiosta ensimmäinen maa, joka on kruunattu neljästi Euroopan mestariksi voitettuaan EM-kisat aiemmin vuosina 1964, 2008 ja 2012. 

Englanti on sen sijaan kärsinyt nyt kaksi finaalitappiota putkeen hävittyään Wembley Stadiumilla Italialle rangaistuspotkukilpailun jälkeen kolme vuotta sitten.

EM-finaalin liveseuranta

Espanja 2–1 Englanti

90'+4 OTTELU ON PÄÄTTYNYT ESPANJALAISTEN JUHLAAN!

90' Neljä lisäminuuttia annettu!

89' Mikä maaliviivapelastus! Englanti käy äärimmäisen lähellä tasoitusta. Rice puskee ensin päin Simonia, jonka jälkeen hetki sitten kentälle tulleen Ivan Toneyn pusku blokataan viivalta. Sitten Rice puski uudelleen yli.

86'MAAAAAALI! MIKE OYARZABAL VIE ESPANJAN 2–1-JOHTOON! Marc Cucurella keskittää matalana ja pallo tavoittaa vaihtomiehen, joka välttää paitsion ja sijoittaa viileästi sisään.

83' Espanja tekee kolmannen vaihtonsa, kun Nacho Fernandez astuu Robin Le Normandin tilalle takalinjaan.

82' Yamal hukkaa huippupaikan! Espanja rakentelee upeasti Williamsin ja Olmon kautta, mutta 17-vuotiaan nuorukaisen laukaus suuntautuu liian lähelle Pickfordia, joka torjuu.

80' Kymmenen minuuttia varsinaista peliaikaa jäljellä... Vieläkö nähdään loppuhetkien ratkaisu?

78' Cole Palmer on ensimmäinen vaihtopelaaja, joka on tehnyt tasoitusmaalin EM-loppuottelussa sitten vuoden 2000 EM-kisojen. Silloin Sylvain Wiltordin tasoitus vei Ranskan 2-1-voittoon. Toistuuko sama tänään?

73' MAAAAAALI! Cole Palmer tuo Englannin välittömästi tasoihin jäätävällä laukauksella! Jude Bellingham pudottaa pallon supervaihtomiehelle, jonka millintarkka laukaus uppoaa takakulmaan.

70' Pickford joutuu kahdesti nyrkkeilytöihin, jonka jälkeen pallo pomppii rangaistusalueen ulkopuolelle.Ruiz ampuu kaukaa, mutta yli. Samaan aikaan Cole Palmer astelee kentälle, korvaten Kobbie Mainoon.

68' Espanjan kapteeni Alvaro Morata on rehkimisensä rehkinyt ja tulee vaihtoon. Mikel Oyarzabal astuu tilalle.

66' Pickford torjuu! Yamal tikkaa pystyyn oikeaa laitaa pitkin, mutta hänen matala laukauksensa jää englantilaisvahdin hanskoihin. Pallo ulos kulmapotkuksi.

65' Englanti prässää nyt aktiivisesti korkealta ja saanut Espanjan hyvin paineen alle.

64' Bellingham tykittää! Englannin kymppipaita kääntyy näppärästi rangaistusalueen ulkopuolella, mutta kova veto pamahtaa maalin takana oleviin mainostauluihin – merkillisesti niitä rikkomatta.

60' Harry Kane vaihtoon! Gareth Southgate reagoi tappioasemaan ja ottaa kapteeninsa pois. EM-välierän ratkaisija Ollie Watkins kehiin.

56' Espanja vyöryy! Morata pelataan läpi ja hänen laukauksensa pienestä kulmasta ohittaa Pickfordin, mutta Stones ehtii tielle. Pian sen jälkeen Williams yrittää alueen ulkopuolelta, mutta napakka veto viuhuu hieman ohi.

53' Espanja on hallinnut avausjaksoa, kuten se on hallinnut koko ottelua. Rodrin poissaolo voi vaikuttaa peliin, mutta toistaiseksi Englanti on ollut täysin aseeton punapaitoja vyöryessä. Dani Olmo sai avausmaalin jälkeen heti sauman 2–0-maaliin, mutta laukoi ohi. John Stones sai sen sijaan keltaisen.

47' MAAAAAALI! Espanja johtaa 1-0 Nico Williamsin osumalla! Lamine Yamal kuljettaa rangaistusalueen rajalle ja levittää pallon ulkosyrjällä Williamsille, joka viimeistelee komeasti takakulmaan. Laukaus ei jättänyt mitään mahdollisuuksia Jordan Pickfordille.

46' Espanjalle iso menetys! Espanja tekee yhden vaihdon toiselle puoliajalle. Rodri joutuu jättämään kentän. Kentälle astelee 25-vuotias Martin Zubamendi, joka on pelannut vain yhdeksän ottelua Espanjan A-maajoukkueessa. Näissä EM-kisoissa hän on pelannut vain 95 minuuttia.

45' TOINEN PUOLIAIKA KÄYNNISSÄ!

Kiistatta Englannin paras pelaaja ensimmäisellä puoliajalla: Laitapuolustaja Luke Shaw nousi yllättäen avaukseen, mutta on pitänyt espanjalaistähti Lamine Yamalin hyvin pimennossa.

 

45'+2 ENSIMMÄINEN PUOLIAIKA ON OHI!

Ensimmäisen puoliajan tilastot:

Espanja–Englanti 0 - 0
Pallonhallinta: 69% - 31%
Laukaukset: 5 - 3
Laukaukset kohti maalia: 0 - 1
Kulmapotkut 6 - 1

45' Ensimmäinen laukaus kohti maalia! Phil Foden pääsee takatolpalla kiinni keskitykseen, mutta hänen kurottava laukauksensa ei tuota Unai Simonille minkäänlaisia ongelmia.

44' Ensimmäiselle puoliajalle kiihkeä loppu! Kanen laukaus blokataan upeasti, jonka jälkeen Walker hankkii vapaapotkun oikealta laidalta. Blokkauksen yhteydessä Rodri tulee päin Laportea, jolla menee hetki keräillä itseään.

43' Espanja saa vielä kulmapotkun Moratan juoksun päätteeksi, mutta Englannin puolustus pysyy vahvana.

40' Viisi minuuttia avausjaksoa jäljellä. Peli on edennyt Espanjan hallinnassa, mutta myös Englannilla on ollut muutama sauma.

35' Espanja vaatii rankkaria! Aymeric Laporte vedetään nurin boksissa kulmapotkutilanteessa, mutta erotuomari ei ole kiinnostunut. Declan Ricen on kuitenkin oltava jatkossa varovaisempi.

 

31' Dani Olmolle myös keltainen! Espanjalaistaituri ei ehdi pomppivaan palloon ja astuu huolimattomasti Declan Ricen päälle.

25' Harry Kanelle keltainen kortti! Englannin kapteeni liukuu ilkeästi Fabian Ruizin nilkoille. Espanjalaispelaaja vaatii huoltoa, mutta kykenee nähtävästi jatkamaan.

23' Espanjalle jo kolmas kulmapotku, kun Guehi ohjaa Yamalin laukauksen päätyrajasta ulos. Englanti kuitenkin purkaa ja Saka voittaa Englannille vapaapotkun Carvajalin paineen alla.

Carvajalin mielestä tilanteessa ei ollut rikettä ja teki tämän selväksi Sakalle.

 

21' Englannin Kyle Walker vaati kymmenisen minuuttia sitten pientä huoltoa, mutta on pystynyt jatkamaan hyvin tärskystään huolimatta.

19' Kuninkaallisia katsojia Espanjan puolella!

 

17' Rice laukoo kaukaa, mutta Rodri blokkaa hyvin rangaistusalueen ulkopuolella. Englanti luo ensimmäistä kertaa painetta ja yleisö herää.

14' Englannille sauma! Walker keskittää, mutta Laporte blokkaa matalan syötön Englannin ensimmäiseksi kulmapotkuksi. Se ei kuitenkaan tuota tulosta.

11' Espanja uhkaa! Williams murtautuu boksiin, mutta Stones blokkaa laukauksen kulmaksi komealla liu'ulla. Sen jälkeen Le Normand pääsee yrittämään onneaan keskityksen jälkeen, mutta pallo menee ohi.

10' Englannille vapaapotku keskikentän tuntumasta, kun Rodri rikkoo Bellinghamia. Keskitys boksiin ei kuitenkaan ehdi edes laskeutua, kun Guehi rikkoo alueen sisällä.

7' Cucurellalle buuataan joka kerta, kun hän saa pallon. Näin kävi myös EM-välierässä. Saksalaisfanit ovat ilmeisesti vieläkin katkeria hänen "käsivirheestään" Espanjan voittaessa Saksan...

5' Ensimmäinen kulmapotku Espanjalle! Englanti onnistuu kuitenkin purkamaan.

4' Ottelu on alkanut varsin varovaisesti Espanjan hallitessa palloa. Englanti avaa pitkällä, kun pallo päätyy maalivahti Pickfordille.

1' EM-FINAALI ON KÄYNNISSÄ!

Kello 21.59: Minuutti avauspotkuun!

Kello 21.55: Italian EM-kisojen voittoon kolme vuotta sitten avittanut Giorgio Chiellini tuo pokaalin näytille. Nyt koittaa kansallislaulujen aika.

Kello 21.52: Tästä se lähtee! Alkushow on ohi ja pelaajat astelevat kentälle!

Kello 21.47: Finaaliseremonia Berliinin olympiastadionilla on täydessä vauhdissa.

Kello 21.44: Espanjalla tilaisuus tehdä historiaa!

Espanja on voittanut kolme edellistä arvokisafinaalia (EM-finaalit 2008 ja 2012 sekä MM-finaali 2010). Mikään Euroopan maa ei ole onnistunut voittamaan neljää peräkkäistä finaaliaan.

Sen lisäksi EM-finaalin voitto takaisi sille neljännen Euroopan mestaruuden. Mikään maa ei ole voittanut EM-kisoja neljästi, kun Espanjalla ja Saksalla on kummallakin niitä kolme.

Kello 21.40: Tunnelma Berliinin olympiastadionilla on katossa, kun finaalin alkuun on enää 20 minuuttia...

Kello 21.27: Gareth Southgate on puhunut.

Englannin päävalmentajalla oli melko yksinkertainen viesti kannattajille ennen lähestyvää avauspotkua.

– Tämä on mahdollisuus tehdä maamme onnelliseksi... Täytyy varmistaa, että teemme sen. Uskomme todella, että meillä on joukkueessa kaikki voittaaksemme. Kyse ei ole siitä, mitä se merkitsee minulle, vaan siitä, mitä se merkitsee englantilaiselle jalkapallolle. Haluamme antaa kaikille elämänsä illan, sanoo Southgate.

Kello 21.12: Lamine Yamal tekee taas historiaa. Espanjan superteinistä tulee EM-kisahistorian nuorin finaalissa nähty pelaaja 17 vuoden ja yhden päivän ikäisenä. MM-kisafinaalin nuorin pelaaja koskaan on Pelé, joka pelasi vuoden 1958 MM-finaalissa 17 vuoden ja 259 päivän ikäisenä.

 

Kello 21.00: Englantilaisfanit vauhdissa...

Ottelun alla leviää video, jossa kourallinen Englannin kannattajia työntävät auton vaarallisesti kohti vastaantulevaa liikennettä Berliinissä. Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun englantilaisfanit törttöilevät arvokisaotteluiden alla.

 

Kello 20.52: Englannin avauskokoonpano nyt myös julki!

Kuten aiemmin uutisoitiin, Gareth Southgate tekee yhden ison muutoksen avauskokoonpanoonsa. Luke Shaw, joka on avannut ottelun viimeksi helmikuussa pelatessaan Manchester Unitedille, nousee Kieran Trippierin tilalle vasemman laitapuolustajan tontilla.

Englannin avauskokoonpano: Pickford; Walker, Stones, Guehi; Saka, Rice, Mainoo, Shaw; Bellingham, Foden, Kane.

Kello 20.47: Olutlupaus tehty.

Jos Englanti voittaa tänä iltana, aikoo joukkueen keskikenttäpelaaja Declan Rice juoda elämänsä ensimmäisen kunnon oluen Berliinissä. Arsenal-mies myöntää inhoavansa alkoholin hajua.

– Jos voitamme, juon kunnon oluen. Saatan tosin joutua pitämään nenästäni kiinni, sillä en voi sietää sitä hajua! Rice kommentoi ennen EM-finaalia.

Kello 20.38: Syntympäiväpojasta EM-sankariksi?

MTV Urheilun EM-asiantuntija Mika Väyrynen odottaa tänään isoja asioita Espanjan superteini Lamine Yamalilta, joka juhli lauantaina 17-vuotissyntymäpäiväänsä. Lue lisää alta!

Kello 20.33: Vaikka kolminkertainen EM-voittaja Espanja lähtee illan loppuotteluun ennakkosuosikin asemasta, on Englannilla pelaajamateriaaliltaan huomattavasti arvokkaampi joukkue. Lue lisää alta!

Kello 20.20: Tilasto, jonka jokainen Englanti-fani haluaa kuulla:

Englanti on voittanut 82,4 prosenttia sunnuntaina pelatuista otteluistaan Gareth Southgaten alaisuudessa (17 pelattua, 14 voitettua). Optan mukaan kysessä on Southgaten korkein voittoprosentti muihin viikonpäiviin verrattuna.

Kello 20.13: Espanjan avauskokoonpano on julki!

Dani Carvajal ja Robin Le Normand nousevat takaisin avaukseen kärsittyään pelikieltonsa, jotka pitivät puolustajakaksikon sivussa tiistain EM-välierästä Ranskaa vastaan.

Espanjan avauskokoonpano: Simon; Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella; Rodri, Ruiz; Yamal, Olmo, Williams; Morata.

Kello 20.10: Englanti voitti Espanjan alle 21-vuotiaiden EM-finaalissa vuosi sitten 1–0-lukemin. Ainoasta maalista vastasi vapaapotkusta osunut Cole Palmer, joka syötti Englannin voittomaalin EM-välierässä Hollantia vastaan keskiviikkona.

Toistaako historia itseään myös miesten tasolla?

 

Kello 20.02: Sunnuntai-iltaan saatiin jo yksi merkittävä espanjalaisvoittaja, kun Carlos Alcaraz musersi Novak Djokovicin legendaarisen Wimbledon-turnauksen kaksinpelin finaalissa.

Tennistähti muistutti brittiyleisöä voittonsa jälkeen, että illan tavoitteena olisi saada vielä toinen titteli espanjalaisten nimiin.

 

Kello 19.52: Pelissä jättimäiset voittorahat!

Uefa maksaa vuoden 2024 EM-kisojen mestarille 28,25 miljoonaa euroa. Espanja ja Englanti aikovat kuitenkin jakaa summan hieman eri tavoin, kertoo Goal.

Jos Espanja vie mestaruuden nimiinsä, maksaa Espanjan jalkapalloliitto (RFEF) joukkueelleen noin 40 prosenttia kokonaistuloista.

Se tarkoittaa sitä, että noin 11,3 miljoonaa euroa jaetaan pelaajien ja valmentajien kesken. Jokainen pelaaja saisi noin 360 000 euroa. Tämä koskee myös Espanjan päävalmentajaa Luis de la Fuentea.

Englannin päävalmentaja Gareth Southgate saa puolestaan silmiä hivelevän bonuksen Englannin jalkapalloliitolta (FA), jos hän onnistuu johdattamaan maansa historialliseen Euroopan mestaruuteen.

Southgate saisi voitosta nimittäin huimat 4,7 miljoonaa euroa.

Harry Kane ja kumppanit saisivat myös mehukkaan siivun voittopotista. Jokaiselle englantilaispelaajalle maksettaisiin noin 426 000 euroa.

Kokonaisuudessaan Englannin jalkapalloliitto maksaisi siis pelaajille ja henkilökunnalleen yhteensä 16 miljoonaa euroa – yli puolet Uefan 28,25 miljoonan euron palkintopotista.

Kello 19.50:  Tervetuloa EM-kisojen finaaliseurantaan!

Lue myös:

    Uusimmat